Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Ester Ledecká při své hlavní disciplíně. | foto: ČTK

Sportovní události v roce 2024: Olympiáda v Paříži, fotbalové EURO a domácí MS v hokeji

Také rok 2024 bude plný sportovních akcí. Některé sice nenadchnou tolik lidí, ale jiné jsou velmi sledované. Zdaleka tou největší událostí budou Letní olympijské hry, které se budou konat ve Francii v Paříži. Těšit se ale můžeme také na mistrovství světa v biatlonu a hokeji. Česká fotbalová reprezentace se zase pokusí uspět na mistrovství Evropy.
  10:00

V roce 2024 se bude konat hned několik velikých akcí, které jistě nadchnou fanoušky různých sportů. A že jich nebude málo. Budeme totiž moci sledovat plno letních i zimních sportů. Některé akce se dokonce budou konat v Česku a mnoho Čechů se tak nejspíš vydá sledovat sportovní akce na vlastní oči. Spousta sportovních akcí se ale bude konat v zahraničí. I o takové akce je ale velký zájem a někteří se proto nejspíš vydají do ciziny. Pojďme se společně podívat na některé sportovní události, na které se můžeme v roce 2024 těšit.

Mistrovství světa v biatlonu

Mistrovství světa v biatlonu se tentokrát bude znovu konat v Čechách. Vzhledem k tomu, že je při tomto sportu potřeba plocha pokrytá sněhem, se událost opět uskuteční v chladných podmínkách Vysočiny. Tradičně bylo vybrané město Nové Město na Moravě, kde se už v roce 2013 uskutečnil jeden z mnoha ročníků mistrovství. Celá událost bude slavnostně zahájená 5. února a ukončení je plánované na 18. února.

Závodit se bude v několika disciplínách. Sprint, stíhací závod, vytrvalostní závod, smíšený závod, závod s hromadným startem a štafeta dvojic. Loňské mistrovství světa se konalo v německém městě Oberhof. Českým reprezentantům se ale bohužel nepodařilo získat ani jednu medaili. Při štafetě mužů se ale reprezentanti umístili na čtvrtém místě. Uvidíme tedy, zda se jim tentokrát podaří získat alespoň jednu medaili.

Mistrovství světa v ledním hokeji

Jedna z nejvíce sledovaných sportovních akcí v Česku je mistrovství světa v ledním hokeji. Také to se tentokrát bude odehrávat na české půdě, protože pořadatelé vybrali pro pořádání pražskou O2 arenu a ČEZ arénu v Ostravě. Mistrovství se letos bude konat od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Rusko a Bělorusko se mistrovství opět nezúčastní kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině.

Mistry světa roku 2023 se stali kanadští hokejisté. Kanadě se podařilo na hokejovém mistrovství světa zvítězit už po osmadvacáté v historii a patří tak mezi nejobávanější týmy. Čechům se ale na posledním mistrovství příliš nedařilo. Česká hokejová reprezentace se nakonec umístila až na osmém místě. Podle spousty lidí ale mohli hokejisté skončit na daleko lepším místě, ale zkrátka se jim nedařilo. Letos si tak možná budou moci spravit chuť a kdo ví, třeba se i dostanou na stupeň vítězů.

Mistrovství Evropy ve fotbale

V roce 2024 se také uskuteční mistrovství světa ve fotbale. Výběr fotbalových týmů bude tentokrát hostit Německo a to od 14. června do 14. července, tedy po dobu trvání celého mistrovství. Mezi kvalifikovanými týmy je také Česko, kterému se podařilo kvalifikovat se mezi dvacet týmů, kteří mezi sebou budou hrát o titul mistra Evropy 2024. Čechům se totiž podařilo postoupit ze skupiny a v listopadu roku 2023 se tak oficiálně stali součástí mistrovství Evropy.

Pokud Češi pomýšlí na výhru, budou muset předvést naprosto bezchybný výkon v každém zápase. Mezi kvalifikovanými týmy jsou totiž velmi silní konkurenti. Fotbalisti z Francie, Španělska, Portugalska, Anglie, Německa a Chorvatska jsou nejobávanějšími týmu z celé soupisky. Je velmi pravděpodobné, že mistrovství Evropy vyhraje právě jeden z těchto týmů.

Letní olympijské hry

Letní olympijské hry patří mezi jednu z nejvýznamnějších mezinárodních sportovních událostí. Konají se každé čtyři roky a samozřejmě v létě. První letní olympiáda se konala v roce 1896 v Athénách v Řecku. Od té doby se pravidelně olympijské hry konaly každé čtyři roky, ale třikrát se stalo, že byly zrušené. Jednou kvůli 1. světové válce a dvakrát kvůli 2. světové válce. Jinak se ale pokaždé uskutečnily a nyní se blíží další. Tentokrát bude pořadatelem Francie a hry se budou konat v hlavním městě tedy ve Francii. Slavnostní zahájení bude 26. července a konec letní olympiády má být 11. srpna.

Nadcházející Letní olympijské hry budou v pořadí už třiatřicáté. Celkově se bude soutěžit v osmadvaceti sportovních odvětvích, protože byly do olympijského programu přidané nové disciplíny. Nově tedy můžeme sledovat, jak si sportovci povedou ve skateboardingu, surfingu, sportovním lezení a dokonce také v breakdance. Také mezi Čechy se najde několik sportovců, kteří dokázali na Letních olympijských hrách vybojovat medaili. Od roku 1996 čeští sportovci získali celkem 67 medailí, z nichž mělo 19 zlatou barvu. Medaili Češi získali od roku 1996 na každé letní olympiádě. Tak snad rok 2024 nebude výjimkou.