Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Andělé: Dominovala starší generace. Vyplenila ceny populárním rapperům

Předávání hudebních cen Anděl je v plném proudu. Anna K. překvapila všechny a asi i sebe, vyhrála sošku za skladbu roku, porazila mladou hudební krev.
  22:57

Česká hudební akademie rozhodla o nejlepších hudebních nahrávkách uplynulého roku. V Cenách Anděl Coca-Cola 2023 bylo oceněno celkem patnáct nahrávek a projektů. Nejlepší album nahráli podle České hudební akademie November 2nd, do Síně slávy byl uveden Jiří Korn.

ONLINE

22:55 – Hudební ceny Anděl, kam poprvé mohli do hlediště i diváci, pomalu končí.

22:53 – Poslední ocenění jde za Jiřím Kornem, byl uveden do síně slávy.

22:45 – Dalo by se říct, že letošnímu ročníku dominuje starší generace umělců. Vyhrál David Koller, Anna K., J.A.R. a MC GEY. Proti některým z nich přitom stáli i obrovské hvězdy mladé generace Viktor Sheen, Calin a Ben Cristovao. Co to o české hudbě a hudebních kriticích svědčí, to těžko říct.

Kdo je česká mini verze Miley Cyrus? Dcera Jordana Haje a Emmy Smetany! Ta mimochodem pro dobro všech… neřídí.

#antiyoutuber #antiyoutubercz #emmasmetana #jordanhaj #hudebnicenyandel

30. března 2024 v 21:59, příspěvek archivován: 30. března 2024 v 22:59

22:35 – Objevem roku se stala Tereza Balounová. Ta ve své děkovné řeči poděkovala poměrně nezvykle, děkovala totiž svému ex.

22:27 – V kategorii Rap však Yzomandias nezvítězil, cenu bere člen labelu Ty nikdy MC GEY.

22:25 – Yzomandias sice na předávání cen nepřišel, do publika ale přišla důležitá osoba jeho života, jeho matka, o které často rapuje a za hodně věcí jí ve svých textech děkuje.

22:20 – Anna K. má velký skalp, v kategorii Skladba porazila jak Calina s Viktorem Sheenem, tak Sofiana Medjmedje a Bena Cristovao. Skladbu Údolí včel s ní napsal její partner. Anna K. je tak dojatá, až došlo na slzy.

Gratulujeme @annak_official

#annak #cenyandel #exprescz

30. března 2024 v 23:50, příspěvek archivován: 30. března 2024 v 23:57

22:14 – Čekání mezi předáváním Andělů si můžete zkrátit třeba videem v úvodu článku. Emma Smetana v autě poslouchá to, co její partner Jordan Haj. „Pro dobro všech neřídím,“ řekla pro Antiyoutuber.cz. Hlas dcery Lennon jí prý připomíná mini verzi Miley Cyrus.

22:11 – Favorité potvrzují. Viktor Sheen se bohužel nedostavil, Calin tak sám na podiu děkuje všem možným lidem. Jejich hit má ale na všech kanálech desítky milonů poslechů.

22:10– Očekávaná nová kategorie Společný projekt je tu. Největším favoritem je Safír od Calina a Viktora Sheena.

22:00 – Kategorie Skupina byla jedna z nejvíc očekávaných. Vítězí J.A.R., skupina, která Anděla získala i za minulou skladbu. „Naše penisy stárnou,“ zaznělo v děkovné řeči.

21:48 – O jediné ceně nerozhoduje odborná porota, ale fanoušci. Cenu fanoušků získal Marcell. Pozor, neplést s bratrem Jana Bendiga. Marcell, který vystudoval lékařskou fakultu, dělá moderní styl hudby.

21:45 – Pam Rabbit, slovy moderátorky Ivany „Fancy“ Kulhánkové multitalentovaná umělkyně, získala Anděla za sólovou interpretku. „Oh my God,“ začala svou děkovnou řeč. Prý si nic nepřipravila a tak jede freestyle. Ten je stejně osobitý jako její hudba.

1. místo v kategorii sólová interpretka vyhrává Pam Rabbit

#cenyandel #pamrabbit #exprescz

30. března 2024 v 22:55, příspěvek archivován: 30. března 2024 v 23:56

21:43 – Je to taková přehlídka nominovaných zástupců mladé české hudby. Nakonec se k Sofianovi přidal i Ben Cristovao.

