Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác

Děsivé záběry na aplikaci Telegram. | foto: TelegramAntiyoutuber.cz

Je anonymní platforma Telegram náhrada dark webu? Uživatelé na ní prodávají drogy a sexuální videa

Dark web, neboli temný internet, je mnohými považován za to místo, kde se odehrává vše nelegální na internetu. Zdaleka však nejde jen o dark web. Mnoho nelegálních činností se odehrává na všech různých platformách poskytující soukromí uživatelům. Jedna z takových aplikací je například Telegram. Uživatel si na ní může koupit drogy, či se podívat na různé porno zvrácenosti.
  19:00

Internet má mnoho temných zákoutí, kam se bojí zabloudit kde kdo. Delší dobu je mnohým známý termín dark web. Jedná se o temnou část internetu, na které se odehrávají všemožné nelegální činnosti. Objednat si tam uživatel může například drogy, či dokonce nájemného zabijáka. Dostat se však na podobné weby chce více zkušeností a odvahy.

Co ale mnoho lidí zřejmě neví, podobné služby a věci se dají najít i na všem dostupných aplikacích. Jedna z nich je například Telegram. Ta díky svému promyšlenému kódu dokáže perfektně anonymně skrýt uživatele tak, aby na ně nepřišla mnohdy ani policie. Vznikají na ní tak podivné skupiny, ve kterých se dá najít vše od terorismu, až po prodej drog.

Nedávno jsme vás informovali o zarážejících videích kolujících v jedné české telegramové skupině. Uživatelé si v ní mohli prohlédnout desítky nechutných videí, na kterých se často velice krutě mlátily pravděpodobně děti. Podobných skupin je na platformě nespočet. Jelikož se většinou jedná o soukromé skupiny, do kterých se dá dostat jen tak, že uživatele pozve samotný zakladatel, je pro policii velice těžké je najít a odstranit. Tento rok byl Telegram zakázán například v Brazílii, jelikož samotná platforma nespolupracovala s policií.

Ve většině zemí tato platforma však stále zůstává a mnoho uživatelů ji naplno využívá. Nejde tedy samozřejmě jen o Česko. Skupina může na Telegramu fungovat například buď tím způsobem, že si může uživatel pouze číst a zobrazovat vše, co se v ní objeví, ale nemůže do ní nic přidávat. Nebo může fungovat jako klasický skupinový chat, kde se do konverzace může zapojit kdokoliv. Díky anonymitě a šifrování konverzací se tak uživatelé nebojí diskutovat o téměř čemkoliv.

Sociální sítě, a právě hlavně Telegram, otevřely novou cestu pro dealery drog. Kvůli anonymitě je tak i u nás velice časté, že se jejich předávka domlouvá právě tam. Pro denik.cz o tom promluvila sociální pracovnice klubu Beztíže Anna Mírková. Ta tvrdí, že v poslední době sledují jeden z nových znepokojivých způsobů, jak se k drogám mohou dostat i děti, a to právě přes Telegram.

Mnoho věcí, které se dají přes Telegram pořídit jsou už známé z dark webu. Velice častý je například prodej kradených hesel z různých účtů. „Dále se tam nachází hodně skupin, které sdílí a zveřejňují informace lidí. Takže různé balíčky hesel, balíčky přihlašovacích údajů, balíčky kradených karet, PayPal účtů a tak dále,“ říká známý youtuber Adam Jícha alias Roth Wellden ve svém videu. To je tedy už známé z dark webu, kdy si uživatelé mohli koupit jakékoliv osobní údaje z různých účtů, či kradené platební karty.

Ačkoliv se zdá, že Telegram takový nekalý byznys podporuje a neřeší ho, není tomu úplně tak. V roce 2015 se na platformě objevila i známá teroristická skupina ISIS, která je známá z jejich aktivit i na dalších známých sítích jako například Reddit. Skrze tedy různé platformy jako tehdy i právě Telegram se snaží propagovat své pravdy a činnosti. Na toto teroristické uskupení si však Telegram zasedl a začal jejich aktivity na platformě řešit. „Věřím ale tomu, že tam jejich skupiny existují dodnes,“ říká Jícha.

To, že se ISIS stále na Telegramu vyskytuje je velice pravděpodobné. Do uzavřených skupin se dokáže dostat jen ten, který je do nich pozván jejich autory. Je tak možné, že podobných skupin se tam vyskytuje nespočet.