Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Dostal Rytmus za podporu Pellegriniho zaplaceno? On se brání, jiného rappera Slováci vyzývají k odstěhování ze země

Slovenské celebrity se vyjadřují k prezidentským volbám. Nejvíce na sítích rezonují názory těch, kteří podporovali Petera Pellgriniho. Patří mezi ně například Rytmus, Jasmina Alagič nebo Zuzana Plačková. Někteří tvrdí, že jsou jejich vyjádření zaplacená. Rytmus se však brání. Objevuje se i kritika opačného názorového spektra. Rappera Pil C lidé vybízejí ke stěhování do zahraničí.
  13:04

Prezidentské volby na Slovensku rezonují nejen mezi slovenskými uživateli sociálních sítích, ale i těmi českými. Stejně tak jako minulý rok v Česku, i na Slovensku vyjádřily celebrity podporu jednotlivým kandidátům. A ač může mít člověk politické preference jaké chce, ne všichni sledující si myslí, že by se jimi měly celebrity veřejně prezentovat. Nejvíce teď na sítích sice rezonují slova Rytmuse, pozornost v negativním smyslu na sebe strhla například i Zuzana Strausz Plačková.

Rapper Patrik „Rytmus“ Vrbovský, který má na Instagramu více než 765 tisíc sledujících, se donedávna k politice veřejně příliš často nevyjadřoval. To však prezidentská volba prý změnila. „Odjakživa jsem byl apolitický, odjakživa jsem rapoval pro všechny voliče, nevoliče, pro všechny národnosti, menšiny a vlastně kohokoli, kdo je v naší společnosti, a tak to i zůstane,“ vysvětlil minulý týden na Instagramu. V jeho životě však prý nastala změna a rozhodl se poprvé veřejně k volbám vyjádřit. Mimo jiné i kvůli tomu, že mu byla údajně v době pandemie covidu–19 omezena svoboda projevu na Instagramu.

V prvním kole prezidentské volby prý volil poprvé po mnoha letech. Politiku začal vnímat více i kvůli tomu, že „už na to má věk“ a také protože má malého syna. Vyjádření na Instagramu však nezůstalo u toho, že by Rytmus vysvětloval, proč půjde volit. Rozhodl se totiž prozradit i politické preference do druhého kola volby. V závěru vyjádření totiž vyjádřil podporu Peterovi Pellegrinimu a zároveň nepřímo odsoudil předvolební kampaň protikandidáta Ivana Korčoka.

@politikaocamiobycajnych #fyp #politika #slovensko #volby #prezident #rytmus #jasminaalagic #renerendy #peterpellegrini #zuzanaplackova #queenplackova ♬ original sound - politikaocamiobycajnych

Po zveřejnění videa se na něj téměř okamžitě snesla vlna kritiky. Lidé na sítích tvrdili, že by se člověk s tak velkým dosahem jako má Rytmus jednoduše k volbám konkrétně vyjadřovat neměl. „Když umělci hovoří nahlas koho budou volit v demokratické společnosti, tak je to v pořádku. Když ale já řeknu nahlas něco jiného, tak už demokracie neplatí,“ reagoval na Instagramu, čímž narážel na herečku Vicu Kerekes, která veřejně vyjádřila podporu Korčokovi.

Velkou část negativních komentářů u Rytmuse totiž bezesporu tvořila i kritika jeho politických preferencí. K výrokům Rytmuse se přidala i jeho manželka Jasmina Alagič. „Já už prostě Rytmuse nemůžu brát vážně. Rozumím tomu, žepro rap toho udělal dost, ale tam by měl jeho vliv i skončit,“ myslí si jeden z jho posluchačů.

