Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Jiří Procházka | foto: Instagram

Jiří Procházka se vrací do akce. Češi ho favorizují, jeho popularita roste po celém světě

Zápasník Jiří Procházka se utká s rakouským soupeřem Aleksandarem Rakicem, který ho vyzval na zápas o krále Evropy. Lidé ale favorizují Procházku, i když jsou kurzy vyrovnané. Procházka má obrovskou fanouškovskou základnu a na lidé na sociálních sítích vytváří videa, ve kterých ho označují za krále bojových umění.
  16:22

MMA zápasník Jiří Procházka se znovu vydá do zápasnické klece. Na třístém galavečeru organizace UFC se mu postaví rakouský zápasník Aleksandar Rakic, který Procházkovi vyhlásil válku. I když je Rakic zkušený zápasník, podle spousty lidí nemá proti Procházkovi šanci. Procházka má obrovskou podporu nejen v Čechách, ale také v zahraničí. Kvůli ojedinělému stylu zápasení a mentalitě je Procházka mezi fanoušky MMA velmi oblíbený.

Procházka svůj poslední zápas, který byl zároveň titulový, prohrál. Nedokázal si totiž poradit se zkušeným Brazilcem Alexem Pereirou, který ho porazil ve druhém kole. Nyní ale český rodák hlásí návrat a utká se s Aleksandarem Rakicem, který působí opravdu odhodlaně. Na tiskové konferenci se nechal slyšet, že se vítěz jejich duelu stane králem Evropy. „Já nechci být králem Evropy, já chci být králem světa. Takže sledujte mě, sledujte můj návrat. Po tomhle zápase chci být opět kandidátem na titul,“ odpověděl Rakicovi sebevědomě Procházka, který se nedržel zpátky ani při následném staredownu. Napětí mezi oběma zápasníky by se dalo krájet a mezi oba dva si nakonec stoupl majitel organizace Dana White. Procházka totiž před Rakicem neustoupil a zdálo se, že se do něj každou chvílí pustí.

Ačkoliv je Rakic opravdu zkušený, jinak by se pochopitelně nedostal do UFC, která je největší bojovou organizací na světě, podle lidí je už nyní jasné, kdo ze zápasu odejde jako vítěz. „Procházka to má v kapse. Jak Rakic nervózně polkl, ten z něj má strach. Procházka ho dá, Rakic prostě nemá šanci. Sejme ho a potom si půjde pro titul. Hlavně čistou hlavu a vítězství je tvoje, Jirko,“ podporují českého zápasníka lidé na Instagramu. Procházka se dočkal obrovské podpory také po již zmíněném prohraném zápase s Pereirou. Mnoho lidí sice psalo, že měl český zápasník slušnou šanci zvítězit, ale udělal několik chyb, které ho stály vítězství. I tak předvedl obdivuhodný výkon, kterým opět potvrdil své kvality. Procházka se zároveň nechal slyšet, že jeho odhodlání získat pás šampiona UFC i nadále přetrvává a nyní mu v cestě stojí Rakic.

Procházka si ale svým příchodem do organizace UFC v roce 2020 získal opravdu mnoho zahraničních fanoušků. Protože má ojedinělý zápasnický styl, kterým porážel v podstatě každého svého soupeře, lidé z jeho objevení měli obrovskou radost. Procházka se totiž vydal cestou samuraje a čerpá prý energii z darů Země. Díky tomu dokáže být naprosto klidný a soustředit se pouze na boj. Také tím mnoho lidí ohromil, protože se se svým stylem dokázal probojovat až k titulovému zápasu, který nakonec vyhrál. Procházka má obrovskou fanouškovskou základnu také na sociálních sítích. Na Instagramu ho v současné době sleduje přes 780 tisíc lidí a mnoho z nich pochází ze zahraničí. Makhmud Muradov, kterému se přezdívá „Uzbek s českým srdcem“, zápasí v UFC taky. Muradova sleduje 2,1 milionu lidí a přitom se nikdy ani k titulovému zápasu v UFC nedostal. Tomu ale výrazně pomohlo napojení na slavného boxer Floyda Myweathera.

Procházka je ale oblíbený kvůli stylu boje a na sociální sítě lidé často přidávají různá videa, ve kterých český zápasník poráží své soupeře a jsou zeditovaná takovým stylem, jako by Procházka byl králem bojových umění. „Za mě nejlepší zápasník, který nám toho ještě hodně ukáže. Porazil ho s ledovým klidem. Je tak klidný a přitom dokáže tak strašně ničit. Více takových zápasníků. Je to až neuvěřitelné, jakou mentalitu Procházka má. Už jen tím, jak moc je klidný, z něj musí mít každý soupeř strach,“ reagují lidé ze zahraničí na videa s Procházkou. Toho nyní čeká zápas s Rakicem a kurzy na jejich zápas jsou v podstatě vyrovnané. Procházka jistě cítí tlak, který je na něj vyvíjený po jeho posledním zápasu, který prohrál. Zároveň ale ví, v čem udělal chyby a jistě na nich zapracoval. Zápas Procházka vs. Rakic se uskuteční 14.dubna v T-Mobile Areně v Las Vegas.