Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Střelba na filosofické fakultě | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

Tragédie v Praze zvedla vlnu solidarity, ale i nenávist. Policie monitoruje nevhodné příspěvky

Celé Česko je v šoku z toho, co se odehrálo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Na sociálních sítích lidé nabízí pomoc, vyjadřují soustrast rodinám obětí a dávají vědět, že jsou v pořádku. Někteří lidé ale přidávají nevhodné a urážlivé příspěvky. Policie tyto příspěvky monitoruje, jeden muž už musel kvůli nebezpečným komentářům na výslech. Hrozí mu až rok vězení.
  13:40

Tragická událost, která se stala ve čtvrtek v Praze na Filozofické fakultě, otřásla nejen celým Českem, ale také celým světem. Útok, ke kterému došlo v odpoledních hodinách, vyvolal obrovskou vlnu diskuzí a reakcí. Na sociálních sítích se toho děje opravdu mnoho. Neustále se objevují příspěvky s novými informacemi, lidé je sdílí a reagují na tragickou událost. Už se dokonce šíří také desinformace, které lidi pobuřují, část uživatelů sítí pak reaguje nevhodným způsobem. Policie ale takové lidi monitoruje. Jeden člověk už byl dokonce kvůli svým reakcím u výslechu a hrozí mu až rok vězení. Většina lidí ale na tragédii reaguje citlivě, vyjadřují soustrast pozůstalým, nabízí pomoc a vznikají různé události, kde lidé mohou uctít památku obětí ohavného zločinu.

Přinášíme zpravodajský update ohledně střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Policie zná totožnost 13 ze 14 obětí. Zraněných je přes 20 lidí, jejich stav je stabilizovaný. Někteří zůstávají na JIP.

Na 23. prosince je vyhlášen státní smutek.

Univerzita Karlova z pietních důvodů zrušila veškerou dnešní výuku. Více informací v postu.

22. prosince 2023 v 8:58, příspěvek archivován: 22. prosince 2023 v 13:35

Tragédie, která má 13 obětí, vyvolala obrovský zmatek. Informace o ní se šířily napříč internetem a někteří lidé byli naprosto zmatení. Kolovaly různé fámy o původu a motivu střelce a někteří lidé zkrátka cítili potřebu zapojit se svými neověřenými názory a informacemi do diskuze. Právě na to opakovaně upozorňoval ministr vnitra Vít Rakušan, který vyzývá občany České republiky, aby nešířili neověřené informace. Ačkoliv je podle většiny lidí událost, při které přišlo o život hned několik lidí, naprosto otřesná, najde se i pár těch, kteří neváhají napsat naprosto hloupé komentáře. Neznámý muž reagoval na jeden z mnoha příspěvků o tragédii velmi nevhodným způsobem. „Alespoň vím, kam mám jít se samopalem, dík,“ napsal muž do komentářů pod příspěvek. Policie České republiky informovala, jak to s neznámým mužem dopadlo. „Včera napsal nenávistný komentář na sociální síť. Dneska už seděl u výslechu na Odboru extremismu a terorismu pražské policie. Za násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci mu hrozí až rok vězení,“ uvádí policie na platformě X.

Podobně to dopadlo i s jiným mužem, který dokonce přímo policii tvrdil, že si po vzoru střelce chce také obstarat zbraň a zabíjet. „Včera o půl jedenácté nám volající sdělil, že se inspiroval střelcem, chce si pořídit zbraň a také zabíjet. Po několika hodinách byl ztotožněn a níže máte video z jeho zadržení. Úkony stále probíhají, zatím kvalifikováno jako šíření poplašné zprávy,“ uvedla policie.

Policie totiž nezůstává pozadu s monitorováním podobných zpráv a také šíření desinformací, radikálních zpráv a urážek. „Ta méně viditelná část naší práce je monitoring sociálních sítí. Okamžitě po střelbě týmy analytiků začaly rozpracovávat a zkoumat různé posty. Pisatelé těch nejhorších zvěrstev budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat i v rámci trestního řízení,“ informuje Policie. Někteří lidé mají totiž pocit, že jsou na sociálních sítích naprosto nedotknutelní, ale Policie dala svou zprávou jasně najevo, že se pletou. Objevilo se mnoho příspěvků, ve kterých jejich autoři tragickou událost zlehčují a zesměšňují. Sami ale nebyli v ohrožení a kdyby to bylo naopak, jistě by takové příspěvky nevznikali. Většina lidí se ale opravdu zachovala tak, jak je to v tomto smutném období nejlepší.

Někteří lidé na Facebooku přidávají status, že jsou v bezpečí a nic se jim nestalo. Jedná se o funkci sociální sítě, kterou spouští vždy při teroristických útocích, živelných pohromách a dalších mimořádných situacích. Mnoho lidí také nabízí pomoc všem, kteří museli přihlížet útoku nebo jsou z celé věci zdrcení. Lidé na všech sociálních sítích sdílí telefonní čísla a kontakty, kam se mohou otřesení lidé obrátit. Pomoc nabízejí dokonce i obyčejní lidé. „Nejsem žádný odborník ani psycholog, ale kdyby si kdokoliv z vás chtěl popovídat o tom, co se dnes stalo, jsem vám k dispozici. Vím, že to není lehké ani pro lidi, kteří nebyli na místě střelby. Je to situace, která zasáhla opravdu všechny a já vím, že ne každý se s tím dokáže vypořádat,“ napsal jeden uživatel na Facebooku. Pomoc nabízí nejen mnoho lidí, ale také různé organizace, sportovní kluby a instituce. Na Facebooku vzniklo také několik událostí, kde se lidé budou moci připojit k modlitbám za oběti útoku a jejich rodiny. 26. prosince se lidé chtějí sejít na Václavském náměstí a uctít památku obětí.

Vláda vyhlásila na mimořádném jednání státní smutek na 23. prosinec. Ve dvanáct hodin mohou lidé držet minutu ticha za oběti. „Těžko něco říct, když člověk pořád nemůže pochopit proč! Spousta zmařených mladých životů. Upřímnou soustrast všem rodinám, přátelům a kamarádům obětí a mnoho sil všem zraněným a jejich rodinám. Bůh s vámi,“ vzkazuje jeden uživatel na Facebooku. Nikdo příliš neví, jak na takovou tragédii reagovat, protože je to opravdu naprosto zoufalá situace. Neustálá podpora a pomáhání si, je ale jistě to nejlepší, co mohou lidé v toto nelehké období udělat. Zároveň je také dobré opravdu si ověřovat veškeré informace a zbytečně nešířit něco, co může v lidech vyvolat strach nebo zlost.