Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Robin přišel kvůli videím o práci | foto: instagram.com

Mladíkova cesta v boji se závislostí na kokainu pokračuje. Kvůli videím na TikToku přišel o práci

Před pár měsíci se na TikToku objevil mladík Robin, který se veřejně přiznal k tomu, že je závislý na kokainu. Zároveň se ale rozhodl se závislostí bojovat a svou cestu zaznamenávat na TikTok. Poté se ale na dva měsíce odmlčel a lidé se báli, že opět začal kokain užívat. Robin se ale vrátil na TikTok a vysvětlil, proč si dal od natáčení pauzu. Kvůli videím navíc přišel o práci.
  12:29

Dvaadvacetiletý Robin se před časem na TikToku veřejně přiznal k tomu, že je závislý na kokainu, který užíval více než rok. Rozhodl se ale, že začne se závislostí bojovat a drogy zcela vysadit. Svou cestu chtěl zaznamenával na TikTok, ale poté z nenadání přestal být aktivní. Nyní je po dvou měsících zpět spolu s vysvětlením, co ho vedlo k tomu dát si od natáčení videí pauzu. Mnoho lidí se totiž bálo, že Robin opět propadl drogám. Mladík je ale i nadále čistý a redakci Antiyoutuber.cz prozradil, co mu pomáhá zvládat detox. Robin, který na sítích vystupuje jen pod svým křestním jménem, má také psychické problémy, které mu mnohé věci velmi ztěžují. Také kvůli nim byl nucený dát si na nějaký čas od zaznamenávání své cesty pauzu. Kvůli své tvorbě ale přišel o práci, protože videa prý viděli jeho nadřízení.

@deprese.je.realna

sleduj moji cestu a zacni verit svym snum. kdyz se to muze zadarit me, stouhoi ukoncit svuj zivot a zmizet beze stopy, tak se to muze podarit fakt kazdymu. musis jen premoct ten pocit a zacit chtit, sny sou realny a splni se kazdymu kdo o nich prestane jen snit a zacne je plnit.

♬ původní zvuk - zedna nahoru, odsmrti k zivotu

Robin se s kokainem poprvé setkal v práci. Pracoval totiž na různých festivalech, kde jemu a jeho kolegovi drogu nabídli a Robin se ji rozhodl vyzkoušet. Měl pocit, že mu kokain nic nedělá, ale i přes to ho velmi zaujal. Když se vrátil z festivalu domů, rozhodl se vyzkoušet drogu znovu a podařilo se mu ji sehnat. „Tehdy jsem vůbec nečekal, že by z toho mohl být nějaký problém a že bych se na tom mohl stát závislý. Bylo to spíš jenom ze srandy. Ale velkou roli do toho sehrály ty psychické problémy, což mě tenkrát vůbec nenapadlo. Když jsem si tu drogu dal, tak jsem si uvědomil, že jsem se nikdy předtím necítil jako normální člověk,“ popsal Robin pro redakci Antiyoutuber.cz. Robin se prý nikdy necítil tolik šťastný a zjistil, že je pro něj najednou jednoduché komunikovat s ostatními lidmi, s čímž měl dříve velký problém. Také z tohoto důvodu začal kokain vyhledávat častěji a později si uvědomil, že bez něj nedokáže normálně fungovat.

Ze začátku si kokain dával, když šel třeba ven s kamarády, ale dostal se do fáze, kdy si ho dával i sám doma, aby zvládl každodenní činnosti. Při uklízení, při vaření jídla, přitom všem potřeboval být na kokainu. Zašlo to tak daleko, že bral kokain zhruba čtyři měsíce v kuse. „Hodně rychle mi došly peníze a já už si ten kokain prostě nemohl dovolit. Ale ta závislost byla tak silná, že jsem to nezvládl a půjčil jsem si další peníze, které jsem všechny do poslední koruny utratil za kokain,“ řekl Robin. Poté se rozhodl, že chce s užíváním drogy přestat a svěřil se své matce. Řekl jí, že to sám nezvládá a potřebuje pomoc. To bylo poprvé, kdy si dal Robin pauzu a vydržel být čistý zhruba měsíc a půl. Poté se k užívání kokainu několikrát vrátil a nakonec si řekl, že už toho bylo dost. Také to ho vedlo k tomu, aby začal na TikTok přidávat videa, aby všem ukázal, že se dokáže se svou závislostí vypořádat. Už je to více než dva měsíce co Robin zveřejnil své první video na TikToku, ale od té doby se odehrála ještě jedna věc, která mu opět zkomplikovala život.

