Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Streamer Jiří „Novby“ Bláha | foto: YouTube.com

Streamer Novby má problémy. Neměl živnostenský list, neplatil daně a pátrali po něm kriminalisté

Další problém streamera Jiřího „Novbyho“ Bláhy na sebe upoutal pozornost kriminalistů. Nejen že Bláha neměl živnostenský list, který musí kvůli své práci mít, ale zároveň také neplatil daně. Kriminalisté si ho odchytli ve chvíli, kdy zrovna streamoval. Údajně si vydělal přes 1,5 milionu korun.
  19:00

Nedávno se řešila kauza streamera Jiřího Bláhy, který vystupuje pod přezdívkou „Novby“, kdy při živém vysílání nedokázal udržet stolici a svlékl se před diváky do naha. Sotva utichla vlna reakcí, která se v důsledku Bláhova nešťastného incidentu objevila, na povrch vyplul další problém. Tentokrát ale mnohem vážnější. Zjistilo se totiž, že Bláha nemá živnostenské oprávnění a navíc neplatí daně. Bláhovým případem se začali zabývat kriminalisté a nakonec ho dopadli právě ve chvíli, kdy živě vysílal na platformě Twitch.

@realjirkos MOSKVA SPAWNED —> twitch.tv/novby <— #novby #jirkos #twitch #czechtwitch #foryou #fyp #npc #hrot ♬ původní zvuk - Novby - Jirkos

Bláhovo dopadení mělo ale pozoruhodný příběh. Vzhledem k jeho nedávné kauze, kdy na streamu neudržel stolici, na nějaký čas opustil své rodné město Ústí nad Labem. Místní kriminalisté tak Bláhu nemohli přesně lokalizovat. Navíc měli jeden závažný problém. „Státní zástupkyně nám nedala souhlas se zadržením. Museli jsme po něm operativně pátrat. Nezbylo nám nic jiného, než si stáhnout tu streamovací aplikaci a stát se na nějaký čas jeho fanoušky,“ vysvětlil v rozhovoru pro CNN Prima News kriminalista Jiří Píša, který se Bláhovým případem zabýval. Kriminalisté sledovali Bláhův život a mohli se díky tomu dozvědět spoustu důležitých informací.

Bláha navíc často streamuje celý den a proto měli kriminalisté opravdu co dělat, aby jim neunikl žádný pohyb, který streamer při svém živém vysílaní udělal. Jednoho dne se ale Bláha rozhodl, že se vydá zpět do Ústí nad Labem a kriminalisté tak dostali zelenou. Celou cestu Bláha samozřejmě streamoval a když vystoupil na vlakovém nádraží ve svém rodném městě, kriminalisté k němu přistoupili a okamžitě ho sebrali. Bláha ale podle kriminalistů spolupracoval a zároveň si byl vědom toho, že měl mít po celou dobu živnost a současně také platit daně. Nevěděl ale, že nesplnění těchto dvou povinností je bráno jako trestný čin, což mu také kriminalisté vysvětlili.

@realjirkos Total finta na security 😎 —> twitch.tv/novby <— #novby #jirkos #twitch #czechtwitch #foryou #npc #fyp #security ♬ původní zvuk - Novby - Jirkos

Ačkoliv se může zdát streamování pouze jako přivýdělek, v případě Bláhy tomu tak rozhodně není. Údajně si totiž vydělal přes 1,5 milionu korun. Streamer, který se živí penězi od svých sledujících, musí mít na takovou práci ze zákona živnost. Pokud ji nemá, dopouští se tak neoprávněného podnikání. Neplacení daní je další ze ztěžujících věcí v Bláhově případě. On sám se ale k celé situaci také vyjádřil. „Prostě jsem neměl živnost. Něco na tom je, takže jsem to vlastně dělal tak, že jsem si říkal, že žiju jenom jednou. A samozřejmě jsem se po těch dvou a půl letech spálil, takže mi byl sebrán telefon, ale do měsíce mi ho vrátí,“ popsal na streamu Bláha.

@realjirkos LA COSA NOSTRA 🕺 —> twitch.tv/novby <— #novby #jirkos #twitch #czechtwitch #foryou #fyp #lacosanostra ♬ původní zvuk - Novby - Jirkos

Policajti mu údajně říkali, že ho obdivují za to, že tak dlouho vydělával peníze bez živnostenského listu. Bláha sám přiznává, že to byla opravdu hloupost. Finanční úřad ho prý kontaktoval s tím, že musí zaplatit dlužnou částku. On s tím souhlasil a pravděpodobně i díky jeho přijetí viny, spolupráci a nekladení žádného odporu kriminalistům, se celý případ vyřeší pouze napomenutím. Pokud by ale Bláha pokračoval ve své práci bez toho, aniž by si zařídil živnostenský list, mohl by se dostat do opravdu vážných problému. Navíc by se opakovaně dopustil stejného trestného činu a v takovém případě by policie rozhodně nebyla tolik shovívavá. Bláha se tak stal odstrašujícím příkladem všech streamerů, kteří přemýšlejí podobně.