Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Sugar Denny a Datel doporučují látku podobnou kratomu | foto: Antiyoutuber.cz

Látka, kterou doporučují i Sugar Denny a Datel, se brzy dočká regulace. Je totiž návyková

Legální látka HHC je svými účinky připodobňovaná nelegálnímu THC. Právě proto si ji oblíbilo i mnoho influencerů, mezi které patří například Datel, Sugar Denny nebo Jenis. HHC se v mnohém podobá kratomu a od července by se mohlo zařadit na seznam návykových látek.
  9:00

Sociální sítě jsou v posledních měsících plné příspěvků, které doporučují látku HHC. Ta se v mnohém podobá i hojně diskutovanému kratomu. I nezletilí si mohou koupit produkty, které HHC obsahují jak na internetu, tak v různých automatech.

Látka HHC, celým názvem hexahydrokanabinol, je jedním z mnoha kanabinoidů, které pocházejí z konopí. Mezi ně patří například i CBD, které je také oblíbené. Produkty s HHC jsou v poslední době tak populární, protože na rozdíl od CBD má podobné účinky jako THC. Mnozí, kteří produkty užívají, je popisují jako legální náhradu za nelegální kanabinoid.

Regulace už brzy

Brzy však ministerstvo zdravotnictví bude zvažovat regulaci. Ivana Beránková z právního oddělení Úřadu vlády uvedla, že je kandidátů na zařazení mezi psychomodulační látky více. „Kromě kratomu jde například o konopí s podlimitním obsahem THC. Po dokončení pracovní verze návrhu bude tento předán ministerstvu zdravotnictví, které zahájí standardní legislativní proces vedoucí k novelizaci zákona,“ popsala Beránková.

„Vzhledem k tomu, že drogový trh nejen v České republice, ale i v celé Evropské unii neustále zaplavují nové syntetické drogy, které jsou syntetizovány s cílem vyhnout se chemickým strukturám, jež spadají pod kontrolní režim omamných či psychotropních látek, je nezbytné těmto tendencím čelit,“ píše se v odůvodnění ministerského návrhu.

Látka HHC se však na českém trhu objevila teprve nedávno a proto jsou informace o jejích účincích poměrně nekonzistentní. Prodejci HHC uvádějí především pozitivní účinky, jako například zlepšení chutě k jídlu, snížení vnímání bolesti nebo například uvolnění napětí ve svalech. Objevují se však i ty negativní, mezi které lze zařadit zvýšení krevního tlaku, úzkosti nebo nespavost.

HHC se dá vyrobit několika způsoby, buď z THC, kdy se na molekulu THC přilepí atom vodíku. To sice může znít složitě, v podstatě jde však o velmi podobný proces, jako když se z rostlinného oleje vyrábí rostlinné máslo. Další možností je vyrobit HHC z jiných kanabinoidů, nejčastěji v laboratoři za pomocí CBD.

Produkty s HHC doporučují také influenceři. „Od té doby, co pero s HHC mám, tak už skoro nehulím normální trávu. Pokud byste chtěli vědět, co to je, tak je to, pokud to chápu správně, syntetická látka vyrobená z trávy. Je to fakt jen výtažek z toho, takže v tom není THC, ale HHC. Má to trošku jiné účinky,“ popisuje Denisa Kouřílková alias Sugar Denny v jednom ze svých videí.

Jan Svěcený, který vystupuje pod přezdívkou Jenis, si podobné produkty také oblíbil. Vyzdvihuje především, že je látka legální a díky tomu při testech na drogy její stopy nevadí. „Tahle věc je docela kouzelná. Jste prostě vysmátí, máte dobrou náladu, líp se vám po tom spí, máte lepší chuť k jídlu a tak dále,“ dodává Svěcený.

Marek Valášek alias Datel nedávno podobné produkty také propagoval. Všichni influenceři, kteří si produkty oblíbili, především vyzdvihují téměř totožné účinky jako má THC. Mezi ně patří také například Simona Tvardek.

Produkty HHC se tak staly populární i kvůli influencerům, kteří vyzdvihují jen jejich pozitivní účinky a na negativní mnohdy zapomínají. Sice se prodejci odvolávají na hranici osmnácti let, ne vždy je však dodržena a k produktům se dostane téměř kdokoli, což je v podstatě totožné jako u kratomu. To by se mohlo změnit už v červenci.