Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Marcus Revolta řeší nyní i inflaci a vládu Petra Fialy. | foto: facebook.com/marcusxdouble

Marcus Revolta opět zasahuje. Tentokrát se pustil do premiéra Fialy, prý může za inflaci

Marek Kaleta alias Marcus Revolta na sociálních sítích rád šokuje. I proto jsou jeho příspěvky mnohdy kontroverzní. Nyní na svém profilu řeší inflaci, za kterou podle něj může premiér Petr Fiala a jeho vláda. Že by za inflací byla krize po pandemii koronaviru či válka na Ukrajině, si nepřipouští.
  15:09

Začátkem měsíce překvapil Marek Kaleta alias Marcus Revolta nejednoho svého sledujícího a kritika, když skrze platformu Donio s účastníky své motivační konference vybrali přes tři miliony korun pro Fond ohrožených dětí Klokánek. Tehdy se o Revoltovi mluvilo v pozitivním světle. Nyní se o něm mluví znovu, ale už v trochu jiném duchu. Na TikToku totiž Revolta kritizuje vládu Petra Fialy a tvrdí, že může za inflaci.

„Premiér Fiala je krásný ukazatel toho, jak se lidi nechají opít rohlíkem. Nechají se opít spisovnou češtinou, distingovaným a sofistikovaným projevem, mile vypadajícím starším pánem s brýlečkama, který krásně mluví. A lidi hodnotí člověka podle toho, jak na ně působí, a to je ten problém. Tvrdá pravda jsou vždycky výsledky. Podle čeho by se měl hodnotit Fiala a jeho vláda? Když nastupoval do úřadu v listopadu 2021, inflace byla šest procent. Tramtadadá, dneska máme inflaci 16, 17, 18 procent?“ začíná Revolta video, které mimo jiné zveřejnil i na TikToku.

@marcusxdouble ✖️ #marcus ♬ Babel (Remix) - 染哥

Pokračuje, že podle něj Fialova vláda aktuální situaci hází na Vladimira Putina a Rusko. „Ať si každý říká o Babišovi co chce, kdo chce. Já nejsem jeho fanoušek, ale za něho byla inflace šest procent,“ pokračuje Revolta a situaci připodobňuje ke svému podnikání. „A to je ten problém s vládou, že ona se neustále vymlouvá na minulou vládu, neustále se vymlouvá na válku a bla bla bla bla bla. Výsledky: cena elektřiny vyšší, inflace víc než dvojnásobně vyšší. Amatéři. Vyhodit. Nehledně na to, jak krásně mluví. To nikoho nezajímá. Člověk se má hodnotit podle výsledků, ne podle toho, jak na vás působí,“ zakončuje své video Revolta.

Za jeden den video vidělo jen na TikToku přes 160 tisíc lidí. Ale reakce nejsou takové, jaké rodák z Krnova nejspíše čekal. „Takže tvrdíte, ze za inflaci v ČR muže Fiala? A kdo muže za vysokou inflaci v Německu, Maďarsku, Polsku a na Slovensku? Taky Fiala?“ reaguje na Revoltovy výroky jedna z komentujících.

Kdo může za inflaci

To, že za vysokou míru inflace může Petr Fiala a jeho vláda, je často rozšiřovaný mýtus. „Současnou vysokou míru inflace ovlivnilo hned několik faktorů, řada z nich je důsledkem pandemie koronaviru. Obecně se za hlavní příčiny vysoké inflace považuje narušení dodavatelských řetězců během pandemie, zvýšení poptávky domácností po pandemii a v neposlední řadě probíhající válka na Ukrajině,“ píše na svém webu banka ČSOB.

Faktem je i to, že inflace neroste pouze v Česku, ale i v dalších zemích nejen Evropské unie. Na to reagují i Revoltovi sledující. „Tak inflace je teď všude. V Americe už padá banka za bankou. V Turecku je inflace přes 90 procent a je tam bída. Ať mi někdo ukáže schopnější vládu,“ píše Revoltovi pod příspěvek jeden komentující. Ostatní se s ním pod komentářem hádají o tom, že ceny v Česku oproti jiným zemím rostou rychleji. A za to dle nich může právě i Fiala.

Na to však reaguje Česká národní banka (ČNB) na svém webu. „Vysvětlením může být struktura ekonomiky, včetně rozdílné cenové hladiny. U celkové inflace hraje roli váha energií a potravin ve spotřebním koši. Vzhledem k nižším mzdám v ČR (a dalších zemích s nižší cenovou hladinou) je tato váha vyšší než u bohatších zemí,“ uvádí ČNB.

Jiní komentující zase řeší to, že se v minulosti Revolta přiznal k tomu, že volil SPD. „Kámo tys reálně volil SPD, čím ses nechal opít ty? Sladkými populistickými řečmi s jednoduchými řešeními?“ píše Revoltovi.

Na druhou stranu se však pod příspěvkem objevuje i řada lidí, kteří s Revoltou a jeho názory na vládu a Petra Fialu souhlasí. „Absolutní pravda! Doufám, že se toto video donese Fialovi,“ stojí v nejvíc lajkovaném komentáři. „Konečně to někdo řekl veřejně dobrá práce šéfe,“ přidává se další.

Témata: Marcus Revolta