Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

Majk Spirit | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

Majk Spirit čelí kritice za fotku s ministrem vnitra, teď se brání. Byla podpora Pellegriniho zaplacená?

Rapper Mark Spirit se vyfotil se slovenským ministrem vnitra. Lidé ho kritizují, on se ale brání. Prý je apolitický a nikdo by za fotkou neměl hledat nic jiného než fotku. Ještě den před tím údajně ani nevěděl, jak ministr vnitra vypadá. Navíc Spirit naznačil, že celebrity před prezidentskými volbami dostaly za podporu jednotlivých kandidátů zaplaceno.
  18:00

Na Slovensku stále doznívají okolnosti spojené s prezidentskými volbami. Zvolení Petera Pellegriniho na sociálních sítích není už takové téma jako dříve, nicméně ještě stále rezonuje jeho podpoření několika veřejně známými osobnostmi. Lidé totiž probírají, jestli dostali Rytmus, Jasmina Alagič nebo například Attila Végh za podporu zaplaceno. Teď se však začala řešit i jiná politickoumělecká kauza. Slovenský rapper Majk Spirit se vyfotil se slovenským ministrem vnitra Matúšem Šutajem Eštokem a lidé jejich spojení přinejmenším nechápou.

Minulý týden oslavil pětasedmdesáté výročí sbor Hudba Ministerstva vnútra Slovenské republiky. Spolu s orchestrem vážné hudby vystoupili také kapela Desmod, Aleš Jenis, Ľubica Vargicová a rapper Majk Spirit. Akce se konala ve slovenském národním divadle. Na akci se objevilo také mnoho slovenských politiků, mezi kterými nechyběl ani ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, který sdílel hned několik příspěvků.

Mezi příspěvky Eštoka byla i fotka s Michalem Dušičkou alias Majkem Spiritem. „Ženy treba lúbiť, na tom jsme se shodli,“ napsal tehdy k fotce, čímž narážel na text jedné z nejpopulárnějších skladeb rappera. „Mám rád lidi, kteří se nebojí experimentovat a překračovat hranice. Výsledky jsou často bravurní, potěšující a inspirující. To se nám parádně povedlo i spojením s Majkem Spiritem,“ vysvětlil. Podle něj je spojení dobrou cestou k tomu, aby se k mladší generaci povedlo dostat klasickou hudbu a uchovat slovenské hudební dědictví a tradice. Prý mu bylo potěšením se se Spiritem setkat.

ŽENY TREBA ĽÚBIŤ, NA TOM SME SA ZHODLI!☝️

Mám rád ľudí, ktorí sa neboja experimentovať a prekračovať hranice. Výsledky sú často bravúrne, potešujúce a inšpirujúce.
Toto sa parádne podarilo aj spojením 75 - ročnej Hudby ministerstva vnútra SR a Majka Spirita.
Je to dobrá cesta, ako k mladšej generácii dostať klasiku a uchovať tak naše bohaté hudobné dedičstvo a tradície.
Bolo mi potešením

#mvsr #hudba #majkspirit #slovensko #slovakia #zenytrebalubit #ministryofinterior #spolupraca #snd

17. dubna 2024 v 12:12, příspěvek archivován: 24. dubna 2024 v 16:06

Téměř okamžitě po sdílení fotky se začaly objevovat negativní reakce na další spojení rappera s nějakým politikem. Lidé si zkrátka myslí, že by rappeři měli být apolitičtí a pokud nejsou, měli by podporu nějaké politické straně komunikovat lépe než fotkou na Instagramu. Navíc mezi příznivce politické strany HLAS – sociálna demokracia, jejímž je Eštok členem, nepatří tolik mladých uživatelů sociálních sítí. I proto se na Spirita snesla taková vlna kritiky.

Spirit o situaci dlouho mlčel, teď se však na Instagramu konečně vyjádřil. Prý doufal, že nebude vysvětlení potřeba, prý ho nespočet zpráv k reakci donutil. „Jsem jako umělec apolitický! Tak to bylo a tak to taky zůstává i nadále. Slovenské politice nevěnuju ani minutu času, absolutně to nesleduji,“ vysvětluje na Instagramu. Uznává, že zná nejznámější postavy slovenské politické scény, ještě den před koncertem prý ale nevěděl, kdo je slovenský ministr vnitra. Až se na akci seznámili, tak mu „tento sympatický chlapík“, kterým nazval Eštoka, přiznal, že mu prý velmi fandí.

Do budoucna požádal jeho sledující, aby zkusili jeho kroky přestat politizovat. Podle něj je fotka jen fotka a koncert jen koncert. Nic víc za příspěvkem není. Tvrdí, že až bude mít chuť se do politiky zapojit, oznámí politické jinou cestou, než fotkou na sociálních sítích. „Zatím zůstávám politicky nebinární, takže jestli si mě přiřazujete doprava nebo doleva, jsou to zatím vaše spekulace,“ vysvětluje na závěr.

Pro úplnost je nutné dodat, že spekulace o podpoře strany HLAS nedávný koncert neodstartoval, ale jenom umocnil. Ač Majk Spirit tvrdí, že byl vždy apolitický a koncert je jen koncert, není to první vystoupení spojené s jmenovanou politickou stranou. Už minulý rok v létě totiž vystoupil na akci, která byl koncipovaná jako „rozlučka s letními prázdninami“. A kdo na akci návštěvníky zval? Nikdo jiný než tehdejší předseda strany HLAS a nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini. Na akci vystoupil jenom Spirit a popové slovenské duo TWiiNS.

Závěrem je vhodné také upozornit na jedno z nových tvrzení Spirita. Na Instagramu ve vyjádření ohledně fotky s ministrem vnitra totiž psal, že dokázal, že je apolitický tím, že před prezidentskými volbami na rozdíl od jiných slovenských umělců žádného kandidáta veřejně nepodpořil. Nemyslel tím však koncert minulý rok v létě, ale pravděpodobně právě situaci okolo Rytmuse, Jasminy Alagič, Atilly Végha a dalších. Už od konce voleb se spekuluje o tom, zda dostali za podporu zaplaceno, což teď téměř mimochodem Spirit potvrdil. „Zachoval jsem si neutralitu, i když jsem si mohl pěkně vydělat. Vaše důvěra v moji autonomii a integritu je pro mě důležitější než peníze,“ napsal na Instagram a dodal, že srdce je víc než peníze. Celebrity, které před druhým kolem prezidentské volby Pellegriniho podpořily, stále odmítají, že by měly dostat od někoho finanční odměnu.