Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Calin | foto: Facebook.comAntiyoutuber.cz

Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se brodili bahnem, padali na zem a stáli ve frontách i několik hodin. Problémy měli i vystupující. Simu několikrát zklamala technika, Gleb nemohl vůbec vystoupit a Mirai se na koncert také málem nedostali. Pořadatele se omlouvají.
  17:49

Festivalová sezona se pomalu blíží a již tradičně ji v Česku otevírají Majálesy. Po dlouhé zimě se fanoušci dočkali velkého venkovního koncertu letošního roku a stejně tak jako loni se první Majáles konal v Hradci Králové. A stejně tak jako loni si ho všichni návštěvníci evidentně neužili podle svých představ. Někteří se do areálu festivalu dostali s velkým zpožděním, jiní čekání vzdali. Všichni návštěvníci však zůstali v promočeném oblečení.

V sobotu se téměř přesně po roce konal v Hradci Králové Majáles. Už několik týdnů předem se na sociálních sítích šířila videa fanoušků, kteří se nemohli dočkat oblíbených interpretů. Na jednom místě totiž vystoupila největší jména české hudby. Mladá generace se těšila především na rapové umělce mezi které patřil například Viktor Sheen, Calin, Stein27, Yzomandias, Nik Tendo nebo PTK. A právě i mladí si na organizaci festivalu stěžují nejvíce.

@evicka_blazkova Jak ty stoly plavou v tý vodě 😭 já nemůžu . . . . #majales #majales2024 #majaleshradec #viktorsheen #calin #yzomandias #niktendo #milionplus #ptk #sofianmedjmedj #fyp #foryou #foryoupage #fypシ゚viral #fyppp #czech ♬ původní zvuk - ℂℤ/𝕊𝕂 𝕃𝕐ℝ𝕀ℂ𝕊 ℝ𝔸ℙ

Už několik dní před Majálesem se lidé začali bát sobotního počasí. Evidentně totiž mělo pršet a lidé se báli, jak to s koncerty nakonec bude. Všechno měly ale údajně vyřešit prostory hradeckého Parku 360, kde se Majáles letos konal poprvé. „Všichni se ptáte na počasí, nehroťte to, stejně se tady všichni sejdeme, protože to bude bomba. Nový prostor řeší veškeré problémy špinavého oblečení a špinavých bot, protože tady je beton, takže si to krásně užijeme, i když bude jakékoli počasí,“ povídá na TikToku Majálesu jeho moderátor Petr Křejčíř, který si říká Milionovey. Návštěvníky tak ujistil, že se určitě nemusejí deště bát a určitě přijít.

Obavy návštěvníků se nakonec doopravdy vyplnily. Už od sobotního odpoledne plní sociální sítě, především TikTok, videa z Majálesu, ve kterých mají lidé naprosto promočené boty a zablácené oblečení. Někteří se na videích v bahně také brodí a při koncertech padají na zem. „Moc děkujeme za ten beton letos,“ říkají ironicky lidé. Nutno dodat, že už krátký pohled na mapu areálu napovídá, že beton tam sice je, nicméně rozhodně není všude. Návštěvníci proto měli pravděpodobně počítat s tím, že by měli být vhodně oblečení, což na videích většina z nich není. Většina z těch, kteří si stěžovali na promočené oblečení, měli na sobě tenisky a rozhodně ne nic nepromokavého. Je však otázkou, jestli bylo potřeba ze strany pořadatelů na TikToku zdůrazňovat fakt, že v areálu je beton.

@maty._.seeek #fyp #majales2024 #fypシ #miluju #hk ♬ původní zvuk - 💗maty._.seeek💗

Počasí však nebylo jediným problémem, se kterým se návštěvníci Majálesu potýkali. Zásadní totiž byla (ne)organizace dopravy. Lidé si stěžovali, že museli stát dlouhé hodiny v dopravních zácpách ač se vydali do areálu i o několik hodin dříve. Moderátor Milionovey sice doporučoval, aby se návštěvníci vydali do areálu ve studentském průvodu, ne každému se však chtělo v dešti pěšky. A evidentně těch, kteří chtěli přijet autem, bylo mnoho, protože někteří před vstupem čekali i dvě hodiny. Někteří čekání i počasí vzdali a vydali se zpátky domů. Podobná byla situaci i po skončení Majálesu, lidé z parkovišť vyjížděli i čtyři hodiny.

Do areálu se nedostali nejen někteří návštěvníci, ale i vystupující. „Hradec... Katastrofa... Cesta z hotelu na Majáles dvě hodiny. Snad to stihneme. Příště kupujeme VIP,“ vtipkoval Mirai Navrátil na TikToku, jeho výraz však napovídal, že ze situace nijak nadšený není. V dalším videu ukazoval, že se kapele povedlo celou frontu aut předjet. Populární skupina tak nakonec vystoupit mohla, což neplatí pro všechny ostatní interprety. Kvůli dopravní situaci totiž nevystoupil rapper Gleb. Na Instagramu se fanouškům omluvil s tím, že se jim to pokusí vynahradit. Někteří fanoušci si však mysleli, že nevystoupil záměrně. „Už dlouho jsem nic podobného nezažil, tolik nadávek. Přijel jsem do Hradce o dvě hodiny dřív a i tak jsme se tam prostě nedostali,“ vysvětlil slovenský rapper na Instagramu.

Slovenská zpěvačka a rapperka Sima sice vystoupila, měla však s vystoupením značné problémy. „Dnešní den byl jedna velká katastrofa. Třetinu mé show mi vůbec nefungoval mikrofon a když mi podali další, ani ten nefungoval. Nikdy jsem nic takového nezažila,“ psala Sima po koncertě na Instagram. Prý v době jejího vystoupení bylo sedm stupňů a pršelo tak, že musela vylívat vodu z bot. Závěrem dodala, že se těší na Majáles v Praze a doufá, že konečně bude zážitek skvělý, tedy takový, jaký ho chtěla mít.

Letos je kritika pořadatelů Majálesu opravdu enormní. I dva dny po festivalu se objevují stále nová kritická vyjádření a někteří návštěvníci také zvažují, že budou požadovat kompenzaci vstupného. „Nejhorší zážitek. Už nikdy víc,“ myslí si jeden z naštvaných návštěvníků. Značná kritika se už objevovala loni, kdy bylo počasí úplně opačné. Kvůli tomu, jaké bylo na Majálesech teplo, lidé omdlévali údajně každých pět minut. Letos byla situace sice odlišná, podle některých však mnohem horší.

A jak na kritiku reagují organizátoři Majálesu? Redakce Antiyoutuber.cz je kontaktovala s prosbou o komentář a s dotazem, jak na situaci budou reagovat. Do doby zveřejnění článku však nereagovali. Na Instagramu však vyjádření s omluvou zveřejnili. „Po bitvě je každý generál a i my vidíme chyby, kvůli kterým by například doprava k areálu mohla být o něco lepší – bohužel právě kvůli nepřízni počasí se rozhodlo vyrazit na Majáles autem násobně více lidí, než na co je silniční infrastruktura připravená,“ vysvětlují a dodávají, že se pro příští rok mohou poučit, jak zvládat organizaci i v tak nepříznivém počasí, jako v tom letošním. Závěrem také dodali, že všechny návštěvníky obdivují.