Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Tvůrci GunPoint podcastu čelí kritice kvůli neznalosti historie | foto: instagram.com/djoh_niko

Kterou vesnici vyhladili nacisté? Odpověď zná každý školák, ne tvůrce z českého podcastu

Podcast GunPoint je mezi posluchači velmi oblíbeným. V nové epizodě se věnovali vědomostním otázkám a mnoho diváků zůstalo šokovaných. Autoři podcastu nevěděli v jaké divadelní hře zazněla poprvé česká hymna, kdo se upálil po vzoru Jana Palacha nebo třeba kdo napsal Povídání o pejskovi a kočičce.
  12:43

Kde byl zabit kníže Václav, který se stal později svatým, jaký je název divadelní hry, ve které poprvé zazněla česká hymna nebo jak se jmenoval český student, který se upálil po vzoru Jana Palacha. To jsou otázky, na které zná odpověď každý průměrný student základní, případně střední školy. Ne však každý dospělý, který je známý na sociálních sítích.

Podcast GunPoint tvoří trojice kamarádů Fidel Obambi Ngatse alias Pafi, Ikounga-Djoh Toueret Ngatse alias Iki a David Olar alias Dejv. Jejich obsahem cílí primárně na mladé, respektive dospívající, diváky. V podcastu řeší problémy každodenního života a témata, se kterými se setkává mnoho jejich vrstevníků.

Vedle obvyklých dílů vytváří také různý bonusový obsah včetně vědomostní soutěže Milionář. Jeden z trojice zbylým dvěma kamarádům pokládá různé otázky, které jsou zaměřené na všeobecný rozhled a oni mezi sebou soutěží. Otázky jsou mnohdy zaměřené na historii.

Těsně vedle…

Už jste viděli novýho Milionáře? Ne?
Pokud čekáte na signál, tak tohle je on
Link v BIU ⬆️

19. dubna 2023 v 18:33, příspěvek archivován: 21. dubna 2023 v 12:18

Další díl Milionáře v jejich podání vydali před pár dny. Tentokrát mezi sebou soutěžili bratři Iki a Pafi. Svými odpověďmi však mnohé překvapili. „Kde byl zabit kníže Václav, který se později stal svatým?“ ptá se Dejv. Ač by mnozí mohli čekat odpověď Stará Boleslav, jejich odpovědi však byly Bílá Hora a Svatá Hora.

V dalších dvaceti minutách se objevovalo mnoho podobných otázek. Ptal se na divadelní hru, ve které zazněla poprvé česká hymna. Jedna z odpovědí byla Vodník, druhá Bedřich Smetana. Na otázku, kdo se upálil po vzoru Jana Palacha odpověděli Svoboda a Antonín Novotný. Svoboda prý bylo první české jméno, které ho napadlo.

Nacisté vypálili Osvětim

Nejvíce však diváky pobouřila odpověď na otázku, kterou českou vesnici vyhladili v roce 1942 nacisté. Ač Iki odpověděl Lidice, odpověď druhého z bratrů byla Osvětim. „Jo, o tom jsem slyšel,“ odpověděl Pafi po tom, co zazněla správná odpověď. Nutno dodat, že o druhé nacisty vyhlazené vesnici Ležáky nepadla ani zmínka.

Otázky na historii a českou literaturu pro ani jednoho z bratrů nebyly příliš úspěšné. Nevěděli, kdo napsal Povídání o pejskovi a kočičce. Odpovědi byly Jan bez jakéhokoli příjmení a „Ten, co udělal krtečka“. Pafi také nevěděl, kdo napsal Máj, prý Josef Kajetán Tyl. Problém jim také dělalo doplnit české přísloví „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu,...“ Odpověď sice měla znít „Až se ucho utrhne,“ ani od jednoho z bratrů však nepřišla.

Podobně kontroverzních odpovědí na otázky bylo několik. Na druhou stranu oba věděli, kdo v roce 1774 zavedl povinnou školní docházku, jaký slovní druh je slovo „výbušnina,“ a při kolika stupních Celsia dochází k bodu varu vody. Pafi také věděl, jak dlouho trvá, než Země oběhne kolem Slunce.

Jejich fanoušci se však jejich odpověďmi baví a prý se nikdy nezasmáli lépe. Uživatelé na TikToku, kteří viděli výstřižky z nového dílu, tak pobavení nejsou. „Myslím si, že takové věci fakt měli vědět. Nechápu, jestli si z toho jen dělají legraci, nebo to myslí vážně. Dobrý příklad divákům ale nedávají,“ myslí si jeden z nich.

Nedávno čelila kritice kvůli neznalosti historie také Denisa Kouřílková, známá spíše jako Sugar Denny. V jednom ze svých videí tvrdila, že nechápe, proč se druhé světové válce říká světová. Prý se totiž podle ní odehrávala pouze v Evropě.