Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Huda Kattan | foto: instagram.com/huda

Kosmetická značka zveřejňuje propalestinská videa. Lidé vyzývají k bojkotu a podepisují petici

Lidé po celém světě bojkotují kosmetickou značku Huda Beauty. Její zakladatelka Huda Kattan totiž sdílí nespočet propalestinských videí. Teď mnozí také podepisují petici za to, aby její produkty byly staženy ze všech prodejen řetězce Sephora. Kattan se totiž vyjádřila, že o krvavé peníze obyvatel Izraele nestojí.
  22:36

Huda Beauty se už před několika lety zařadila mezi nejoblíbenější kosmetické značky. Ač je její zakladatelka Huda Kattan už mnoho let titulovaná spíše jako podnikatelka, proslavila se před třinácti lety, kdy začala psát první blog. Od té doby získala miliony fanoušků. Její kariéru však provází nejedna kontroverze.

Kattan začala psát blog s názvem Huda Beauty v roce 2010 a jen o tři roky později společně se dvěma sestrami založila stejnojmennou značku. Nemohla totiž najít žádné umělé řasy, které by jí stoprocentně vyhovovaly, tak se rozhodla si vyrobit vlastní. Od té doby vznikl nespočet ikonických produktů. Po jejich tekutých rtěnkách ještě před pár lety toužil téměř každý, koho dekorativní kosmetika zajímala.

Ač její produkty po světě znají miliony lidí, mnozí z nich také vědí o jejích skandálech. Už od říjnového vypuknutí válečného konfliktu v Gaze se nejen na sociálních sítích mezi podporovateli obou stran rozšiřuje seznam bojkotovaných značek. V současné době mezi podporovateli Palestiny rezonuje především kampaň módní značky Zara, která podle mnohých znevažuje dění v Gaze. Proto ti na straně Palestiny vyzývají k bojkotu značky. Na druhé straně mezi podporovateli Izraele je stále rozšířenější názor, že by měli lidé bojkotovat značku Huda Beauty.

Kattan v posledních týdnech na Instagramu zveřejnila nespočet propalestinských videí. V jednom z nich se například líčí na podporu Palestiny. Její inspirací byl vodní meloun, protože podle jejích slov byla palestinská vlajka v šedesátých minulého století v Palestině zakázaná. Vodní meloun má však stejné barvy jako palestinská vlajka, a tak se tehdy stal symbolem pro podporu Palestiny. „Doufám, že se z toho stane trend a budeme pomocí něj oslavovat Palestinu,“ vysvětluje Kattan na Instagramu.

Podobných příspěvků je její Instagram plný a denně přibývají další. Neustále sdílí videa z Gazy, ve kterých jsou oběti útoků v zoufalém stavu. Ač si uvědomuje, že některým podobné příspěvky mohou vadit, je podle ní důležité o všech událostech mluvit. Jenže některé její sledující z Izraele její obsah přinejmenším pobouřil. „Nevím, jestli si to uvědomujete, ale Izraelci z celého světa vás a vaše výrobky milují. Takže si zapamatujte, že teď od vás už žádný Izraelec nikde na světě nic nekoupí. Což vás může mrzet, my totiž nakupujeme hodně,“ píše jeden z nich. Kattan údajně odpověděla, že o krvavé peníze od nich ani nestojí. Komentář je však v současné době smazaný.

#freepalestine #speakup #educateyourself

5. prosince 2023 v 16:23, příspěvek archivován: 12. prosince 2023 v 16:02

Brzy si jejích příspěvků začala všímat i širší veřejnost a mnozí tak začali vyzývat k bojkotu značky. Na webu Change.org vznikla i petice za stažení produktů její značky ze všech řetězců Sephora na světě. V současné době má přes 26 tisíc podpisů. Sephora se však k ničemu nevyjadřuje.

Nutno dodat, že se nejedná o první případ, kdy Kattan vzbudila na sítích debaty. Například v roce 2017 byla kritizovaná za rasistické chování. Vydala totiž novou kolekci make-upů v tmavších odstínech, což nejeden fanoušek uvítal. Do té doby totiž byly odstíny pro mnohé velmi světlé. Na obalech produktů se však objevily jen ženy, jejichž odstín pleti nebyl „tmavší než opálený“ nebo „tmavší než Beyoncé,“ jak uváděli tehdy mnozí uživatelé na sítích. Obviňovali tak Kattan z toho, že se lidem tmavé pleti jen podbízí, nicméně nedělá nic pro to, aby je do své značky jakkoli začlenila. O rok později zveřejnila tipy pro to, jak si zesvětlit vaginu a od té doby ji mnozí označují jako rasistku.

Kontroverze Kattan vzbudila také kvůli chování vůči LGBTQIA+ komunitě. V době měsíce hrdosti totiž odstranila z instagramového profilu Huda Beauty všechny fotky podporující muže v kosmetice nebo jakékoli příspěvky související s LGBTQIA+ komunitou. V minulosti také používala na sociální síti X, někdejším Twitteru, hanlivé výrazy označující homosexuály. Dlouho také údajně odmítala spolupracovat s kýmkoli jiným než s ženami a vyčleňovala tím ostatní z jejího týmu.

Především kvůli rasistickému a homofobnímu chování ji také mnozí kritizují. Někteří podporovatelé Palestiny tvrdí, že si její podpory sice váží, nicméně stále upozorňují na její problematické chování. „Nemyslím si, že bychom měli zapomínat na to, že je vlastně špatný člověk,“ napsala jedna z uživatelek na Instagramu.