Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Kazmova hra inspirovala jednu sbírku. Koncem měsíce by se mělo vědět, kolik soutěžících přispělo

Na portálu Donio.cz se objevila sbírka, která je inspirovaná Kazmovou hrou a lidé mohou přispívat symbolických 22 korun, tedy hodnotu jednoho dolaru. Sbírka se ale příliš nesetkala s úspěchem. Lidé se stále ptají, kdy už se bude vědět, kolik lidí přispělo Kazmovými penězi, které velkolepě vyhodil z vrtulníku, na jím vybrané sbírky. Podle PR manažerky Donia se to nejspíš dozví koncem listopadu.
  15:19

Už je to více než měsíc, co bavič Kamil Bartošek alias Kazma přišel s náhradním plánem, jak se zbavit milionu dolarů. Peníze vysypal z nebes z kontejneru, který pod sebou táhl vrtulník a na každém dolaru byl nalepený QR kód, pomocí kterého mohli lidé přispět na různé sbírky na portálu Donio.cz. A právě na tomto portálu se objevila sbírka, která je inspirovaná Bartoškovým nápadem. Lidé mohou symbolicky přispět částku v hodnotě jednoho dolaru. Všichni si ale i nadále kladou otázku, kolik ze soutěžících, kteří na poli bezhlavě sbírali jednu bankovku za druhou, se rozhodli darovat peníze těm, kteří je opravdu potřebují.

@kazma_kazmitch Vymysleli jsme plán B, co s $1.000.000. Pošlete tohle video všem, kdo mají kartu. Dohrajeme to. #OMStheGame ♬ původní zvuk - Kazma Kazmitch

Bartoškův nápad mnoho lidí odsoudilo. Skoro všichni totiž byli přesvědčení o tom, že si soutěžící nasbírané peníze nechají a najde se jen málo těch, kteří by byli ochotní vzdát se jich pro dobrou věc. Někteří lidé si ale očividně myslí, že byl i přes to všechno Bartoškův nápad dobrý a rozhodli se proto vyzkoušet něco podobného. Na portálu Donio.cz se totiž objevila sbírka, která odkazuje právě na nápad baviče.

„Dárky a radost dětem přinese naše Vánoční sbírka, se kterou navazujeme na ojedinělý a velkorysý nápad influencera Kazmy. Buďte štědří jako Kazma a pošlete dárek dětem ohroženým chudobou – stačí třeba jen symbolických 22 korun. Možná se na vás nedostaly dolárky, které se snesly z nebe nad polem a nemohli jste přispět na dobrou věc, ale můžete to napravit nyní,“ stojí v popisku jedné sbírky na Doniu.

Sbírka se ale nesetkala s nijak zvlášť velkým úspěchem. Na portálu je totiž přidaná už 22 dní a zatím se podařilo vybrat pouze 716 korun. Částku 22 korun, která se rovná hodnotě jednoho dolaru, přidali pouze dva z dárců. Jeden z nich přidal k penězům zprávu „Za Kazmu“. Ostatní dárci ale přispívali zcela jiné částky. V tuto chvíli zbývá do ukončení sbírky 38 dnů a zatím to vypadá, že se autoři sbírky minuli s úspěchem.

Mnoho lidí by zajímalo, jestli se s úspěchem setkal také plán Bartoška, který lidem daroval milion dolarů. Bartoškovy projekty totiž většinou měly někomu udělat radost nebo přispět na dobrou věc. Tentokrát dal ale bavič lidem možnost volby. Jen málo kdo se pochlubil tím, že by nasbírané peníze přispěl na různé sbírky na Doniu. „Kdyby Kazma peníze rozdělil mezi potřebné rovnou, byl by to frajer. Takhle je to zase marketingová kampaň značky Kazma. Doufám, že třeba někdo zveřejní, kolik z těch 22 milionů se reálně poslalo a kolik lidí si je nechalo,“ diskutují pod jedním příspěvkem Donia uživatelé Instagramu.

Podle PR manažerky Donia Cristiny Carmen Baron má být už brzy k dispozici analýza, díky které budou moci všichni zjistit, jak moc byl Bartoškův nápad úspěšný. „S Kazmovým týmem jsme v kontaktu, ale nejsem si teď úplně jistá, kdy přesně se ty analýzy zveřejní. Počítám, že koncem měsíce,“ řekla pro redakci Antiyoutuber.cz Baron. Podle ní někteří lidé opravdu přispěli na různé sbírky, ale zatím si netroufne říct kolik. Bartošek je sice kvůli tomuto nápadu spoustou lidí velmi kritizovaný, ale nikdo mu nemůže poroučet, jak smí a nesmí naložit s vlastními penězi. Přeci jen dal možnost lidem, aby se rozhodli sami a pokud se tuto možnost většina lidí rozhodla nevyužít, není to jeho vina.

@kazma_kazmitch The first real MONEY RAIN in the world! $1.000.000 dropped from the helicopter in the Czech Republic and no one has died or got injured. #ONEMANSHOWtheMovie #TheEnd ♬ původní zvuk - Kazma Kazmitch

I když už je to několik týdnu, co Bartošek nechal vysypat peníze na poli nedaleko svého monumentu u Lysé nad Labem, stále se mnoho lidí ptá, kolik peněz na Doniu skončilo. Mezitím se Bartošek raduje z toho, že se jeho film ONEMANSHOW: The Movie na Netflixu dostal do popředí v žebříčku nejsledovanějších filmů v Česku. Tím, že se jeho film objevil na Netflixu, ale bavič spoustu lidí pohoršil.

Celou dobu totiž tvrdil, že film bude možné vidět pouze v kinech a nikde jinde. Někteří jeho fanoušci se nechali slyšet, že u nich Bartošek tímto gestem skončil. Pokud se zjistí, že z milionu dolarů, který bavič nechal vysypat z vrtulníku, šlo jen velmi málo peněz na různé sbírky na Doniu, Bartošek může ztratit ještě daleko větší množství fanoušků.

Témata: Kazma