Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Datel se u soudu kal, jinde pokoru nenašel. | foto:  Zpravodajové Expres.cz, Expres.cz

Datel končí v insolvenci! Soudu došla trpělivost, naznačuje, že zatajoval příjmy. Teď mu hrozí exekuce

Příběh Marka Valáška alias Datla a jeho insolvenčního řízení zřejmě došel svého konce. Soud rozhodl o tom, že Datlův proces oddlužení končí. Proč? Datel neplnil co měl, podle všeho nepřiznával své příjmy, žil okázalý život, soudu ale tvrdil, že nic nevlastní, nic neplatí a žije z minimální mzdy. Soudu tak asi došla trpělivost. Co bude dál? Dost pravděpodobně exekuce.
  14:38

Od posledního textu o vývoji insolvence Marka Valáška alias Datla neuplynulo moc hodin a celá kauza má zásadní posun. Soud známému influencerovi insolvenci zrušil. Důvod? Podle dokumentu, který se v jeho insolvenčním řízení objevil, je jasný: nepoctivý záměr dlužníka.

Soudkyně Naděžda Křivánková v dokumentu, který v pondělí soud zveřejnil, vysvětluje, že proces oddlužení má sloužit k tomu, aby dlužník měl, jednoduše řečeno, druhou šanci. Zbavil se dluhů a nemusel přijímat práci na černo a podobně.

„V daném (...) je zřejmé, že dlužník nemá zájem na řádném plnění oddlužení, kdy tento je v převážné míře nekontaktní, nekomunikuje řádně a pravidelně jak s insolvenčním správcem, tak se soudem, a neplní své zákonné povinnosti, kdy nepředává insolvenčnímu správci získané dary, příjmy ze zápasu v rámci galavečerů Clash of the Stars, a pokud již se soudem komunikuje, pak víceméně bez jakékoli vážnosti a následného dořešení,“ píše se v rozhodnutí. Jako příklad je uveden i seznam darů, kdy i Datel i přes domluvu seznam dlouho nedodal. „Z jeho jednání má soud za to, že insolvenčního správce vůbec nebere jako základního partnera při plnění svých povinností v rámci oddlužení, ale tohoto více méně ignoruje, na jeho přípisy nereaguje,“ dodává soudkyně.

Soudkyně navíc dodává, že Datel zřejmě vůbec nepochopil smysl jednání z poloviny června. „Nadále jezdí na exotické dovolené, drahé krátkodobé výlety, aktivně působí na internetových platformách, kde provádí i reklamu, aniž by věřitelé z těchto příjmů měli jakýkoli prospěch, tito s ohledem i na výši pohledávek nezajištěných věřitelů, jsou uspokojování v minimální výši, a dlužník sám se ještě tímto způsobem života chlubí v mediální sféře,“ píše.

Podle soudu Datel příjmy nepřiznává či utajuje. Jediné splátky věřitelům chodí podle všeho prakticky jen díky Datlově matce. „Toto však vůbec neodpovídá možnostem a schopnostem dlužníka, který sice nemá žádné odborné vzdělání, ale je ve věku 25 let, zcela zdráv a již v současné době pracuje v Praze, kde zcela bez problémů může získat zaměstnání, kde mzda bude výrazně vyšší než ta, kterou v současné době dosahuje, neboť dlužník může v podstatě vykonávat jakékoli zaměstnání a s ohledem na jeho fyzické schopnosti i práce fyzicky náročné (např. na stavbách, jakékoli dělnické profese), kde by dosahoval příjmu podstatně vyššího, než v současné době a plnil tak to, co podepsal v rámci čestného prohlášení při podávání insolvenčního návrhu,“ uvádí dál dokument.

Exekuce a dluhy přes 2 miliony

Datlovi se podle všeho stalo osudným, jak moc sdílel svůj život na sociální sítě. Drahé dovolené, nové zuby, večeře a obědy v restauracích, značkové oblečení. To vše se neslučuje s tím, že by člověk v insolvenci měl snížit svou životní úroveň ve prospěch svých věřitelů. Tedy – to by Datel klidně dělat mohl, kdyby ve stejné míře, jako si užívá života, i splácel své dluhy.

Letos dala soudkyně Datlovi ještě jednu možnost, než se jednalo o jeho insolvenci. A to konkurz, ve kterém by se pohledávky daly řešit rozprodáním jeho majetku. Ten je zmíněný i v novém dokumentu, soudkyně ho však jako možnost řešení finančních problémů zavrhla. „Je zřejmé, že majetek v majetkové podstatě je pro uspokojení věřitelů zcela nepostačujícím,“ píše soud. Datel totiž opakovaně tvrdí, že prakticky nic nevlastní. Co bude dál? S největší pravděpodobností exekuce. Na její zahájení mohou věřitelé podat návrh. Zatím má však Datel možnost se proti rozhodnutí do patnácti dnů odvolat.

Peníze, o které se do insolvenčního řízení přihlásili Datlovi věřitelé, přesahují dva miliony korun. Z toho stihl pětadvacetiletý influencer zaplatit jen zlomek.