Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Marek Kaleta alias Marcus Revolta má na internetu image úspěšného podnikatele. | foto: facebook.com/marcusxdouble

Bizarní spojení Revolty a Rajchla. Jeden se chlubí úspěchem a drahými auty, druhý bojuje proti bídě

Ukazuje jak je bohatý a dává důraz na to, že k úspěchu a penězům dojde člověk jen a pouze díky tvrdé práci. Teď je však Marek Kaleta alias Marcus Revolta spojovaný s Jindřichem Rajchlem. Mnohými je označovaný za proruského dezinformátora, zároveň byl tváří demonstrace Česko proti bídě. Ač se oba muži shodují v kritice vlády, jinak je jejich spojení poměrně bizarní. A nechápou to ani mnozí sledující.
  11:52

Marka Kalety alias Marcuse Revolty je teď všude plno. A to i na místech, kde by ho moc lidí nečekalo. Naposled na profilu Jindřicha Rajchla, muže, který chce v polovině dubna blokovat vládní budovy. Ten v posledních týdnech vešel do povědomí veřejnosti jako jedna z tváří protivládní demonstrace na Václavském náměstí, té demonstrace, kde se ukázal i děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík a kde se dav pokoušel „dobýt“ Národní muzeum.

Osoba Rajchla je v poslední době velmi dikskutovaná, postavil se do čela strany Právo Respekt Odbornost (PRO) a dle řady expertů je představitelem dezinformační a prokremelské scény. Tomu se sám Rajchl snaží bránit, pravidelně streamuje na Facebooku a označení za dezinformátora se vyhýbá. V jednom z posledních streamů začal mluvit o influencerech a jejich vlivu na mladé voliče. Následně vytáhl jméno, které mnohé sledující překvapilo. Marcus Revolta.

„Vždy řešíme, co mladí lidé, jakým způsobem je zapojit, o co tady jde. Vždy jsem říkal, že musíme najít někoho, kdo je dokáže oslovit, že oni nebudou naslouchat našim politickým argumentům a podobně,“ začíná Rajchl své povídání o mladých lidech a zamýšlí se nad tím, že dlouhou dobu nenarazil na člověka s hlasem, který by mladou generaci oslovit dokázal.

Bizarní spojení

„Konečně jsem našel člověka, kterého považuji za takové zjevení na naší scéně,“ říká Rajchl. „Jmenuje se Marek Kaleta, publikuje pod pseudonymem Marcus. Je to člověk, který je evidentně úspěšný, dokáže mluvit naprosto na rovinu, naprosto jasně. Hlavně tak, že mu dokáže rozumět mladá generace. Člověk, který opravdu ví, má to naprosto v hlavě srovnané, nebojí se otvírat problémy,“ pokračuje Rajchl a dodává, že Kaletu zná zhruba týden a je z něj prý unesený. Prý i kvůli tomu, že vede sledující k motivaci. Dodává, že si spolu oba muži už i psali.

O Kaletovi mluví Rajchl poměrně fascinovaně a vyzývá svoje sledující, aby jeho profil poslali svým dětem a vnoučatům.

Dá se odhadovat, že Rajchla zaujala Kaletova tvorba z poslední doby – hojně se vyjadřuje k inflaci, kritizuje vládu Petra Fialy a dokonce měl schůzku i s Andrejem Babišem. Navíc se mu podařilo vybrat tři miliony pro Fond ohrožených dětí Klokánek.

Jenže při větší znalosti Kaletovy osoby, kterou teď díky Rajchlovi začínají objevovat i lidé mimo cílovou skupinu rodáka z Krnova, je spojení těchto dvou mužů poměrně zvláštní.

Kaleta, mezi lidmi známý ale spíše jako Revolta, už totiž dlouhodobě razí myšlenku, že za bohatstvím a úspěchem si každý stojí sám. Stačí pouze tvrdě pracovat a peníze přijdou. Prezentuje se drahými auty, šperky, úspěchem. To je trochu proti názorům, které veřejně Rajchl šíří. Ten opakovaně bojuje proti bídě, upozorňuje na politiky a jejich příjmy.

Že je jejich spojení poměrně bizarní si všimli i někteří Rajchlovi podporovatelé. „Není to Marcus Revolta? To není vůbec dobrá reklama,“ píše jeden sledující. „Tenhle opravdu ne,sledovala jsem,ale ten jeho styl prezentace fakt ne,“ dodává další.

Našla se však i řada těch, kteří jsou nadšení. „Brněnský viking!“ raduje se jeden z komentujících. Další dodávají, že je to podle nich super chlap. Větší část však Revoltu neznala, po doporučení Rajchla ho však prý hned začali sledovat.

O něco pobavenější reakce přišly na Twitteru. „Tenhle člověk má fakt hluboký myšlenky. Je to takový generátor náhodných slov. Zlatá AI,“ píše starosta obce Tetín a člen hnutí STAN Matěj Hlavatý. Na otázku jednoho ze sledujících, který se ptá, o koho jde, odpovídá, že o podporovatele Jindřicha Rajchla. „ Zřejmě budoucí ministr financí. Pózy na fotky už umí,“ dodává Hlavatý s humorem.

Na otázky redakce antiyoutuber.cz ohledně toho, zda se s Rajchlem sejde či co na celé spojení říká, Revolta nereagoval.

Témata: Marcus Revolta