Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Karlos Vémola se vrací k zápasení | foto: Oktagon MMA

Vémola se vrací do klece a opět čelí kritice kvůli svému soupeři. Prozradil, kdy ukončí kariéru

Po prohře s Patrikem Kinclem se Karlos „Terminátor“ Vémola znovu vrací do klece. Tentokrát ho čeká argentinský zápasník, který je velmi dobrý v postoji. Lidé ale zápas kritizují a podle nich se opět jedná o souboj, který bude pro Vémolu naprosto jednoduchý. Vémola má opět problémy s váhou a také oznámil, kdy nejspíš ukončí svou kariéru.
  11:38

MMA zápasník Karlos „Terminátor“ Vémola se po prohraném titulovém zápase opět vrací do klece. I když chvíli zvažoval konec zápasnické kariéry, nakonec našel způsob, díky kterému může u zápasení ještě nějakou chvíli vydržet. Rozhodl se totiž změnit váhu, ve které zápasil dříve a přesunul se do váhy těžší. Měl totiž neuvěřitelné problémy se shazováním přebytečných kil a dost často kvůli tomu riskoval své zdraví. Tomu se chce nyní vyhnout a první zápas ho proto čeká ve váze 91 kilogramů. Vémola má ale i tak opět s váhou problémy a navíc čelí kritice.

Vémola prohrál odvetný zápas s Patrikem Kinclem a O2 arénu, ve které se zápas konal, opouštěl s naprosto zničeným obličejem. Musel se vypořádat s ošklivou porážkou a rozhodl se tak na nějaký čas odmlčet na sociálních sítích. Když se svým fanouškům opět ozval, působil sklíčeně a i když mu mnoho lidí psalo, že za ním stále stojí, zvažoval konec své velkolepé kariéry. Později se však rozhodl, že dá MMA ještě šanci, zkusí však některé věci dělat jinak.

Osmatřicetiletý zápasník se totiž před každým zápasem potýkal s rapidním hubnutím, aby splnil předem stanovenou váhu. On sám se tehdy svěřil, že tímto náročným obdobím netrpí pouze on, ale také jeho rodina. Přesunul se proto do vyšší váhové kategorie, aby pro něj závěrečné hubnutí nebylo tolik náročné. Blíží se zápas, ve kterém má Vémola navážit 91 kilogramů. Nyní se ale přiznal, že s váhou opět bojuje.

Zápas se má konat 28. července a Vémola očividně váží o dost víc, než by si přál. Přechod do těžší váhy pro něj tedy není o tolik lepší, než si původně myslel. Sice bude muset hubnout o nějaká ta kila méně, i tak je pro něj proces hubnutí náročný a rozhodně ho už nemůže dělat dlouhodobě. Před posledním zápasem s Kinclem Vémola dokonce zhubl neuvěřitelných 12 kilo a to za pouhý den. Na veřejném vážení poté skoro nemohl mluvit. Uvidíme tedy, jak se zápasník popere se svou váhou tentokrát.

Váha ale není to jediné, co Vémolovi dělá starosti. Musí totiž znovu snášet neuvěřitelnou kritiku kvůli soupeři, kterého mu vedení Oktagonu vybralo. Jeho soupeřem totiž bude argentinský zápasník Lucas Alsina, který je vynikající v postoji. Alsina je držitelem několika titulů v prestižních organizacích a dokonce zápasil ve světoznámé organizaci Bellator. Podle spousty lidí je však tento zápas naprosto směšný. Stejné kritiky se Vémolovi dostávalo při zápasu s Al Matavaem, který byl sice nebezpečný v postoji, ale na zemi si s ním Vémola dokázal s klidem poradit.

Vémolovi se tak lidé vysmívají a dokonce ho označují za „mazlíčka Oktagonu“. Jiní zase Vémolu obviňují z toho, že si vybírá lehké zápasníky a následně se kasá, že je mu jedno, koho před něj vedení Oktagonu postaví. Podobné věci Vémola neslýchá poprvé a ke kritice se proto jasně vyjádřil.

„Ten tlak na moji výhru je obrovský. Potřebuji vyhrát, abych mé odvetě s Attilou Véghem dodal potřebnou šťávu. Pořádně nevím, co za soupeře teď mám. Vím, že se mu říká Kobra a že si ho lidé zaškatulkovali jako postojáře. Lidé ho podceňují, ale to já nemohu. Rozhodně ho nijak nepodceňuji. Je to součást mé přípravy na titulový duel s Langerem a následně Véghem,“ vysvětlil Vémola ve videu organizace Oktagon.

Kritika ale neustala. Fanoušci Oktagonu považují za naprosté selhání, že vedení zorganizovalo takový zápas. Vémola se navíc před časem nechal slyšet, že ho čeká jedna z největších výzev jeho kariéry. „Není lepší tam dát nějakou figurínu? S tou se Karel může také mazlit na zemi a Oktagon ušetří. Čekal někdo něco jiného, než další kořist,“ smějí se Vémolovi lidé v komentářích.

Fanoušci bojových sportů už ale nejspíš nebudou mít tolik příležitostí, aby si dělali legraci z výběru Vémolových soupeřů. Po zápasu s Alsinem totiž Vémolu čeká titulový zápas s Pavolem Langerem v polotěžké váze a následně odvetný zápas s Attilou Véghem. Vémola se nechal slyšet, že právě po zápasu s Véghem nejspíš ukončí svou profesionální kariéru. Jistě, zápasit se dá i v mnohem vyšším věku, než jaký je aktuálně ten Vémolův. Na druhou stranu, málo kdo musel podstoupit tolik operací v důsledku různých zranění a Vémola se proto nejspíš vydá jiným směrem.

Neznamená to ale, že s bojovými sporty nebude mít už nikdy nic společného. Spousta profesionálních zápasníků se po ukončení kariéry rozhodla předávat své zkušenosti mladší generaci a trénují proto mladé zápasníky. Je tedy možné, že se po ukončení své velkolepé kariéry Vémola objeví v rohu některého ze zápasníků, kteří zatouží stát se ve své profesi jedničkou.