„Ta moje videa viděli také lidé u mě v práci a na základě toho mě propustili, asi dva dny poté, co jsem je natočil. Práce byla asi jediná věc, díky které jsem to zvládal, protože jsem nemyslel na špatné věci, měl jsem zaměstnaný mozek. No a ze dne na den jsem o to přišel. To mě uvrtalo do takové dlouhodobé deprese, kdy jsem asi čtrnáct dní ležel doma a nebyl jsem schopný ani vylézt ven z bytu,“ popsal Robin. Měl poté veliký strach pokračovat v natáčení videí o svém progresu nejen proto, že mu bylo nepříjemné, že ho sledují jeho bývalí kolegové, ale také proto, že by mu to mohlo zkomplikovat hledání nového zaměstnání. Nakonec si ale řekl, že je to škoda a rozhodl se proto vrátit zpět k tvorbě. Mnoho lidí se obávalo, že Robin opět propadl drogám, protože se dlouho neobjevilo žádné video o tom, jak pokročil v boji se svou závislostí. Robin ale přidal další dvě videa a všechny ujistil, že je v pořádku.

V pořádku je především díky své rodině a přítelkyni. Často se u něj projevují abstinenční příznaky a když je toho na něj moc, zkrátka své přítelkyni zavolá a povídá si s ní nebo za ní přijede. Kvůli náročné změně, kterou se Robin rozhodl provést, také musel omezit kontakt se svými kamarády. Ti ho totiž často lákají, aby si spolu s nimi dal kokain. V takových chvílích mu prý pomáhá, když si vypne telefon nebo si jde lehnout. Robin také vůbec nečekal, že se mu dostane obrovské podpory ze strany uživatelů TikToku. I když se najdou tací, kteří jeho videa kritizují, většina lidí mu vyjadřuje podporu. Robin dokonce prozradil, že mu mnoho lidí psalo do soukromé zprávy, kde mu nabízeli pomoc a také posílali svá telefonní čísla pro případ, že by si o svých problémech potřeboval s někým promluvit. Také to v něm posílilo pocit, že v těžkém boji se závislostí a psychickými problémy není sám.

@deprese.je.realna Odpovědět uživateli @Jakub Christien Andr ♬ původní zvuk - zedna nahoru, odsmrti k zivotu

Robin se rozhodl natáčet na TikTok také proto, aby mohl mluvit o psychických problémech. Přijde mu totiž, že se o tom málo mluví a mnoho lidí má na toto téma zkreslený pohled. Sám prý na sociálních sítích nenarazil na nikoho, kdo by otevřeně o podobných věcech mluvil a také to ho motivovalo k tomu, aby začal veřejně o problematice drog a psychických problémů mluvit. „Mým záměrem bylo ukázat lidem, že i když si připadají ztracení, že to prostě vždycky jde a funguje to. Hlavní je mít dobré lidi kolem sebe,“ řekl Robin.

Velmi se zpočátku bál, že ho lidé odsoudí, protože moc dobře věděl, jak někteří dokážou reagovat na podobné tvůrce. Nakonec byl ale velmi nadšený, když zjistil, že ho cizí lidé velmi podporují. A že jich nebylo málo. „Bojuj, chlape, máš celý život před sebou. Udělal jsi první krok, buď silný a zvládneš to. Vždy je cesta ven, hlavně neztrácej naději, nejsi na to sám. Držím ti palce, vypadáš jako milý kluk, určitě to zvládneš,“ povzbuzují Robina uživatelé na TikToku. Robin vypadá velmi odhodlaně a i když ještě rozhodně není jeho cesta u konce, zatím to vypadá, že se mu tentokrát opravdu podaří jeho boj se závislostí vyhrát.