Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Marek „Datel“ Valášek přichází do budovy soudu | foto:  Zpravodajové Expres.cz, Expres.cz

Czechcloud není jediný. Problémy s penězi má mnohem víc českých influencerů

Streamer Petr Žalud alias Czechcloud není jediný český influencer, který v životě narazil na finanční problémy. Ač kariéra na sociálních sítích může vynášet miliony, do nesnází se dostal například i ti, které sledují stovky tisíc lidí.
  17:00

Že má streamer Petr Žalud alias Czechcloud finanční problémy, překvapilo mnoho jeho sledujících. Dluh přesahující jeden milion korun si podle svých slov způsobil vlastně sám, když neplatil sociální pojištění. Svou situaci ale podle všeho řeší a dluhů se chce zbavit. Na české internetové scéně není rozhodně jediným, koho finanční nesnáze potkaly.

Asi nejznámější jsou peripetie Marka Valáška alias Datla, které jeho dluhy dohnaly až do insolvence. Celkem se věřitelé přihlásili o více než 2,3 milionu korun. Datel dlužil hned na několik místech. Kromě finančního úřadu například stejně jako Czechcloud i na sociálním pojištění, dluhy měl ale i u operátorů a u různých firem, které poskytují peníze.

Svou finanční situace ale na veřejnost dostal hlavně kůli tomu, jak se k problému staví. Tvrdí totiž, že bere minimální mzdu, ze sociálních sítí žádný příjem nemá a dlouho mlžil i ohledně toho, kolik si vydělal za zápasy v Clash of the Stars. Před soudem, který jeho počínání zkoumal a řešil, zda si kontroverzní influencer zaslouží i nadále v insolvenci setrvat, tvrdil, že ze všech zápasů dostal méně, než sto tisíc korun. Datel o dluzích na veřejnosti prakticky nemluví. Před soudem však tvrdil, že se polepší.

V insolvenci je i další youtuber. V dnešní době tedy už příliš nevýrazný, ale kdysi hodně populární Mike Oganesjan alias Mike je Pán. Ten dokonce podál na Datla do jeho insolvenčního řízení i podněty. V problémech je od začátku loňského léta, kdy na sebe podal insolvenční návrh, vedle kterého žádá i o oddlužení. To v praxi znamená, že žádá o osvobození od části dluhu pod dohledem soudu. Uvedl i, že ho do finančních problémů přivedl covid-19 a lockdown, kvůli čemuž nebyl schopný vydělávat.

V návrhu Mike Je Pán uvádí i to, jaké příjmy má mít aktuálně. Zdrojem peněz pro něj má být pouze jeho firma Pecky online, ze které dostává každý měsíc údajně 17 150 korun, v čistém jen něco málo přes 15 tisíc korun. Jako jediný další aktuální zdroj příjmů uvádí 13 tisíc korun, které ročně dostává od Ochranného svazu autorského.

Tím ale čeští influenceři v insolvenci nekončí. Letos v červnu se stejným přiznáním, tedy, že je v insolvenci, přišel i MaxGreen, vlastním jménem Jiří Janouch. Za vše podle něj může jeho bývala přítelkyně, která ním údajně manipulovala. Prý mu dovolila mít s ní sex pouze pod podmínkou, že si na půjčí peníze, které spolu poté budou utrácet. Janouch si tedy začal postupně půjčovat nemalé částky. Jeho první půjčka byla ze všech největší. Jednalo se totiž o víc než devadesát tisíc korun, které si zapůjčil na pobočce banky Air Bank. Postupně si půjčoval také od jiných bank, až se celková dlužná částka vyšplhala na 237 222 korun.

Nastal ale problém. Janouch totiž nebyl schopný dlužnou částku splatit. „Utratili jsme to společně, takže teoreticky by za to i ona měla pykat a měla by taky nějakou část splácet, vlastně je to slušnost. I když jsem ji několikrát vyzval, aby mi to splatila, tak ne. Kvůli tomu jsem šel do insolvence, protože už jsem to nezvládal platit,“ vysvětlil Janouch pro redakci Antiyoutuber.cz. Jenže takto dluhy nefungují a jelikož jsou všechny půjčky psané na jeho jméno, splácet je musí on.

V dluzích má být i další muž, který se objevil v Clash of the Stars, Jaroslav Kotlár alias Kotlár Security. Objevily se informace o tom, že je zadlužený a bydlí u své matky. Několikrát si prý musel půjčit peníze na zaplacení nájmu, nyní ale chodí oblečený v drahém oblečení. Jako jeden z prvních s tím přišel Vojtěch Hlaváček, který svého času dělal Kotlárovi manažera. Kotlár se prý, podle Hlaváčkova tvrzení, několikrát ocitl v situaci, kdy neměl na zaplacení nájmu ani alimentů a musel si od Hlaváčka půjčit peníze.

Hlaváčkovi Kotlár údajně dluží 125 tisíc korun a zatím to vůbec nevypadá, že by mu je měl vrátit.

Svého času byla hojně rozebíraná i finanční situace Shopaholic Adel. O té sice nejsou žádné oficiální zprávy, že by měla dluhy, internetová veřejnost řeší spíše to, jak nakládá se svými financemi a nemovitostmi. Shopaholic Adel, vlastním jménem Adéla Pulcová, totiž ne jednou, ale hned několikrát udělala poměrně zvláštní transakce, kdy si koupila byt, který za krátkou dobu prodala, ovšem výrazně pod cenou, za kterou ho koupila.

Nyní žije v pronájmu v Praze v bytě 4+1, za který má údajně platit 41 tisíc korun. V její situaci, kdy podle informací z internetu vydělává kolem 50 tisíc korun, to není úplně ideální.