Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác

V Saúdské Arábii se fotbalistům moc nelíbí | foto: Profimedia.cz

Fotbalisti jsou v Saúdské Arábii nespokojení. Vadí jim počasí, nízká návštěvnost a bezpráví žen

Mnoho fotbalových hvězd začalo za astronomické částky kopat za týmy v Saúdské Arábii. Někteří jsou ale velmi nespokojení s tamními podmínkami k životu a zvažují, že půjdou hrát jinam. Vadí jim totiž vedra, bezpráví jejich partnerek a také velmi nízká návštěvnost stadionů. Nejvíce to prožívá bývalý kapitán Liverpoolu Jordan Henderson.
  9:40

Saúdská Arábie je poslední dobou velmi pilná v nakupování kvalitních fotbalistů. Do země míří mnoho z nich především kvůli astronomickým částkám, které jsou majitelé klubu ochotní za jejich přítomnost zaplatit. Velmi diskutovaný byl například příchod Cristiana Ronalda, který v klubu Al-Nassr hraje za neuvěřitelných 4,7 miliardy korun ročně.

Kromě Ronalda ale do Saúdské Arábie míří také jiní hráči, ale někteří nejsou spokojení s podmínkami, které jsou v zemi stanovené. Bývalý kapitán fotbalového Liverpoolu Jordan Henderson chce podle všeho ukončit smlouvu, protože je s úrovní života naprosto nespokojený. V jeho případě ale peníze nehrají žádnou roli.

Henderson si totiž stěžuje na to, že šel do Saúdské Arábie pod příslibem, že bude hrát kvalitní fotbal a jeho tým budou tvořit kvalitní fotbalisté. To se ale příliš nepovedlo, protože tým Al-Ettifaq, za který Henderson hraje, se nedokáže prodrat v tabulce do popředí. Momentálně se drží mezi ostatními týmy až na osmém místě. Tým Al-Nassr, za který hraje Ronaldo, je jen těsně na druhém místě. Hendersonovi prý ale také vadí nízká návštěvnost zápasů. Na jeho hru se totiž chodí dívat zhruba pět tisíc diváků. Na jiné zápasy ale chodí ještě méně lidí a to má samozřejmě veliký vliv na výkon hráčů. Když totiž necítí dostatečně silnou podporu ze strany fanoušků, mohou svůj výkon zanedbávat a ztratit chuť vůbec fotbal hrát.

Někteří fotbalisté, zejména právě Henderson, si také stěžují na nepříznivé klima, které v Saúdské Arábii je. Nadměrné vlhko a úmorná vedra zkrátka nejsou pro každého a dokážou také hráče pořádně vyčerpat. Henderson je ze své smlouvy s týmem Al-Ettifaq očividně nešťastný a vše nasvědčuje tomu, že se v létě vydá pokračovat ve své úspěšné kariéře někam úplně jinam. Na peníze si ale jistě stěžovat nemůže. Vedení klubu Al-Ettifaq mu totiž vyplácí 40 milionů eur ročně, což je v přepočtu bezmála miliarda korun. Pro Hendersona ale peníze očividně nejsou útěchou a možná se opravdu vydá hrát fotbal někam, kde sice nebude mít tak astronomický plat, ale bude spokojený s kvalitou fotbalu i podnebí.

Také ostatní slavní hráči jsou nespokojení s podmínkami, které jim jejich fotbalovou kariéru výrazně ztěžují. V Saúdské Arábii jsou navíc velmi špatná práva pro ženy, která platí po celé zemi. Manželky a partnerky fotbalistů jsou proto v některých věcech velmi omezené, což samozřejmě nevyhovuje ani jim a ani jejich partnerům. Ženy by měly prosit svého muže o svolení, pokud chtějí cokoliv podniknout a celkově se na ně pohlíží úplně jinak, než třeba v Evropě. Partnerky fotbalistů si proto nemohou užívat život, na který byly po boků svých mužů zvyklé a očividně omezenou svobodou velmi trpí. I když tedy fotbalisti vydělávají svým hraním mnohonásobně více peněz než jinde, musí také brát ohled na svůj osobní život, který může být těmito okolnostmi velmi poznamenaný.

„Mnoho hráčů už uvažuje o odchodu ze Saúdské Arábie. Odrazuje je klima, místní kultura, nízká návštěvnost stadionů a nulová práva žen, která mají jejich manželky,“ uvádí fotbalový deník Transfer News Live na platformě X. Mezi hráče, kteří momentálně hrají v Saúdské Arábii, patří také Neymar nebo Karim Benzema. Neymarův tým vede tabulku, ale tým Benzemy se drží na sedmém místě. Bývalý hráč týmu Real Madrid tak možná patří mezi fotbalisty, kteří zvažují ukončení smlouvy a přestup do jiného týmu. Benzema je navíc zvyklý vyhrávat a dokonce také získal ocenění za nejlepšího fotbalistu roku 2022 Zlatý míč. V Saúdské Arábii se mu ale příliš nedaří a je tedy opravdu možné, že tým Al Ittihad v létě také opustí.

Cristiano Ronaldo je ale se svým pobytem v Saúdské Arábii spokojený. Neustále totiž zemi prezentuje jako tu nejlepší na světě a dokonce začal shazovat evropský fotbal. „Myslím si, že saúdská liga je mnohem kvalitnější než třeba americká Major League Soccer. Navíc kromě Premier League, která si drží vysokou úroveň a je daleko před ostatními, šly ostatní soutěže dolů,“ nechal se slyšet Ronaldo. Je ale možné, že za taková slova a propagaci země samotné na sociálních sítích, dostává Ronaldo tučné příplatky.

Jeho odvěký rival Lionel Messi, který momentálně hraje právě v Major League Soccer lize, byl ale paradoxně Saúdskou Arábií žádanější než Ronaldo. Údajně mu byl nabízený plat dokonce 7,2 miliard ročně. Messi ale nakonec hraje americkou ligu, ale na svých sociálních sítích propaguje Saúdskou Arábii podobně jako Ronaldo. Je tedy možné, že také on se nakonec alespoň nějak dohodl s vedením fotbalových klubů, kteří očividně velmi stojí o pozdvihnutí arabského fotbalu. Podle peněz, které hráči dostávají, o tom není pochyb.