Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Majk Spirit | foto: Profimedia.cz

Majk Spirit se vrátil na platformu X. Vyzdvihl debatu Muska, Jonese a Tatea, sám šíří kontroverzní názory

Známý šiřitel konspiračních teorií Alex Jones se vrátil na platformu X. V neděli večer spolu s Elonem Muskem a Andrewem Tatem probral v debatě nejedno kontroverzní téma. Všemu přihlížel rapper Majk Spirit a zdá se, že ho názory kontroverzních mužů přinejmenším zaujaly. Rozpoutal také debatu o genderu a pohlaví, na kritiku jeho názorů však reagoval negativně.
  21:00

Na sociální síť X, někdejší Twitter, se vrátil po zhruba pěti letech známý šiřitel konspiračních teorií Alex Jones. O jeho návratu nejdříve nechal uživatele hlasovat v anketě majitel sociální sítě Elon Musk, následně ho velkolepě přivítal v debatě na stejné platformě. Připojil se například i Andrew Tate. Jejich rozhovor poslouchali desetitisíce lidí, včetně Majka Spirita, kterého mimořádně zaujal.

Jones se zařadil mezi nejznámější šiřitele konspiračních teorií. Nechvalně ho proslavilo především tvrzení, že střelbu na americké základní škole Sandy Hook v roce 2012 zinscenovali herci. Útok měl šestadvacet obětí. Jindy například tvrdil, že do teroristického útoku 11. září roku 2001 je zapojená americká vláda. Právě kvůli šíření podobných názorů jeho profil tehdejší Twitter zablokoval. Jeho profily zablokovaly i jiné platformy, včetně Facebooku a YouTube.

Po tom, co Musk Twitter loni koupil, ho mnozí podporovatelé Jonese žádali, aby Jonesovi účet odblokoval. Jejich prosby ignoroval až do soboty, kdy nechal uživatele na platformě X o jeho návratu hlasovat. Z téměř dvou milionů hlasujících pro jeho návrat hlasovalo zhruba 70 procent z nich. Musk sice některé jeho výroky odsoudil, nicméně dodal, že X je platforma, která zastává svobodu slova.

Po tom, co s Jones na platformu X vrátil, ho přivítal nejeden fanoušek, včetně kontroverzního influencera Andrewa Tatea, který v současnosti čelí obvinění ze znásilnění a obchodu s lidmi. „Abyste ukázali respekt Alexovi Jonesovi a vyzdvihli Elona (Muska) za to, že je Hrdina, řekněte dnes všem globalistům, aby šli do pr*ele,“ napsal Tate na X. Nutno dodat, že označení globalista je v mnoha případech využívané konspiračními teoretiky a těmi, kteří jednoduše nevěří systému, ať je jakýkoli. V tomto kontextu údajně globalisté prosazují takové názory, které podkopávají národní suverenitu a měly by být prospěšné jen pro podporu globálních zájmů.

V neděli večer se následně konala zhruba tříhodinová debata na platformě X, ve které se sešel Musk, Tate, Jones, republikánský kandidát na prezidenta Vivek Ramaswamy a například Mike Flynn, bývalý poradce pro národní bezpečnost prezidenta Donalda Trumpa. Všichni zmínění probrali mnoho témat, včetně toho, že by lidé měli mít podle Muska více dětí, Jones v podstatě neustále mluvil o globalistech a celá debata se nesla v duchu uctívání názorů Muska. Jones v jednu chvíli také tvrdil, že „starosta Kyjeva“ obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z toho, že se z něj stává diktátor. Ukrajina podle něj také poslala blíže nespecifikovaného novináře do gulagu.

Celý rozhovor poslouchalo zhruba 100 tisíc uživatelů, mezi nimiž byl také slovenský rapper Michal Dušička alias Majk Spirit. „Elon Musk, Alex Jones, PBD, Vivek Ramaswamy, Andrew Tate, a další v jedné debatě živě a 200 tisíc lidí poslouchá. Neděle večer,“ napsal na platformu X a dodal, že rozhovor oceňuje. Později sdílel citát Elona Muska, ve kterém tvrdí, že svoboda slova je základ civilizace a mělo by se za ní bojovat. Zdá se tak, že Spirit veřejně sdílí a vyzdvihuje názory konspiračního teoretika a muže, který čelí obvinění ze znásilnění a obchodu s lidmi.

Spirit také vyzdvihl, že Musk v jednu chvíli zmínil, že by na planetě mohlo žít desetkrát víc lidí než žije teď, kdyby lidé dělali věci víc efektivně. V současné době žije na planetě téměř 7,9 miliard lidí. Podle Muska by mohlo žít na světě i 79 miliard lidí, ač nejeden expert tvrdí pravý opak. Podle webu NBC na Zemi může žít maximálně zhruba 10 milionů lidí.

Slovenský rapper na platformě X, někdejším Twitteru, byl sice aktivní už před mnoha lety, nicméně profil přestal používat a vrátil se až nedávno. Prý kvůli tomu, že Musk je „frajer“ a že celou platformu zachránil. Mimo jiné i kvůli tomu, že témata, která byla na platformě populární v době, kdy ji ještě nevlastnil, byla údajně modifikovaná proto, aby vyhovovala narativu západního světa.

Nedělní debata kontroverzních mužů však není jediné téma, kterému se Spirit na platformě X v posledních dnech věnoval. Sdílí často a evidentně i rád kontroverzní verše ze svého nového hudebního alba, které nese název Nový čLOVEk 2.0 a na sociálních sítích vzbudilo nejednu debatu. „Ženy mají pu*sies, muži di*ks, to nezmění ideologies. Fly,“ citoval sám sebe, respektive text své skladby Fly. Právě kvůli zmíněné citaci si ho začali uživatelé všímat. Spirit totiž tvrdí, že se jedná o vědecky podložený fakt.

Mnozí však zastávají názor, že gender a pohlaví je třeba rozlišovat. Jsou to podle nich pojmy, které spolu sice souvisí, nejsou však synonymy. Pohlaví je širší veřejností chápáno čistě biologicky a gender je naopak pro mnohé pocitová záležitost a je nutné ho chápat spíše jako spektrum. Totožný rozdíl mezi pojmy například uvádí i Český statistický úřad.

Spirit se však evidentně umlčet nenechá a na kritiku reaguje poměrně negativně. Tvrdí, že je nejdůležitější svoboda slova a naopak být „woke“, tedy být někdo, kdo zastává politicky korektní názory zaměřené na témata rasových, sociálních či menšinových tabu, je podle něj virus. A ač se snaží velmi aktivně kontroverzní názory šířit, zdá se, že uživatele přestávají zajímat. Sice ho sleduje téměř 200 tisíc uživatelů, na základě dat z webu Social Blade, který se používá pro analýzu sociálních sítí, se jeho sledující do debat příliš nezapojují a naopak neustále ubývají. Na to upozorňují i někteří uživatelé X. „200k followers a 2 likes, odpadnu,“ píše jeden z nich. Příspěvek, na který reaguje, měl v době psaní článku liky nakonec čtyři, odpověď zmíněného uživatele pět.