Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Marek Kaleta alias Marcus Revolta, někdy také Marcus X Double | foto: facebook.com/marcusxdouble

Čím si vydělává Marcus Revolta? Podniká v energetice, e-shop mu spravují úřednice

V polovině února zaplnil brněnské výstaviště, kam za ním přijeli lidé z nejrůznějších koutů republiky, aby si poslechli jeho motivační konferenci. Na sítích se pak prezentuje jako člověk, který si žije nad poměry a o peníze nemá nouzi. Co Marek Kaleta, veřejnosti známý spíše jako Marcus Revolta, dělá? Má několik firem, podniká i v energetice. Jeho e-shop mu spravuje pracovnice sociálního družstva ve Znojmě.
  15:25

Na akci na zaplněném brněnském výstavišti přiletěl helikoptérou, po zemi se válely peníze a nechyběla ani drahá auta. Marek Kaleta, nyní Marcus X Double, ale známý hlavně jako Marcus Revolta, následně zaplněným sálem projížděl na pohyblivé plošině za zvuku Backstreet Boys a jejich songu Everybody a vzduchem kolem něj létaly bankovky. Jeho motivační konference Double v Brně vypadala jako akce někoho, komu se v životě hodně daří. To o sobě ostatně tvrdí i sám Revolta. Co ale dělá a čím si vydělal peníze?

To z jeho profilů na sítích nejde na první pohled příliš poznat. Nejvíc aktivní je Revolta na Instagramu, kde má i největší odezvu od sledujících. Těch má přes 107 tisíc. Všechny jeho příspěvky si jsou podobné. Motivuje lidi k tomu, aby si šli za svým cílem, aby se neohlíželi na ostatní, aby tvrdě dřeli a vydělávali. Stejně tak, jako to dělá on. Mimo motivační videa totiž, už méně často, přidává příspěvky, kde ukazuje, jak tvrdě dře, obvolává své obchodníky a ptá se jich, jak se jim dnes v práci daří, kolik obchodů uzavřeli. Není ale přímo jasné, co oni obchodníci prodávají.

❌I LOVE YOU ALL

13. února 2023 v 18:16, příspěvek archivován: 6. března 2023 v 12:42

S tím může pomoci pohled do živnostenského rejstříku. Dle něj působí Marek Kaleta hned ve čtyřech společnostech. Firem je sice více, dvě však figurují ve stejném odvětví, tedy v energetice. Zatímco o společnosti SunFlow toho nejde moc zjistit, kromě toho, že se zabývá budováním fotovoltaických elektráren, druhá ze společností, Energy Revolution, se na internetu prezentuje víc. A je dokonce možné v ní začít pracovat. „ENERGY REVOLUTION je firma, zabývající se energetickým poradenstvím a osvětou této profese v prostředí sociálních sítí,“ píše se na webu společnosti, ve které kromě Kalety figuruje od loňského dubna i jeden další člověk.

Následně web láká na to, že když se k nim přidáte, budete „spolumajitelem energetických společností“. K práci ve společnosti je potřeba projít systémem školení. To trvá minimálně pět týdnů. Zda něco stojí, to na webu napsané už ale není. Kaleta na svou novou firmu lákal své sledující už v roce 2021 na Facebooku. Tehdy psal, že si prací je možné vydělat třicet až sto tisíc korun měsíčně. A k tomu údajně i miliony díky akciím a podílu na firmě.

Jeho další podnikání už je ale v jiném odvětví, a v tom by už ho člověk nejspíš čekal. Firma Big Flow Production, ve které už Kaleta figuruje sám, se věnuje „tvorbě osobní vizitky online“. Tak to alespoň uvádí stránky firmy. Nabízí všechno, co by člověk pro prezentaci na internetu mohl potřebovat. Od fotek a videí, přes webové stránky až po tvorbu obsahu na sociální sítě. První konzultace služeb je prý zdarma, zjistit ceny dalších služeb ale už není tak jednoduché. Na webu totiž záložka s cenami jednotlivých služeb není, je potřeba si pročíst až obchodní podmínky, které jsou schované na samém konci webu, drobným písmem. Základní balíček, který obsahuje občasnou prezentaci na sociálních sítích, pět fotek, pět minutových videí a webinář pro klienty, stojí osm tisíc korun. Další dvě úrovně balíčku stojí dvanáct a šestnáct tisíc korun.

Jak ve firmě figuruje sám Kaleta není z webu zřejmé. Recenze, kterými se společnost chlubí, v pár případech jmenují jistého Kubu. Na webu však takové jméno chybí. Na první pohled není přiznaná ani osoba samotného Kalety, ten se objevuje pouze mezi příklady tvorby, kterou společnost produkuje.

Velkým dílkem ve skládačce podnikání Kalety je jeho firma Marcus Enterprises s.r.o. V té figuruje nejen on, ale i Jan Vašourek, se kterým zároveň mají Energy Revolution. Právě Marcus Enterprises je firma, která stála jako oficiální pořadatel za Kaletovou motivační konferencí z letošního února.

E-shop a úřednice ze Znojma

Důležitou součástí jeho byznysu je i e-shop, na kterém prodává svůj merch. Trika, mikiny, kšiltovky, ale i motivační knihy a dokonce i CD z dob, kdy Kaleta rapoval. Právě z prodeje alb jde poznat, že ač na web přibývají i věci spojené s novým obsahem, jinak e-shop příliš aktualizovaný není. Například deska Silnější totiž vyšla v roce 2018, internetový obchod má však v popisku následující. „Předprodej nového Alba SILNĚJŠÍ začíná právě teď. Každý kdo si objedná do 7. prosince, dostane nové album i s podpisem přímo od Marcuse,“ od vydání přitom v prosinci uplynuly už čtyři roky.

Mrtvý ale e-shop není, nabízí totiž i trika s motivem DOUBLE, který je signifikantní pro poslední roky Kaletovy tvorby. Bavlněné triko s nápisem DOUBLE se prodává za 690 korun.

Spojit se se samotným Kaletou není nejjednodušší. S redakcí antiyoutuber.cz komunikoval admin jeho instagramového účtu pouze, když se na internetu objevil profil, který Revoltovo jméno využíval pro podvody. Redakce se rozhodla i o kontaktování právě skrze zmíněný e-shop. Číslo, které je na webu, je shodné s telefonním číslem, které má jako kontaktní uvedené i pracovnice sociálního družstva ve Znojmě. Nejde však o chybu, ona pracovnice sociálních služeb doopravdy funguje i jako kontakt na Revoltův internetový obchod.

Témata: Marcus Revolta