Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Majk Spirit | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

Od vakcín po holokaust? Majk Spirit vydal nové album, kritizuje v něm mimo jiné LGBTQAI+ komunitu

Majk Spirit vydal nové album, které je podle něj jeho životním projektem. Mluví v něm o nejednom kontroverzním tématu. Vadí mu více než dvě pohlaví, podporuje genderové stereotypy a růžová barva na mužích podporuje nezdravou maskulinitu. V jedné ze skladeb také přirovnává očkování proti onemocnění covid-19 k holokaustu.
  11:57

Slovenskou rapovou scénu poslední dobou provázejí kontroverze. Mezi posluchači ještě doznívá drama mezi Separem a Rytmusem, kteří si navzájem vyčítali počet posluchačů na streamovací platformě Spotify a teď se navíc přidala další kontroverze. Rapper Majk Spirit vydal nové a velmi očekávané hudební album, kde zmiňuje například počet pohlaví nebo mluví o vakcínách proti onemocnění Covid-19.

Majk Spirit patří k nejdéle tvořícím slovenským rapperům a za více než 20 let kariéry získal mnoho fanoušků. Začínal v hudební skupině H16 a v roce 2011 nastal nejzásadnější zlom jeho kariéry. Vydal totiž debutové sólové album Nový človek, které odstartovalo jeho sólovou kariéru. Teď se vrací s jeho volným pokračováním, které nese název Nový čLOVEk 2.0.

Původně měl Spirit nové album vydat na desáté výročí debutového projektu, pravděpodobně však potřebovalo větší práci a tak vydání nestihl. Nicméně i přes to mnoho let o přípravách alba mluvil a tvrdil, že jde o jeho životní projekt a to nejsofistikovanější, co zvládl vytvořit. Ať to znamená cokoli. Nový čLOVEk 2.0 má dvacet skladeb a trvá hodinu a osm minut.

Spirit nové album otvírá skladbou Majk. Slovy „Já jsem nový člověk,“ ji uvádí jeho dcera Aria, která mu s albem jako „executive producer“ měla celou dobu pomáhat. Po symbolickém úvodu však přichází výčet bizarních vět, ve kterých se snaží Spirit rýmovat slovo „Majk“ ať už ve významu mikrofonu, nebo jeho jména. Moc se mu to nedaří a tak ve verších střídá jenom zmíněné dva významy.

V pozadí se ozývají američtí rappeři Kanye West, Jay Z a další, kteří říkají jen slovo „mike,“ tedy z anglického překladu mikrofon. Spirit si však význam vyložil po svém a protože mikrofon zní stejně jako jeho jméno, zvukovou stopu využil jako oslavu svého jména. Navíc ve skladbě také oznámil, že nechává za sebou „majk“ a zůstává jenom „spirit,“ vzhledem ke shodné výslovnosti jména a mikrofonu však není jasné, co přesně Spirit myslí.

V následující skladbě Respekt se Spirit přirovnává k Juliovi Caesarovi slovenského rapu a povídá o tom, že láska je sice hezká věc, ale ještě hezčí je „pro chlapa“ respekt. Pro ženu je tak pravděpodobně důležitější láska, respekt není potřeba. Vyzdvihuje také, že i přes to, že si někdy obleče růžovou barvu, jde z něj cítit zdravou maskulinitu. Je však otázkou, zda z nějakého muže lze cítit nezdravou maskulinitu, pokud se obleče do stereotypně zažité ženské barvy. Už tato narážka je předzvěstí kritiky LGBTQIA+ komunity, která přichází v následující skladbě.

„Všichni jsme tak trochu freaks, ale toto už je příliš / Ženy mají pu*sies, muži di*ks, to nezmění ideologies,“ rappuje Spirit na začátku skladby Fly. Ač později zmiňuje, že bychom všichni měli žít a nechat ostatní žít, tak jemu evidentně větší počet pohlaví než dvě vadí. Skladba vznikla ve spolupráci se slovenským rapperem Separem, který na konci řekne, že planeta má miliardy let, i přes to nám stačilo ji za dva tisíce let zničit. Volbu letopočtu nijak blíže neurčil a tak je otázkou, ke které historické události se vztahuje, nicméně s jakoukoli variantou kolem roku 20 našeho letopočtu jeho tvrzení příliš velký smysl nedává.

Od vakcín po holokaust

Maskulinitě se Spirit na novém albu věnuje velmi aktivně a sám sebe přirovnává k opravdovému muži ve falešném světě. Jednoduše jeho tři skladby budChlap, realMan a Man jde shrnout jako výčet genderových stereotypů, kdy jsou muži základní stavební jednotkou každé společnosti. Sice nejen v hudbě vyzdvihuje jeho ženu, v hudbě reflektuje především její kvality jako sexuální partnerky. „Chlap musí být chlap, aby žena byla žena,“ rappuje Spirit ve skladbě mojaŽena.

Ve skladbě SavageS se Spirit zamýšlí nad tím, kolik by bylo ve světě vojenských konfliktů, kdyby leadři museli jít do prvních linií, na otázku však odpověď bohužel nenachází. „Zvíře je astronaut, z opice kosmonaut, od vakcín po holokaust. / Proč? Protože tak to chodí,“ povídá Spirit ke konci skladby. Pravděpodobně tak naráží na povinné očkování proti onemocnění covid-19.

Celé album se nese v podobném duchu a téměř všechny skladby jsou podobně kontroverzní. Není to však poprvé, co byl Spirit za šíření podobných názorů kritizovaný. V červnu například tvrdil, že celá klimatická krize je hoax a po velké kritice se musel na sociálních sítích omluvit.