Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

influencerka Viktorkaa | foto: instagram.com/vitrollka

Známá influencerka se vysmála střelbě na Filozofické fakultě. Firma s ní ukončila spolupráci

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se hojně probírá i na sociálních sítích a někteří influenceři jsou za své výroky kritizovaní. Streamerka Viktorkaa například sdílela, že je ráda, že už nemusí díky svému povolání chodit do školy. Firma s ní okamžitě ukončila spolupráci. Nebyla ale jediná, kdo se choval nevhodně. Marie Rosecká zveřejnila identitu útočníka s tím, že se podobá jejímu nejlepšímu kamarádovi.
  11:27

Pouhé tři dny před Vánoci celé Česko paralyzovala zpráva o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. První informace se objevily krátce po patnácté hodině. Celkem zemřelo 14 lidí, včetně útočníka, přes dvě desítky lidí skončily v nemocnici.

Čeští influenceři v drtivé většině případů sdílejí na sociálních sítích příspěvky, ve kterých radí, jak pomáhat a vyjadřují podporu přeživším. Někteří se snažili také pomoct s nalezením těch, kteří mohli být v budově, ve které se střílelo, a stále o nich blízcí nemají žádné informace. Známí se mohli obracet na facebookové skupiny Univerzity Karlovy a díky početnému sdílení na sociálních sítích se mnohé podařilo najít.

Přesným opakem zmíněných influencerů však je Viktorie Hlaváčková, která vystupuje pod přezdívkou Viktorkaa, případně Vitrollka. Hlaváčková patří mezi nejznámější české streamerky na platformě Twitch, kde ji sleduje téměř 270 tisíc uživatelů. „Tak ještě, že jsem streamerka a do školy nemusím,“ napsala na Instagram stories krátce po zveřejnění prvních informací o střelbě. Na Instagramu ji v současné době sleduje přes 70 tisíc uživatelů.

V podstatě okamžitě po tom, co příspěvek Hlaváčková sdílela, se začaly objevovat negativní a odsuzující reakce uživatelů na sítích. Komentovali nejen její příspěvky na Instagramu, její výrok se začal šířit i po platformě X. Influencer Mike Je Pan na Hlaváčkovou podal trestní oznámení. Všechny reakce jsou v podstatě totožné, všichni její vyjádření odsuzují. Po chvíli Hlaváčková příspěvek smazala. „Story jsem ze svého uvážení smazala. Moc se všem omlouvám, velmi unáhleně jsem zareagovala na situaci. Bohužel mi vůbec nedošlo, jak moc to nebylo na místě a jak moc hloupě to vyznělo,“ píše na Instagramu. Uznává, že by se měla do budoucna nad svými výroky zamyslet před tím, než se k podobným situacím bude vyjadřovat.

Ač se omluvila, negativní reakce se objevují dále. Vznikla například webová stránka která na její chování upozorňuje. Vyzývá mimo jiné k tomu, aby lidé oslovili firmy, se kterými Hlaváčková spolupracuje a zeptali se na jejich vyjádření. Nutno dodat, že mimo jiné web uvádí jako partnera Hlaváčkové i sázkovou kancelář Tipsport. Autor webu uvádí, že natočila pro Tipsport reklamní videa, která se měla objevit i v televizi. Autor také dodal, že se sázková kancelář dosud ke spolupráci nevyjádřila.

Václav Sochor, vedoucí komunikace a předseda správní rady nadace Tipsport, redakci Antiyoutuber.cz zmíněnou spolupráci vysvětlil. „Se streamerkou, která si říká viktorkaa, jsme nikdy přímo nespolupracovali. Ve spojení s naší značkou se objevila prostřednictvím její spolupráce s esportovým týmem Entropiq. S ním jsme naprosto nevhodnou a zraňující komunikaci této streamerky řešili už ve čtvrtek ve večerních hodinách,“ vysvětlil Sochor. Dodává, že samotný tým se s ní rozhodl ukončit veškerou spolupráci, což považují za naprosto správné a jediné možné rozhodnutí. Reklamní spot, který pro ně Entropiq vyrobil a ve kterém Hlaváčková vystupuje, podle slov Sochora, stáhli.

Jak Sochor zmínil, k situaci se vyjádřil esportový tým Entropiq téměř okamžitě po zveřejnění příspěvků Hlaváčkové. „Velmi nás mrzí velmi nevhodné vyjádření Viktorie, která s námi spolupracuje. Viktorie si v ten moment neuvědomila, co můžou její slova znamenat a jak můžou působit. Story smazala a omluvila se. Jsou ale situace, kdy ani upřímná omluva nestačí, a proto jsme se rozhodli s Viktorií spolupráci ukončit. Velmi nás mrzí, že se její vyjádření mohlo dotknout lidí, kteří prožívají takovou neskutečnou hrůzu. Omlouváme se jim, i našim fanouškům,“ vysvětlili na platformě X. Celou situací jsou zděšeni a vyjádřili také podporu pozůstalým.

Hlaváčková však nebyla jediná, která chováním na sítích nejednoho uživatele přinejmenším překvapila. Debaty na sítích vzbudil také streamer Czech Cloud, vlastním jménem Petr Žalud. Včerejší živé vysílání, ve kterém probíral jako obvykle aktuální dění, pojmenoval „Útok ve škole v Praze, o Pánovi prstenů, pětadvaceti procentní sleva na odběr“ a každé z probíraných témat oddělil emotikonem sněhové vločky. Později také na živém vysílání řekl, že kdyby některého z jeho fanoušků útočník zastřelil, nepotěšilo by ho to kvůli tomu, že by jednoduše přišel o sledující. Okamžitě však tvrdil, že se jednalo pouze o vtip. Uživatelé na sítích jeho chování mimo jiné kritizovali kvůli tomu, že se na celé situaci snaží vydělat.

I k výrokům Žaluda se vyjádřil esporotvý tým Entropiq na platformě X. „Komentoval aktuální dění tak, jak to dělá běžně a k události celou dobu přistupoval s respektem. Titulek jeho streamu nebyl napsán se špatným úmyslem. Po upozornění byl dodatečně a náležitě změněn na vhodnou formu,“ vysvětlují. Jiná tvrzení, která mohla pro veřejnost působit nevhodně, se podle nich týkala jiných témat a byla vytržená z kontextu. Později se omluvil na platformě X i sám Žalud.

Hojně kritizovaná je také influencerka, která se proslavila především díky první řadě reality show Like House, Marie Rosecká. Na platformě Threads sdílela fotku útočníka s popisem, že se trochu podobá jejímu nejlepšímu kamarádovi. Nejen, že už se tou dobou na sítích šířilo doporučení, aby nikdo nesdílel identitu útočníka, aby ho nikdo nemohl následovat, zároveň byl její příspěvek naprosto nemístný. Krátce po tom napsala, že nechápe, jak může někdo něco podobného v současné době udělat. Jsou přece Vánoce. Mnozí ji okamžitě začali upozorňovat na to, že by měla příspěvky smazat. Nejdříve údajně neviděla důvod, později však všechny příspěvky týkající se střelby na Filozofické fakultě smazala.

Témata: Marie Rosecká