Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Marek Kaleta alias Marcus Revolta poslední dobou hojně řeší inflaci. | foto: facebook.com/marcusxdouble

Marcus Revolta poprvé promluvil o scientologii: Mikýřovo video je plné lží a založené na tvrzeních satanisty

Martin „Mikýř“ Mikyska v prosinci minulého roku zveřejnil video o praktikách scientologů a poukázal na kontroverze a negativní minulost společenství. Se scientologií spojil také Marka Kaletu alias Marcuse Revoltu, který se donedávna k nařčením nikdy nevyjádřil. Teď tvrdí, že je Mikýřovo video plné lží a odvolává se na Listinu základních práv a svobod.
  19:37

Jméno Marka Kalety alias Marcuse Revolty nebo Marcuse X Double patřilo ještě minulé léto k těm nejskloňovanějším na sociálních sítích. Po tom, co vydal nové hudební album a vyhlásil válku reakčním kanálům, kterou ukončil rychleji než začal, se však odmlčel. Odjel totiž budovat byznys do USA. Mezi tím, co na sítích mlčel, se ale jeho jméno začalo opět řešit. Tentokrát ve spojitosti se scientologií, k čemuž se až dodnes nevyjadřoval.

O tom, že by měl být Marcus Revolta scientolog, se na sociálních sítích debatovalo mnoho let. Největší vlnu reakcí však spustilo video z prosince internetového baviče Martina „Mikýře“ Mikysky. Natočil hodinové video o tom, co vše je se scientologií špatně a jako první veřejně s církví spojil i jméno Kalety. Video, které zveřejnil na YouTube, má bezmála hodinu a k dnešnímu dni má přes milion přehrání.

Scientologie je náboženský systém založený na myšlenkách a praktikách vyvinutých Lafayettem Ronaldem Hubbardem. Základní systém myšlenek, které nazval dianetika, vyvinul už v roce 1950. Scientologie učí, že člověk je nesmrtelná duchovní bytost, která přebývá v těle člověka, a má nekonečno minulých životů. Scientologie chápe duchovní bytost jako někoho, jehož schopnosti jsou neomezené, a přestože si je momentálně člověk neuvědomuje, tak pomocí auditingu, tedy dotazovacích technik s pomocí elektronického měřícího přístroje, si je uvědomit může.

Mikyska ve videu odhalil praktiky scientologů. V minulosti se například infiltrovali do FBI a falšovali jejich materiály, infiltrovali se do německé státní zprávy, plánovali únos a uvěznění americké novinářky, prodávali také falešné léky proti radiaci, které byly jenom vitamíny, izolovali členy církve od rodin, skupinově terorizovali bývalé členy a v neposlední řadě posílali neposlušné členy na převýchovu do výchovných táborů. Mikyska si také pozval do videa Jiřího Macáka, který je přesvědčený o tom, že scientologie je jedním z důvodů, proč si jeho dcera vzala život.

Video Mikysky je bezesporu plné zarážejících informací. I kvůli tomu vzbudilo na sociálních sítích mnoho debat a Marcus Revolta byl předmětem mnoha z nich. Člověk, který se profiluje, nebo se o to alespoň snaží, jako motivátor a úspěšný podnikatel, který prosazuje zdravý životní styl, by měl být součástí společenství, které má za sebou přinejmenším kontroverzní minulost. Stále se objevovaly nové otázky, žádná reakce však nepřicházela. Až do teď.

Kaleta na Facebooku sdílel čtvrt roku po zveřejnění videa první reakci. Podle něj jsou tvrzení Mikysky neobjektivní a útočná na „skvělé náboženství, které zlepšuje a pomáhá milionům životů na celé planetě“, včetně toho jeho. Podle něj veškeré pozitivní zkušenosti se scientologií záměrně ve videu zamlčel, aby nedal možnost promluvit oběma názorovým stranám. Odvolává se také na Listinu základních práv a svobod, která v Česku zaručuje svobodu vyznání. „Kdo útočí bez osobní zkušenosti a důkladného poctivého studia knih od zdroje a věří lživým a zaujatým videím, nemá vlastní názor, ale názor přejatý od druhého,“ píše a dodává, že silný jedinec ví, že pravda je vlastní pozorování, zkušenost a praxe.

V příspěvku na Facebooku také jako jeden z hlavních argumentů proti videu Mikýře uvádí, že je z velké části založeno na tvrzeních „bývalého satanisty a bojovníka proti náboženstvím“, čímž s největší pravděpodobností myslí už zmíněného Macáka, který je přesvědčený o tom, že scientologie částečně může za smrt jeho dcery. Jak na takové označení Kaleta přišel? Vychází z informací, které jsou uvedené v reakčním videu „Pravda o Mikýřovi a Scientologii“ youtubového kanálu „Scientologie ČR“. Lidé, kteří ve videu účinkují, příběh Macáka a jeho dcery rozebírají a snaží se ho vyvrátit, což podkládají tvrzením, že si měl údajně založit webovou stránku, která měla scientologii pošpinit.

Podle tvůrců videa jsou tvrzení Mikysky zaujatá a jednostranná. Nedal prý šanci promluvil lidem, kteří mají se scientologií pozitivní zkušenost, nicméně sám Mikyska ve videu tvrdí, že chtěl jen poukázat na nevhodné praktiky scientologů. Netvrdí, že žádná pozitiva neexistují, jenom ukazuje, že mohou být scientologie a dianetika škodlivé. Reakční video je doslova pouze snaha o to vyvrátit Mikýřovi jeho argumenty, což se jim však příliš nedaří.

Témata: Marcus Revolta