Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Rytmus | foto: Katarina Hoffmann Šlesarova

Spor slovenských rapperů: Separ prý obelhává fanoušky, Rytmus si kupuje měsíční posluchače

Spotify Wrapped je tady a na Slovensku to rapperům nedá spát. Separ se stal nejposlouchanějším interpretem, za což fanouškům také poděkoval. Svým posluchačům poděkoval také Rytmus, ten však tvrdí, že neví, jak streamovací platformy fungují. Separ ho následně obvinil z kupování měsíčních posluchačů, na což Rytmus reagoval tím, že ohlásil koncert v pražské O2 areně.
  18:10

Na Spotify Wrapped, tedy žebříčky a statistiky největší streamovací platformy, se každoročně těší nejen posluchači, ale také interpreti. Mohou totiž vidět, jak moc je fanoušci poslouchali a mnozí jim za to také poděkovali. Jenže na Slovensku je to celé trochu jinak. Nejposlouchanějším interpretem se stal Separ a Rytmus, který se v žebříčku neumístil, se do něj na sociálních sítích pustil.

Na základě statistiky pro Slovensko, kterou přinesl server Refresfer.sk, se ukázalo, že rapper Separ ovládl téměř všechny kategorie. Stal se nejposlouchanějším interpretem za rok 2023, jeho nejnovější album Flowdemort bylo první žebříčku alb a některé skladby z něj se dostaly mezi ty nejstreamovanější.

„Chci vám znovu poděkovat za to, že jsem už několik let nejposlouchanější slovenský interpret. Flowdemort je zatím moje nejúspěšnější album, které přepsalo hned několik rekordů,“ píše Separ na Instagramu. Dodává, že se mu jako prvnímu slovensky tvořícímu interpretovi povedlo přesáhnout hranici půl milionu měsíčních posluchačů. Oproti minulému roku jsou jeho poslechy na Spotify prý třikrát vyšší. „Po těch dvaceti letech, co se hudbě věnuju, to má pořád význam,“ uzavírá poděkování.

Fanouškům poděkoval také rapper Rytmus, jeden z nejznámějších a nejdéle tvořících slovenských rapperů. Jeho hudbu sice neocenilo tolik fanoušků, aby se umístil v žebříčku Spotify Wrapped, nicméně i přes to je jeho fanouškovská základna nezanedbatelná. Jenže Rytmus tvrdí, že vlastně ani neví, co streamovací platformy jsou. Prý je ještě z doby „cédéček“ a tak neví, jak se má k celé situaci postavit. I přes to poděkoval, že ho fanoušci podporují na iTunes, tedy platformě konkurenční společnosti, která umožňuje zakoupení jednotlivých skladeb. Byla však populární ještě před rozšířením streamovacích platforem.

Mezi oběma interprety už dlouhou dobu trvá o měsíční posluchače spor, proto se Separ vyjádřil i tentokrát. Podle něj Rytmus lže, že v roce 2023 neví, co je to Spotify. „Tohle už není ani směšné,“ napsal na Instagram. Sice Rytmus tvrdí, že mu na počtu posluchačů nebo zhlédnutí nezáleží, Separ si myslí opak. Na obou ukazatelích záleží podle něj každému.

Spor mezi rappery tak ožil předevčírem a každým dnem se stupňuje. Včera totiž Separ poděkoval fanouškům znovu a mimo jiné obvinil Rytmuse z kupování si měsíčních posluchačů. Na Spotify totiž jde zobrazit jejich počet pravidelně. Rytmus by měl mít k dnešnímu dni 481,1 tisíc posluchačů a Separ 487,8 tisíc. Dalo by se tak očekávat, že se Rytmus umístí v žebříčku v těsném závěsu za Separem, což se nestalo. Mnoho uživatelů na sítích tak statistiku nechápe. „No, měsíční posluchače si můžeš i koupit, jenže se to neobjeví potom v těch statistikách,“ vysvětluje jim Separ na Instagramu. Celé vysvětlení doplnil emotikonem klauna.

Idem si bez rešpektu pre svoj ciel, som ten čo buduje svoj Cigánsky sen”
PREDAJ LÍSTKOV 4.12. o 7:30 #KingForever @o2arenapraha

30. listopadu 2023 v 16:11, příspěvek archivován: 1. prosince 2023 v 15:48

A co na to Rytmus? V pátek na livestreamu na Instagramu oznámil, že plánuje koncert v pražské O2 areně. „Nepotřebuju nahrávat diss, můj diss je tenhle obrázek,“ vysvětlil a ukázal na plakát k plánovanému koncertu. Do O2 areny se chystá podruhé už 14. září příštího roku. „Jsem ten co buduje svůj cigánský sen,“ píše.

Podobný spor měli rappeři už na začátku minulého roku. Rytmus tehdy obvinil Separa z „magoření“ fanoušků. Prý totiž falšuje čísla na streamovacích platformách a nutí ostatní, aby jeho skladby poslouchali, i když spí, jenom kvůli tomu, aby měl více poslechů. Zdá se tak, že loni ještě princip Spotify znal.