Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Marek Kaleta alias Marcus Revolta, někdy také Marcus X Double | foto: facebook.com/marcusxdouble

Marcus Revolta má prý pyramidový byznys. Oslovuje právníky, aby mu pomohli zastavit pomluvy

Marcus Revolta je v poslední době jedním z nejkritizovanějších tvůrců na sítích. Brání se proti komentářům, že jeho firma funguje na pyramidovém principu. Ti, co to tvrdí, by měli být potrestaní za šíření lží. Dále chce vytvořit Asociaci právníků na ochranu proti šíření pomluv na YouTube.
  14:25

Marcus Revolta, vlastním jménem Marek Kaleta, je v poslední době jedním z nejprobíranějších jmen na českém internetu. Dříve jenom natáčel motivační videa a svých kritiků si příliš nevšímal, teď se to však změnilo. Reaguje v podstatě na každého, kdo se o něm na internetu jenom zmíní. Teď plánuje bojovat proti pomluvám právní cestou.

Kaleta na začátku července tvrdil, že bude reagovat na každého youtubera nebo influencera, který ho veřejně kritizuje. Po prvním videu, ve kterém reagoval především na streamera Agraela a Martina „Mikýře“ Mikysku, to ale vzdal. Prý nechtěl dávat lžím na internetu žádný prostor.

O několik dní později se však reakce vrátily. Tentokrát mu nejvíce vadí tvůrce reakčního kanálu Dušan Brachna, který vystupuje pod přezdívkou Duklock. V jednom videu totiž řekl, že firma Marcuse funguje na principu pyramidového schématu, což podle něj není pravda.

Takzvané pyramidy fungují na jednoduchém principu. Existuje buď jeden nebo více zakladatelů, kteří do společnosti přivedou první zaměstnance. Aby získali nějaký zisk, musí do společnosti přivést další zaměstnance. Většinou také každý nový zaměstnanec musí zaplatit vstupní poplatek, který dostane zpátky až ve chvíli, kdy nějakého zaměstnance sám přivede.

Kaleta tvrdí, že provozování takzvané pyramidy je trestné, což však není stoprocentní pravda. V Česku existují i důvěryhodné firmy, které na podobném principu fungují. Za úplatu nabízejí služby klientům a jejich zisk nezávisí jenom na tom, kolik lidí je ve firmě zaměstnaných. Za klamavou obchodní praktiku označuje zákon o ochraně spotřebitele pyramidový program, kdy spotřebitel zaplatí za možnost získat odměnu, která závisí jen na tom, kolik dalších zaměstnanců do firmy přivede a ne na tom, co klientům prodá.

Podle Kalety však existuje jen taková pyramida, která je považovaná za klamavou obchodní praktiku a proto podle něj Brachna lže a šíří pomluvy. Proto na Instagramu sdílel část trestního zákoníku, která definuje křivé obvinění a následný postih za něj. „Je to šíření z nelegální činnosti ve veřejném prostoru. Buď to stáhni férově a čestně, podej důkazy že to tak je nebo ti přijde žaloba, že šíříš pomluvu o mém jméně a mém podnikání,“ popisuje. Nutno dodat, že Kaleta spíše myslel trestní oznámení a ne žalobu. Podle něj by jednoduše šíření pomluv mělo být trestné vždy. Nikdo si prý ve veřejném prostoru nesmí dovolit povídat o někom lži.

⁉️ PYRAMIDA?? Může se beztrestně o někom v bulvárech nebo na sociálních sítích šířit pomluva a obvinění z trestné činosti nebo podvodu nebo jakékoli nepodložené pomluvy?

Napište Váš názor.

16. července 2023 v 22:57, příspěvek archivován: 19. července 2023 v 14:11

Brachna video stáhl a následně spolu s Kaletou vydal více než dvouhodinový rozhovor na YouTube. Ptal se ho mimo jiné na to, na jakém principu, když ne na pyramidovém, jeho firma funguje. Revolta prý vymyslel svůj vlastní princip.

Kaleta má však problém s každým influencerem, který o něm mluví a proto na Instagramu oslovil právníky, aby s ním pracovali. Chce s nimi totiž vytvořit Asociaci právníků na ochranu šíření pomluv o druhých známých osobnostech ve videích na YouTube. Opět je nutné dodat, že se Marcus unáhlil a vypadlo mu z názvu slovo „proti“, protože jinak by chránil to, proti čemu chce bojovat. Vytvořením Asociace chce dát poprvé do pořádku porušování práv jednotlivců na YouTube nezodpovědnými youtubery, kteří na šíření lží vydělávají.