Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Laduška propaguje HHC bonbóny | foto: instagram.com

HHC produkty propaguje čím dál víc influencerů. Dle odborníků je čas na jejich zákaz

Česko v posledních dnech řeší případy dětí, které se předávkovaly bonbóny s HHC. Ty přitom propagují mnozí influenceři, v neposlední řadě i Lada Kašparová alias Laduška. Za videa, kde s přítelem bonbóny ukazují a jí, schytává od sledujících kritiku. Hlavně i kvůli tomu, že známou influencerku sledují i děti. Ona sama na kritiku nereaguje. Protidrogový koordinátor Jakub Skřivan nechápe, jak je možná propagace i výroba HHC bonbónů.
  13:34

Kontroverzní influencerka Lada Kašparová si svými příspěvky na Instagramu opět vysloužila extrémní kritiku. Spolu se svým přítelem totiž propaguje bonbóny, které obsahují látku HHC. Kašparová natočila dvě videa, ve kterých bonbóny propaguje. Zároveň však v prvním videu neuvedla, že by bonbóny neměli užívat lidé, kteří nejsou plnoletí. Influencerka se rozhodla propagaci ozvláštnit tím, že ji natočila v podobě challenge a rádoby vtipné scénky, ani to ji ale nezachránilo před obrovskou kritikou.

První její výtvor s HHC tématikou má přes 260 tisíc zhlédnutí. Mladou influencerku ale sleduje plno dětí, které reklamu mohly lehce vidět a které si mohou po vzoru své oblíbenkyně podobné produkty pořídit. Látku HHC ale obsahuje konopí a s tím by rozhodně děti do kontaktu přijít neměly, na což také mnoho lidí v komentářích poukazuje. „Začni používat mozek! Tohle propagovat, když tě sledují děti? Ty jsi tak stupidní člověk, Lado. Propagovat tohle malým dětem je fakt odporné,“ kritizují Kašparovou lidé na Instagramu. Influencerka se navíc ani nezmínila, že produkty obsahující HHC jsou pouze pro dospělé. Kašparovou ale nadměrná kritika vůbec neodradila a vesele si bonbóny propagovala dál. Přidala totiž druhé video ve formě vtipné scénky, ke kterému tentokrát přidala popisek 18+. Ani to ji ale nezachránilo před kritikou.

„Ty jsi ale k*nda, viď? Bože, jak tohle můžeš propagovat, když tě sledují děcka? Nesleduješ zprávy nebo co? Je to tam každý den,“ reagovala na video Kašparové jedna slečna na Instagramu. Ta nejspíš narážela na to, že se objevil nejeden případ, kdy se děti otrávily požitím HHC bonbónů. Letos v lednu přijali lékaři nemocnice v Karlových Varech pět školáků, kteří snědli gumové medvídky s obsahem HHC. Také o tomto víkendu měli karlovarští záchranáři kvůli HHC rušno. Několik mladíků se rozhodlo látku vyzkoušet, ale neodhadli množství, které do sebe dostali a předávkovali se. Tři z nich dokonce skončili na jednotce intenzivní péče. Všichni zvraceli, měli poruchy vědomí a byli zmatení. Přitom si prý každý z nich dal pouze dva bonbóny s obsahem HHC, ale to očividně stačilo k tomu, aby svůj stav nezvládli. Protože se poslední dobou produkty obsahující HHC velmi řeší, jejich propagace ze strany Kašparové se zkrátka nemohla obejít bez povšimnutí.

Kašparová ale není jediným influencerem, který propaguje produkty s obsahem HHC. S podobnými propagacemi se v poslední době roztrhl pytel a možná právě proto mají lidé o látku veliký zájem. Podle obvodního protidrogového koordinátora pro Prahu 10 Jakuba Skřivana by ale propagování podobných věcí mělo ze sociálních sítí zcela zmizet. „Já se divím, že není zakázané tyto bonbóny vyrábět. Podle mě je to svinstvo. Vůbec nechápu, že je možné prodávat HHC ve formě bonbónů, protože si je snadno mohou splést malé děti,“ řekl pro redakci Antiyoutuber.cz Skřivan. Samotnou propagaci HHC produktů prý vůbec nechápe především proto, že influencery sledují často právě děti. „Já nerozumím tomu, že jsou tyto produkty vůbec volně dostupné. Zároveň mi přijde jejich propagace naprosté svinstvo. Stát by se tomu měl postavit a zakázat to,“ řekl Skřivan.

Kašparová si jistě všimla komentářů, kde ji lidé informují o tom, že v současné situaci není příliš dobré podobné produkty na sítích propagovat. Kašparová ale nijak na kritiku nereagovala a natočila druhé video, ve kterém HHC bonbóny propaguje. V jednom videu její přítel snědl hned několik bonbónu. Jednomu z mladíků, kteří skončili v nemocnici, přitom stačily pouze dva bonbóny. „Dávkování má být polovina jednoho želé, takže týpek musel být asi jinde. Ten musí být strašně vypálenej,“ reagují na video lidé na Instagramu. Kašparová si ale očividně pouze vzala peníze a produkty za spolupráci a nijak se nerozmýšlela nad důsledky. Podobně to však dělá plno jiných influencerů, kteří chtějí na spolupráci co nejvíce vydělat. Kritiku ale nejvíce sklidila právě Kašparová.

Témata: Laduška