Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Ivan Kloc | foto: Instagram

Influencer si myslí, že měl v mobilu virus. Z účtu mu totiž zmizely tisíce korun

Podcaster Kid Ajvn se nedávno na sociálních sítích svěřil, že mu někdo z bankovního účtu ukradl více než šestnáct tisíc korun při platbě na eBay. Transakci však nikdy nemusel potvrdit a tak si myslí, že se do jeho telefonu dostal nějaký virus. Raiffeisenbank tvrdí, že podobných případů denně přibývá.
  9:35

Ivan Kloc, který vystupuje pod přezdívkou Kid Ajvn, je známý především díky podcastu A-Cast, který tvoří už více než rok. Jeho chování na sociálních sítích vzbudilo nejednu debatu, tentokrát však ne kvůli tomu, že by byl kontroverzní. Z bankovního účtu mu totiž někdo ukradl peníze.

Kloc na TikToku nedávno zveřejnil video, ve kterém se sledujícím svěřil s nedávným zážitkem. „Minulý týden mi z účtu bez jakéhokoli potvrzení a autorizace zmizelo více než šestnáct tisíc korun. Obchodník ke kterému ty peníze odešly byl eBay,“ popisuje. Prý na podobném e-shopu nikdy nic nekupoval a kdyby ano, nezadával by tam číslo platební karty.

Provedenou transakci u Raiffeisenbank reklamoval a brzy se mu peníze vrátily zpět na účet. Banka si zároveň vyhrazuje právo na prošetření transakce a pokud by zjistila podvodné chování ze strany klienta, peníze by mu znova strhla.

Martina Kotasová, specialistka PR a komunikace v Raiffeisenbank, tvrdí, že podobných příběhů denně přibývá. „Aktuálních trendem v případě karet jsou různé pokusy, klasické SMS, e-maily. Příběhy jsou různorodé. Některé útoky vedou na přidání zcizených údajů karet do mobilních peněženek a následují výběry z bankomatů,“ popisuje pro redakci Antiyoutuber.cz. Flexibilita podvodníků je prý obrovská a každý klient by měl být obezřetný při sdílení jakýchkoli soukromých údajů.

@kid_ajvn

Masakr. Jinak číslo karty ve videu neřešte, karta už stejně neexistuje 😏

♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Podle Kotasové zároveň narůstá i počet podvodných telefonátů. Podvodníci se podle ní snaží vylákat z lidí soukromé informace pomocí nátlaku. Ve většině případů jde o investiční podvod nebo telefonát vede falešný bankéř. Nicméně, v poslední době vnímáme i nárůst operací, které provádí klient kompletně sám, tedy jen na pokyn podvodníka, kterému uvěří,“ dodává.

Kloc si však myslí, že ke zmizení peněz došlo jinak. Přemýšlel nad možností, že by se do jeho telefonu mohl dostat virus, pomocí kterého hackeři odhalili přístupová hesla. „Kamarádi mi říkali, že se dá do iPhonu jednoduše dostat virus. Měl by spotřebovat hodně energie, protože je ten program neustále zapnutý na pozadí,“ vysvětluje domněnku.

Prý v poslední době zaznamenal, že mobil, který má teprve sedm měsíců, musí nabíjet i třikrát denně, což je prý zvláštní. Rozhodl se, že ho vrátí do továrního nastavení a změní některá přístupová hesla. Od té doby je prý všechno tak, jak má být a i baterie má mnohem lepší výdrž.

Několik let platilo, že se do Apple zařízení žádný virus dostat nemůže, to však podle dostupných informací už není pravda. Mělo by totiž záležet na tom, jestli je software nějak upravený. Zároveň podle internetového magazínu Laptop Mag existuje více než 200 aplikací, které mohou být pro zařízení škodlivé. Mělo by jít o různé druhy aplikací, od takových, které jsou určené pro úpravu fotek až po různé konvertory do PDF.

Témata: Kid Ajvn