Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Hazard ovládl TikTok. | foto: Tikok.comAntiyoutuber.cz

Český TikTok ovládl hazard, uživatelé se chlubí tím, kolik prohráli. Inspiroval je k tomu Opat?

Gamblerství je v poslední době jednodušší, než kdy dříve a lidé se postupně z chození do kasín přesouvají na internet. Sázkové kanceláře nabízí spoustu her o peníze dostupné v telefonu. Některým lidem přijde jejich obrovská prohra zřejmě k smíchu, a tak se jí chlubí na TikToku.
  17:17

Patologické hráčství neboli gemblerství je reálná závislost a veliký problém. Spoustu lidí už v mladém věku se ocitá ve svízelných životních situacích kvůli své závislosti na hazardu. Známá platforma pro zveřejňování různorodých videí a momentů ze života je TikTok. V posledních dnech se čím dál více uživatelů svěřuje se svojí špatnou zkušeností s hazardem. Nejčastěji si ze svého neštěstí snaží utahovat a poukázat na to, kolik desítek tisíc nejčastěji na hracích automatech prohráli. Mohli se inspirovat u streamera Opata04?

@tom.buii #fyp #foryoupage ♬ původní zvuk - Tomáš Bui

Dan Suchomel, známý spíše jako Opat04, je jeden z nejznámějších streamerů u nás. Jeho působnost se v jeden moment přesunula hlavně na Maltu, odkud natáčí videa pro zahraniční publikum. Na svém druhém účtu Krabs04, kde má už přes sedmdesát tisíc sledujících, zveřejňuje videa zaměřující se jen na gemblerství. Za tuto svoji druhou kariéru sklidil u českého publika a místních tvůrců velikou kritiku. Někteří mluví o tom, že ho stále sleduje veliké množství nezletilých dětí, které tak může nechtěně navést k gemblerství a dát jim myšlenku toho, že hazardem mohou vyhrát veliké peníze.

TikTok ovládá hazard. Na platformě se čas od času objeví nový trend, který je určitou dobu populární. Na nejen české scéně to je momentálně gemblerství. Veliké množství často mladých tvůrců sdílí humorná videa, ve kterých ukazují, kolik si v online kasínech vsadili a kolik prohráli. Někdy se jedná i o desítky, až stovky tisíc korun. Uživatel říkající si Tomáš Bui je ve zveřejňování takových videí poměrně aktivní. V jednom videu se například svěřil, jak vsadil přes čtyřiašedesát tisíc korun. „Dámy a pánové, zbyla mi jen rýže,“ píše ve videu, čímž se snaží zřejmě naznačit, že vše prohrál.

Podobného obsahu je na TikToku více. Stejný tvůrce na svém profilu zveřejnil video, ve kterém neznámý mladík cvičí na crossovém trenažéru a na jeho obrazovce hraje online automaty. „Klasický Respin Joker 81,“ komentuje konkrétní název hry jeden uživatel v komentářích pod videem. „Devadesát devět procent lidí přestane přesně před tím, než vyhrají gazillion dolarů,“ vtipkuje jiný.

I přes čím dál menší fyzickou dostupnost hracích automatů se stále jedná o nejrizikovější a nejužívanější hry, co se týče gemblerství. I tak je však u nás jejich počet nadměrně veliký. „Ze zemí EU patří ČR hned po Itálii stále mezi země s nejvyšším počtem automatů na obyvatele,“ uvádí Národní zdravotnický informační portál. Čím dál více se však hráči v poslední době začínají přesouvat do online světa, a to konkrétně do internetových kasín v rámci sázkových kanceláří.

Hazard je v mladším věku velice nebezpečný. „Nejdřív jsem si s kamarády jen párkrát vsadil na nějaký zápas, nebo si zatočil na ruletě,“ sdělil redakci Antiyoutuber.cz mladík, který se potýkal s gemblerstvím. „Problém byl v tom, když mě to začalo bavit a měl jsem nutkání tam nahrávat víc a víc peněz. Půjčoval jsem si od kámošů, jen abych otočil to, co jsem prohrál,“ doplňuje. Velikým lákadlem jsou různorodé hry, které online kasína nabízí. Aby hráč u hry vydržel, kasína se je snaží udělat co nejvíce zábavné a plné různých svítivých a vizuálně zajímavých prvků.

Témata: Opat04