Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Fanoušek v Saudské Arábii zbičoval fotbalistu kvůli tomu, že jeho tým prohrál 1:4

Že se fotbal mění a podle mnoha fanoušků ne zrovna k dobrému, je známá věc. Mnoho celosvětově slavných a úspěšných fotbalistů odchází převážně do Saudské Arábie za lepší výplatou. Co se tam však někdy děje, je zarážející. Po finále saúdského fotbalového Superpoháru nyní jeden fanoušek neudržel emoce na uzdě a fotbalistu ze svého oblíbeného klubu při odchodu ze hřiště zbičoval.
  17:00

Fanoušci evropského fotbalu jsou zvyklí na leccos. Od vulgárních pokřiků, házení kelímků na hřiště, až po potyčky mezi fanoušky, to vše je dá se říct součástí většiny vypjatých soubojů u nás. Často však za takové nevhodné chování přichází tučné pokuty jak pro agresory, tak pro kluby. Co se však nyní stalo v Saudské Arábii, ve fotbalovém světě nemá obdoby. V zemi horka a bohatých šejků jsou někteří v mysli postaveni zřejmě na takové úrovni, že mají pocit, že si mohou dovolit cokoliv. Jeden takový zbohatlík a fanoušek fotbalu se nyní rozohnil nad špatným výkonem svého oblíbeného týmu. Řekl si, že hráče potrestá po svém.

V posledním zápase Saúdskoarabského Superpoháru se proti sobě postavily týmy Al-lttihad a Al-Hilal. Oba kluby sčítají několik světových hvězd. Al-Hilal v utkání však naprosto dominoval s devatenácti střelami oproti pěti od Al-lttihad a s devětapadesáti procenty držení míče. Klub, ve kterém hraje i slavný Neymar, svého soupeře porazil 4:1. Jediný hráč, kterému se povedlo prostřelit bránu Al-Hilalu, byl marocký fotbalista Abderrazak Hamdalláh, který svojí střelou v jednadvacáté minutě alespoň na chvíli poslal svůj tým do vedení.

Když zkroušený odcházel z hřiště do kabin, začali na něj rozzuření fanoušci pokřikovat, což si nenechal líbit a některé nadávky jim vrátil. Bod zlomu nastal, když Hamdalláh prudce vystříkl na jednoho z diváků vodu z lahve, kterou držel v ruce. To fanouška vytočilo natolik, že se neudržel a vytáhl bič. Dvakrát se mu poměrně silně povedlo fotbalistu udeřit, než ho jeho pravděpodobně kamarádi v tomto zvláštním konání zastavili. V ten moment vznikl velký zmatek, při kterém několik fotbalistů z Al-lttihadu okamžitě naskočilo na plot, pravděpodobně s úmyslem bránit svého spoluhráče.

Že šlo o skutečně silné rány, se následně ukázalo na sociálních sítích, kde se začaly šířit fotky ukazující záda fotbalisty. Fanoušci klubu nechápou, jak se něco takového mohlo vůbec stát. Volají po důkladnějších kontrolách fanoušků. Že se na stadionu objevil divák s bičem, je podle nich něco nepředstavitelného. „Kde jsou ti muži? Kde jsou organizátoři? Jak mohli dovolit, aby byl takto napaden?“ píše jeden muž na platformě X. „Dá-li Bůh, nebude moci opustit hranice SAE (pozn. red.: SAE je zkratka pro Spojené arabské emiráty), dokud nebude souzen. Tyto akce jsou na stadionech SAE a na všech stadionech na světě odmítány,“ píše další.

Mnoho fotbalových hvězd se v posledních letech přesouvá za lepší výplatou právě do Saúdské Arábie. V minulém roce podepsalo smlouvu vedení Al-lttihadu se slavnými francouzskými fotbalisty N’Golo Kantém a Karimem Benzemou. V Al-Hilalu hraje brazilský fotbalista Neymar a v týmu, který se momentálně nachází na druhém místě tabulky, Al Nassr, už delší dobu hraje Portugalec Cristiano Ronaldo. Tomu měl dokonce nedávno hrozit trest devětadevadesáti ran bičem za to, že v Íránu objal ženu. Íránské velvyslanectví později uvedlo, že žádné takové obvinění nikdy nevzneslo.