Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Řetězec rychlé módy H&M žaluje čínský e-shop Shein. Pokrytectví v praxi, smějí se lidé na sítích

Čínský e-shop Shein čelí žalobě švédského módního giganta H&M. Prý totiž kopírují produkty návrhářů známého řetězce rychlé módy. Mnozí uživatelé sociálních sítí se však žalobě vysmívají. Prý totiž sami kopírují ostatní značky. Shein zároveň ze stejného důvodu čelí i jiné žalobě, tentokrát ze strany tří nezávislých návrhářů.
  16:19

Udržitelnost se ve společnosti řeší víc než kdy dřív a mnozí lidé se proto snaží omezovat nakupování v řetězcích rychlé módy. I přes to však zůstávají oblíbené, oblečení je sice v některých případech nekvalitní, je ale zároveň levné, rychle dostupné a navržené podle nejnovějších trendů. Řetězce rychlé módy jsou dlouhodobě známé tím, že se přinejmenším inspirují u jiných návrhářů a značek. I přes to však švédský módní gigant obviňuje čínský e-shop z kopírování.

Jeden z největších prodejců fast fashion H&M, tedy Hennes & Mauritz, zažaloval e-shop Shein. „V Hongkongu jsme podali žalobu na společnost Shein za porušení autorských práv,“ popsal mluvčí švédské společnosti pro Bloomberg. „Domníváme se, že společnost Shein v několika případech kopírovala naše návrhy,“ dodal.

@babybangs____ #moda #fyp #fastfashion #shein #hm #fashionnews #news #humor #funny #fashiontiktok ♬ original sound - Ligia Ponce ☆ω☆

Na návrhu žaloby se začalo pracovat už v roce 2021. Shein totiž prý okopíroval výrobky s designem jednorožce, které vytvořil interní tým společnosti H&M. Žaloba teď poukazuje na to, že si jsou mnohé výrobky nápadně podobné, což znamená, že musely být okopírované. Jako důkazy společnost přiložila desítky fotek produktů.

Reakce na sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat. Téměř okamžitě se začaly množit nevěřícné reakce uživatelů. „To snad není možné. Jak je možné, že někdo, kdo kopíruje může žalovat někoho jiného za to stejné? Pokrytectví v praxi,“ myslí si jeden z nich. Stejně tak jako ostatní řetězce rychlé módy totiž H&M nabízí produkty přinejmenším inspirované jinými návrháři. Nedávno totiž švédský gigant například nabízel kabelky, které byly velmi podobné těm nejoblíbenějším od značek Balenciaga, Fendi nebo Jacquemus.

Nutno dodat, že jde o jeden z prvních případů, kdy jeden řetězec žaluje druhý. Mnohdy se sice objevovala podobná nařčení, na straně poškozeného však obvykle stál nezávislý módní návrhář.

Žalobě ze strany tří nezávislých návrhářů čelí Shein i v současné době. Návrháři tvrdí, že čínský e-shop prodával kopie jejich produktů, což podle nich porušuje Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act, tedy v překladu zákon o organizovaném zločinu. Byl sice původně zaveden kvůli organizovaným zločineckým skupinám, kvůli obohacování na cizích návrzích sem spadá i případ společnosti Shein.