Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Temný web | foto: Twitter.com

Vydělal si zhruba 100 milionů a vyhrožoval svým zákazníkům. Policie ho dopadla na letišti

Jeden z největších internetových obchodů s drogami je uzavřen. Policie si došlápla na jeho zakladatele. Co však zatčení předcházelo, je až děsivé. Za celým byznysem stál třiadvacetiletý mladík. Rozhodl se, že všechny své zákazníky okrade, vybral peníze a web zavřel. Následně jim začal vyhrožovat.
  16:20

Dark web, neboli „Temný web“, je část internetu, kam se neodváží zabloudit každý. Jedná se o fragment internetu, na kterém dochází ke všem možným nelegálním činnostem. Člověk si tam může objednat nejen drogy či zbraně, ale například i nájemné zabijáky. K obchodování dochází v takzvaných marketplace obchodech. Na prodej drog byl v posledních letech nejpopulárnější obchod známý jako „Incognito Market“. Ten fungoval od roku 2020 až do teď. Za jeho zrušením však překvapivě nestojí policie, ale samotný zakladatel.

Drogy se v dnešní době dají pořídit téměř stejně jednoduše jako cokoliv jiného. Obchody nacházející se na temném webu jsou často uživatelsky velmi přívětivé, někdy dokonce nabízejí recenze produktů a podobně. Stejně na tom byl i již zmíněný „Incognito Market“. Stačilo si do jejich banky vložit peníze a za pár kliknutí byla droga objednána. Kdo za celým tímto obchodem stál? Zakladatelem a provozovatelem webu byl třiadvacetiletý Rui-Siang Lin z Taiwanu, známý pod přezdívkou Pharaoh nebo Faro.

V poslední době existence obchodu se na veřejnost začaly dostávat informace, že „Incognito Market“ je podvod. Skutečně se tak stalo a spekulace se naplnily. Web však nezmizel ihned. Lin měl přijít o velké sumy peněz, když byl údajně okraden o NFT obrázky v obrovských hodnotách. Rozhodl se proto, že web zavře a veškeré peníze, které na něm jak zákazníci, tak prodejci měli vložené, si vybere. To mu však zřejmě nestačilo, a tak jim začal vyhrožovat.

„Čekali jste, že o nás ještě uslyšíte? Máme pro vás jedno poslední nepříjemné překvapení. Nashromáždili jsme seznam soukromých zpráv, informací o transakcích a údajích o objednávkách za poslední roky,“ napsal na hlavní stránku webu, že všem uživatelům obchodu lhal. Žádné údaje, jak při obchodování na webu sliboval, že budou po určité době odstraněny, nesmazal a vše si uchoval. Všechny tyto informace má prý v plánu brzy zveřejnit. „Jestli na tomto seznamu budou údaje o vás a vašich zákaznících, je zcela na vás. A ano, jedná se o vydírání,“ pokračuje.

Jeho podmínky byly jednoduché. Pokud uživatelé obchodu nechtěli být na již zmíněném seznamu, museli zaplatit určitou částku v rozmezí sto až dvacet tisíc dolarů podle toho, jak byli na webu aktivní. „Co se týče kupujících, během několika týdnů pro ně budeme otevírat portál, kde si mohou své záznamy odstranit. Děkujeme za obchodování s Incognito marketem,“ zakončuje zprávu.

Sám Lin si bezpochyby uvědomil, že tímto naštval nespočet zřejmě i drogových kartelů, dealerů, a tak podobně. Rozhodl se tak, že z New Yorku, kde pobýval, odletí. Rovnou na letišti ho však zadržel vyšetřovací orgán amerického ministerstva spravedlnosti (FBI). „Bezostyšná operace Rui-Siang Lina vedla k nezákonnému prodeji narkotik za více než sto milionů dolarů, včetně těch, které byly špatně označeny a později bylo zjištěno, že obsahují smrtící fentanyl,“ řekl agent ministerstva vnitřní bezpečnosti Ivan J. Arvelo. Lin je momentálně obviněn hned ze čtyř trestných činů, z čehož dva jsou na doživotí. Za dobu fungování webu si vydělal miliony dolarů jen za spravování obchodu. Z každé objednávky si měl totiž měl brát pět procent z výdělku.