Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

Mladík přiznal závislost na drogách a deprese | foto: TikTok.com

Mladík přiznal závislost na drogách a deprese. Rozhodl se ale změnit a progres sdílet na TikTok

Mladík bojuje se závislostí na drogách a s depresemi. Založil si proto TikTok, kde chce zaznamenávat svůj progres, protože se rozhodl začít své problémy řešit. Lidé mu vyjadřují obrovskou podporu a to ho prý žene dál. Podle některých by ale neměl o svých problémech mluvit veřejně, on se ale rozhodl, že chce svou zpovědí pomoci také ostatním.
  7:00

Mladík jménem Robin se rozhodl k velmi odvážnému kroku. Založil si totiž účet na TikToku a hned v prvním videu se svěřil, že trpí depresí a bere drogy. Právě proto se rozhodl založit si profil na TikToku, protože chce s ostatními sdílet svůj život a velkou změnu, kterou se rozhodl udělat. Jeho první video se dočkalo veliké sledovanosti a i když jsou sociální sítě plné nenávistných lidí, většina uživatelů Robina podporuje. Ten si podpory nesmírně váží a je prý připravený začít svou složitou životní situaci řešit.

@deprese.je.realna

sleduj moji cestu a zacni verit svym snum. kdyz se to muze zadarit me, stouhoi ukoncit svuj zivot a zmizet beze stopy, tak se to muze podarit fakt kazdymu. musis jen premoct ten pocit a zacit chtit, sny sou realny a splni se kazdymu kdo o nich prestane jen snit a zacne je plnit.

♬ původní zvuk - zedna nahoru, odsmrti k zivotu

„Čau, já jsem Robin, obyčejný kluk, kterého nikdo nezná. Chodím do normální práce a žiji běžný život. Bohužel jsem se složitou životní situací dostal na dno a ztratil jsem naději, že se z toho dna kdy dostanu,“ řekl Robin v úvodu svého videa. Přiznal se, že trpí silnou depresí, úzkostmi a sociální fobií, ale není prý schopný začít se léčit a brát léky. Aby toho nebylo málo, Robin je prý už přes rok závislý na kokainu a látce MDMA, které si jinak přezdívá extáze. Mladík si prý už dlouho připadá jako naprostý odpad společnosti a rozhodl se, že se pokusí svůj život změnit. Doufá, že mu tvorba videí na TikToku pomůže.

„Budu sem nahrávat svůj progres se snahou ukázat lidem a sobě, že uspět může opravdu kdokoliv a v jakékoliv životní situaci. Věřím, že nejsem sám, kdo má obdobné problémy a ukážu vám, že vždycky je z toho cesta ven,“ pokračoval Robin, který ve videu vypadal nervózně a odhodlaně zároveň. V dnešní době je velmi obtížné svěřit se neznámým lidem na sociálních sítích s různými problémy, ale Robin se k tomu odhodlal a uživatelé na TikToku ho za to odměnili neuvěřitelnou podporou. Mnoho lidí totiž zná někoho, kdo si prochází něčím podobným a ví, jaké to může mít následky.

„Bojuj, chlape, máš celý život před sebou. Udělal jsi první krok, buď silný a zvládneš to. Vždy je cesta ven, hlavně neztrácej naději, nejsi na to sám,“ snaží se Robina povzbudit lidé v komentářích. Mladík se od zveřejnění videa na TikTok nepřihlásil a když po celém dni aplikaci otevřel, byl velmi překvapený, kolik lidí ho podporuje. Video má přes 100 tisíc zhlédnutí a většina komentářů Robina jistě musela potěšit. Rozhodl se proto vydat druhé video, ve kterém všem lidem děkoval za neuvěřitelnou podporu, kterou mu vyjádřili a slíbil, že se opravdu změní. Opět zdůraznil, že věří, že jeho cesta může pomoci také ostatním lidem, kteří se potýkají s něčím podobným.

Zároveň ale reagoval na jeden komentář, který mu pod videem zanechal jeden z uživatelů TikToku. Dotyčný uživatel si totiž myslí, že by se měl přestat litovat a rozhodně by neměl svůj problém zveřejňovat na sociální sítě. Nejednalo se o nijak zvlášť kritický komentář, ale podle Robina jsou podobné komentáře jedním z důvodů, proč někteří lidé, kteří se potýkají s podobnými problémy, svou snahu vzdají. Některým lidem to podle něj může velmi přitížit a mohou si tak začít myslet, že je jejich psychické onemocnění něco, za co by se měli stydět.

@deprese.je.realna Odpovědět uživateli @Janula ♬ původní zvuk - zedna nahoru, odsmrti k zivotu

Boj s depresemi sice není lehký, rozhodně se ale dá zvládnout. „Deprese je nemoc, která se dá léčit. Jsou různé možnosti, jak léčba probíhá. Léčba se volí podle toho, jak je deprese vážná. Pokud máte pocit, že máte depresi, můžete to říct praktickému lékaři a ten by vás měl poslat za psychiatrem. Lékař navrhne léčbu, se kterou můžete, nebo nemusíte souhlasit a měl by se s vámi pravidelně vídat a mluvit s vámi o tom, jak vám je,“ uvádí web Národní zdravotnický informační portál (NZIP), za kterým stojí Ústav zdravotnických informací a statistiky.

„Podobně jako u jiných onemocnění je velmi důležité depresi včas rozpoznat, aby mohla být potřebná léčba zahájena co možná nejdříve. V případě podezření proto neváhejte vyhledat lékaře, případně postiženého člověka citlivě upozorněte na možnou pomoc odborníka,“ uvádí dále NZIP. Pokud se tedy Robin opravdu pustí do léčby a vyhledá odbornou péči, mohlo by se mu výrazně ulevit a také by se mohla snížit intenzita jeho depresí.