Mnoho kritiků bylo navíc přesvědčených o tom, že příspěvky Rytmuse i Alagič byly buď součástí kampaně Pellegriniho, nebo přinejmenším zaplacené. To však podle Rytmuse i Alagič není pravda. „Přátelé, fanoušci, hejtři. Ještě jednou opakuju, že můj názor se koupit nedá. Pokud bych si měl znovu vybrat mezi pány Korčokem a Pellegrinim, vyberu si určitě Pellegriniho,(...), gratuluji prezidentovi,“ napsal na Instagram Rytmus v neděli večer. Vyjádřila se i Alagič. „Poprvé a naposled vysvětlím jednu věc, co se tu rozmohla, jak si někdo koupil náš politický názor bez vlastního přesvědčení. Nejsme na to odkázaní. Můj muž opravdu není neaktivní zpěvák bez příjmu. Já mám také dost nabídek,“ napsala na Instagram.

Nutno dodat, že se Rytmus podobně veřejně nevyjadřuje poprvé. V lednu letošního roku totiž na Instagramu sdílel upravenou fotku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s popisem, že chce tanky, rakety a sedm miliard měsíčně. Zdálo se tak, že vyjádřil sympatie straně Ruska v ukrajinsko-ruském válečném konfliktu. To se podle mnohých opakovalo i v letošních prezidentských volbách. Zároveň je vhodné upozornit i na jeho nejnovější hudební texty. V některých skladbách totiž veřejně odsuzuje očkování proti covidu–19 a tvrdí, že bylo onemocnění vymyšlené.

Rytmus však nebyl jedinou slovenskou veřejně známou osobností, která vyjádřila podporu nyní už slovenskému prezidentovi Pellegrinimu. Před druhým kolem prezidentské volby překvapila i blízká kamarádka Alagič, Zuzana Plačková, kterou na Instagramu sleduje více než 880 tisíc lidí. „Vyjadřuji svou podporu v sobotních volbách právě Petrovi Pellegrinimu. Vůbec se za tento názor nestydím, je to pro mě úplně přirozené, protože jsem s tím člověkem absolutně ztotožněná a myslím si, že by byl jako prezident velmi reprezentativní vyjadřováním, vzhledem a prostě vším,“ napsala na Instagram Plačková a navíc také dodala, že by byl Pellegrini nejatraktivnější prezident na světě.

I v případě Plačkové se spekuluje na sítích o tom, že by její vyjádření mohlo být zaplacené. „Vyměnila video na Instagramu za svobodu,“ směje se jeden z uživatelů na platformě X. Naráží tím s největší pravděpodobností na kauzu z roku 2021, kdy byla Plačková obviněna z drogové trestné činnosti a členství ve zločinecké skupině. Na podobné komentáře Plačková nereagovala. Podporu Pellegrinimu vyjádřili také například tenistka Dominika Cibulková nebo MMA bojovník Attila Végh.

K volbám se vyjádřili i jiní slovenští hudebníci, nejen Rytmus. Například velmi populární slovenský rapper Pil C vyslovil veřejně podporu Korčokovi. „V osobě Ivana Korčoka vidím ukotvení v západním demokratickém světě a jeho hodnotách,“ vysvětlil. Korčoka podle svých slov volil i kvůli tomu, že mu záleží na budoucnosti Slovenska.

I jeho vyjádření vyvolalo mnoho kritických reakcí opačného názorového spektra. „Dávám unfollow. Fuj. Podporovat LGBTQ+ a registrované partnerství. Hnus,“ píše jeden z uživatelů na Instagramu. Větší vlna kritiky se však zvedla až po zveřejnění výsledků voleb. Lidé na sítích totiž rappera začali rappera urážet začali mu také psát, aby se ze Slovenska odstěhoval, pokud nesouhlasí s názory nového prezidenta.

Kritika byla tak velká, že se na ni rozhodl reagovat i Pil C. „Nikdy jsem neurážel ani se nevyjadřoval k lidem z druhého názorového spektra, proto nechápu jejich potřebu mi dnes nonstop psát, jestli jsem už zabalený, kdy vypadnu pryč, že jsem americký chu*, že jsme prohráli, že dobře mi tak, že teď ještě uvidíme a podobně,“ napsal na platformu X. Později také dodal, že uvidí co se bude dít všichni, jenže to už bude na politické změny pozdě.