21:39 – Ná podiu zní jeden z největších hitů současnoti, VIBE od dua VR/Nobody a Sofiana Medjmedje. Následně se k Nobodymu, se kterým chodí, přidala Annet X. Sofian Medjmedj je nominovaný na ocenění s Benem Cristovao, stejně jako Nobodylisten a jeho přítelkyně.

21:30 – Jde to rychle, první Anděl je udělený, má ho David Koller jakožto sólový interpret se svou deskou LP XXIII.

David Koller se svým Andělem.

21:28 – Moderátor večera Honza Dědek vtipkuje o tom, že třiatřicátý ročník cen Anděl je symbolicky právě na Velikonoce. Ježíš Kristus měl totiž třiatřicet let, když byl ukřižován a následně stal z mrtvých. Snad se to prý nedotkne věřících v sále. Tedy zřejmě asi jen... Ewy Farne.

21:25 – Úvodní hudební číslo je poměrně netradiční, je to spojení kapely Jelen, Jiřího Pavlicy a Hradišťanu. Jejich společný song Miluju tě zní jako spojení klasického stylu kapely Jelen a folku. Jelen je nominovaný v kategorii Skupina s jejich deskou Všechno bude dobrý.

21:20 – Všichni už po menších zmatcích sedí v sále a přenos hudebních cen začíná.

Hlavní kategorií je každoročně bezesporu Album roku. Letos jsou mezi trojicí nominovaných J.A.R., David Koller a November 2nd, tedy umělci, kteří jsou součástí české hudební scény už mnoho let. J.A.R., tedy Jednotka Akademického Rapu, je funkově-rockově-rapová skupina založená symbolicky 17. listopadu 1989. Letos jsou nominovaní s deskou Jezus Kristus Neexistus?. Již tradičně na novém albu nechybí absurdní humor, sprosté vtipy, slovní hříčky, ale ani nadhled.

Dále je nominovaný David Koller s albem LP XXIII, které může uspět ve dvou kategoriích. Vedle Alba roku si ještě Koller může odnést sošku anděla za Sólového interpreta.

Trojici nominovaných uzavírá poměrně překvapivě kapela November 2nd se stejnojmenným albem. Nové album vydali po dvanácti letech a hudebními kritiky bylo velmi vyzdvihované. Na Spotify má skupina pouze 1500 posluchačů měsíčně, nejposlouchanější skladba z nového alba má téměř 60 tisíc poslechů. Na Instagramu se blíží November 2nd k tisícovce sledujících. Jsou nominovaní také v kategorii Skupina.

Nominace v kategorii Rap jsou letos poměrně překvapivé. Favoritem mezi nominovanými je album O tatínkovi, který usnul od MC Geye, který se na hudební scéně pohybuje už mnoho let. MC Geye na Spotify poslouchá měsíčně téměř 50 tisíc lidí, skladby z alba mají odhadem v průměru 150 tisíc poslechů. Na Instagramu má 40 tisíc sledujících.

Stálicemi českého rapu jsou i další nominovaní, tedy Smack a Huclberry s albem End 2 End. Smacka má na Spotify měsíčně 230 tisíc posluchačů a každá skladba z alba byla v průměru přehraná čtyřistatísíckrát. Smacka na Instagramu sleduje více 100 tisíc uživatelů. Posledním nominovaným Yzomandias s dlouho očekávaným albem Yzomandias II: Zpátky Na Svoji Planetu.

V kategorii Skladba roku je nominovaná zpěvačka Anna K. s písní Údolí včel. Může uspět také jako Sólová interpretka. Dále jsou nominovaní Calin a Viktor Sheen se skladbou Safír a Ben Cristovao a Sofian Medjmedj se skladbou Slzy. Pokud by se měl vítěz určovat podle poslechů na streamovacích platformách, měla by akademie jasno. Safír má totiž přes 32 a půl milionu poslechů, Slzy se blíží k deseti milionům a Údolí včel téměř 150 tisíc. Nominace Safíru není i kvůli tomu žádným velkým překvapením, na sociálních sítích ji loni slyšel téměř každý.