Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Sergei Barracuda | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

Rapper Sergei Barracuda začíná prodávat vlastní kratom. Je na něm prý závislý, nijak mu to ale nevadí

Ostravský rapper Sergei Barracuda začíná prodávat vlastní kratom. Prý chce dát fanouškům návod na to, jak ho správně užívat. Částečně také uznává jeho negativní účinky, sám je na něm ale prý závislý. Se závislostí ale bojovat nechce, místo toho chce bojovat s farmaceutickými společnostmi. V současné době se stále vede debata o regulaci kratomu, teď je ale pořád legální.
  12:52

Ač ještě nedávno patřil kratom mezi nejdiskutovanější látky dostupné na českém trhu, debaty o něm kvůli HHC a jiným konopným alternativám utichly. V době, kdy vláda projednávala zařazení HHC, HHC-O a THC-P na seznam zakázaných látek, Erik Peter, známý spíše pod rapovým pseudonymem Sergei Barracuda, začal prodávat vlastní kratom. A prý brojí proti médiím a farmaceutickým společnostem.

„Těžké dny a dlouhé noci plné práce dělají život zajímavým a zvládání jich dělá život smysluplným. Energie mysli je esence života. Můžeš dosáhnout čehokoliv, pokud do toho vložíš svou duši a srdce. Během nepřízně času a osudu, je skvělé být zaměstnán a dávat svou sílu do něčeho pozitivního,“ uvádí společnost NaturaLife u kratomu, na jehož vývoji spolupracovala se Sergeiem Barracudou. Složení je podle nich inovativní, nabízí kombinaci pro zvýšení energie, zlepšení koncentrace a podporu celkové pohody.

Kratom je tropická rostlina původem z jihovýchodní Asie, která se v posledních letech stala populární po celém světe. Proč ho lidé užívají? Látka nabuzuje a dodává lepší náladu. Problémem je, že se kratom při pravidelném užívání stává velmi návykovým a ve větších dávkách způsobuje deprese, panické ataky či dokonce poruchy jater.

Nezapomeňte si dnes objednat naše collabo, ať jste ready na další pracovní týden Guarana & Ashwagandha vám zaručeně doplní baterky a bude se vám fungovat mnohem efektivněji & bez zbytečných nervů. NATURALIFE.CZ
Fotky by @jura_stanek

25. února 2024 v 17:42, příspěvek archivován: 1. března 2024 v 11:55

Ostravský rapper si ale negativní účinky na lidský organismus alespoň částečně uvědomuje. Na Instagramu upozornil, aby nikdo, kdo není plnoletý, kratom neužíval. To stejné platí i pro těhotné a kojící ženy. Jeho odpověď na otázku, jak řešit závislost na kratomu, už tolik uvědomělá není. „Říká se, že jestli ti to neleze do peněz, tak to není závislost, ale hobby. Osobně ji neřeším,“ vysvětluje. Sergei kratom k životu údajně potřebuje, kdyby tomu tak nebylo, pije ho jen společensky, ideálně jednou za dva týdny. „Ano, na kratomu se člověk může stát závislý. Ale ne natolik, že by člověk musel kvůli němu krást,“ dodává.

Barracuda sám uznává, že je na kratomu závislý a denně prý užívá „střední“ dávky látky. Údajně ho pravidelně užívá už od roku 2019 s několika přestávkami. Tvrdí však, že každý rok chodí na pravidelný rozbor krve a na základě jeho výsledků na něj kratom žádné negativní účinky nemá.

„Vítám jakoukoli pozornost. Nejsem frajer, který bude dělat kolem kratomu růžové obláčky, sluníčko a jednorožce, říkám to tak, jak to je,“ vysvětluje. Prý se snaží lidem předat návod na to, jak ho užívat bez úhony. „Brojím proti všem novinářům, kteří dělají špatnou reklamu kratomu kvůli tomu, že jsou placení farmaceutickými společnostmi, protože ty kratom nemají v moci,“ popisuje a dodává, že farmaceutické společnosti údajně chtějí, aby lidé umírali dvacet let a ne jen okamžik. Na konci oznámení o prodeji nového produktu se Sergei Barracuda nazval kratomovým advokátem.

Pro úplnost je nutné dodat, že Barracuda podobné látky neprodává poprvé. Má totiž vlastní značku Skerocuda, na které prodává nejen oblečení, ale i, jak název napovídá, alternativy THC. V současné době jsou dostupné jenom produkty s obsahem CBD.

V současné době se stále řeší regulace kratomu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podporuje novou legislativu, která má přinést hlavně zákaz prodeje kratomu osobám mladším 18 let. Zákaz by se měl vztahovat i na prodej ve výdejních automatech, které jsou velmi kritizované. Dalším možným opatřením by měl být zákaz prodeje kratomu přes internet, byl by v tomto případě dostupný jen ve specializovaných prodejnách.

„Světová zdravotnická organizace označila kratom jako látku, která se zakazovat nemusí. Toto stanovisko je založeno na hodnocení dostupných vědeckých důkazů o rizicích a účincích spojených s jeho užíváním,“ uvádí prodejce kratomu a konopných alternativ CBDčko. Toto rozhodnutí podle prodejce naznačuje, že Světová zdravotnická organizace považuje potenciální rizika spojená s kratomem za řiditelná prostřednictvím regulace, nikoli úplného zákazu.

Názory na regulaci kratomu se různí. Někteří odborníci a zastánci regulace tvrdí, že represe by mohla vést ke vzniku černého trhu. Úplný zákaz by mohl omezit legální přístup ke kratomu, což by mohlo vést k tomu, že by lidé hledali nelegální způsoby, jak ho získat. Černý trh také může zvýšit rizika spojená s užíváním nekontrolovaných a potenciálně nebezpečných verzí těchto látek. Na druhé straně však stojí ti, kteří se bojí o bezpečnost především mladistvých. Někteří odborníci proto zastávají, že kvůli potenciálním zdravotním rizikům a možnosti zneužití by měl být kratom úplně zakázán. V Česku je zatím kratom legální, je však určen pouze pro sběratelské účely.