Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Tvůrkyně Lilian Voss | foto: instagram.com/vosslilian

Z tvůrkyně reakčního kanálu šiřitelkou konspiračních teorií? Lilian Voss ztrácí fanoušky

Lilian Voss byla dříve úspěšnou tvůrkyní reakčního kanálu. V poslední době však začala ztrácet fanoušky. Některým z nich totiž vadí její názory na aktuální dění. Šířila totiž konspirační teorie o UFO a nebo veřejně podporovala Rusko ve válce na Ukrajině.
  10:00

Tvůrkyně Lilian Voss, vlastním jménem Martina, patřila dlouhou dobu mezi oblíbené reakční kanály. Ve videích na YouTube často rozebírala kauzy, které v té době rezonovaly na sociálních sítích a fanoušci si ji oblíbili především díky jejím necenzurovaným a kritickým názorům. Teď se ale zdá, že její popularita upadá.

Lilian Voss začala natáčet na YouTube zhruba před osmi lety a brzy začala natáčet oblíbenou sérii videí Drzá Lilian. Pravidelně řešila kauzy influencerů a novinky na sociálních sítích. Její kanál se stal pro mnohé zdrojem informací o životě jejich oblíbených tvůrců. Její slovník byl mnohdy nevybíravý a vždycky řekla přesně to, co si doopravdy myslí.

Brzy na sociálních sítích začala rozebírat i aktuální dění obecně, což už se s takovou podporou nesetkalo. Některé její názory začaly být podle mnohých homofobní, transfobní, xenofobní nebo zkrátka nevhodné. „Zvládá relativně objektivně komentovat influencerské kauzy, nezvládá si ale odpustit homofobní vtipy,“ myslí si jedna z jejích dřívějších sledujících.

UFO a válka na Ukrajině

Zhruba před dvěma lety s natáčením videí na YouTube přestala a začala streamovat. Založila si profil na platformě Herohero.co, která umožňuje tvůrcům zpeněžit vlastní obsah, a záznamy z živých vysílání ukládá jenom tam. V současné době ji odebírá za měsíční poplatek pěti eur něco málo přes 400 uživatelů.

Na sociálních sítích se v poslední době začíná diskutovat o tom, že lidé mají Lilian Voss jednoduše dost a můžou za to především její kontroverzní názory. Mnozí ji kritizují například za to, že podporuje Rusko ve válce na Ukrajině. Zároveň se měla nechat několikrát slyšet, že si nepřeje, aby Česko poskytovalo podporu Ukrajincům. „Nesnáší Ukrajince. Pořád říká, že ze státu vysávají peníze,“ tvrdí jeden z jejích dřívějších sledujících.

Kritizované jsou také její příspěvky, které se týkají neidentifikovatelných létajících objektů (UFO). Ač nikde netvrdí, že existují, hojně sdílí konspirační teorie, které se jich týkají. Několikrát také sdílela teorii, že bouřka není bouřka, ale jenom výbuchy. Třeba z vojenského cvičení. „Oni to samozřejmě hodí třeba na bouřku, ale ta se takhle nechová,“ píše na svém Instagramu. Kdo jsou tajemní oni však neprozradila. Kvůli podobným výrokům ji začali někteří označovat jako šiřitelku konspiračních teorií.

Někteří si také stěžují, že Lilian Voss neumí přijímat kritiku. Po tom, co jí napsali nějakou výtku, je prý zablokovala. „Jednou jsem jí na Instagramu napsala, že neumí používat internet, když řešila nějakou konspirační teorii. Pak si mě zablokovala,“ píše jedna z jejích dřívějších fanynek na Facebooku.

Dříve proti Lilian Voss několikrát vystoupila i influencerka Denisa Kouřílková alias Sugar Denny. Naposledy si prý o ní vymyslela, že užívá pervitin. „Lilian Voss má zase potřebu si vymýšlet,“ povídala tehdy Kouřílková na Instagramu. Podle ní to nebylo poprvé, co si o ní tvůrkyně reakčního kanálu něco vymyslela.