Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Sarkastický vtipálek Chandler, herec Matthew Perry. | foto: Reuters

Sítě spekulují: Spáchal Matthew Perry sebevraždu? Přirovnával se k Batmanovi, prý šlo o volání o pomoc

Smrt Matthewa Perryho poslední týden oplakává celý svět. Někteří však spekulují o tom, co hercův náhlý odchod způsobilo. Na Instagramu totiž Perry zveřejňoval neobvyklé příspěvky, ve kterých se přirovnával k Batmanovi a fotil znaky netopýra. Na internetu se hned začalo objevovat mnoho výkladů jeho příspěvků. Šlo o volání o pomoc? Mnozí jsou totiž přesvědčení, že spáchal o sebevraždu.
  19:00

Poslední týden v podstatě celý svět oplakává smrt Matthewa Perryho, seriálového Chandlera z Přátel. Jeho odchod zasáhl téměř každého diváka, jeho postava patřila mezi ty nejoblíbenější. Mnozí tak začali brzy vytvářet konspirační teorie o konci jeho života. Šlo o sebevraždu, vraždu nebo přirozenou smrt? Teoretici mají odpověď na všechny možnosti.

Perry zemřel 28. října a byl nalezen mrtvý u sebe doma ve vířivce. Co se osudný den vlastně stalo? Dopoledně si šel zahrát pickleball, tedy sport, který je podobný tenisu. Hraje se však na mnohem menším kurtu s pádlem a dva nebo čtyři hráči odpalují děravý míček. Mezi tím poslal asistenta vyřídit nějaké pochůzky a když se asistent vrátil k Perrymu domů, našel ho ve vířivce bez známek života.

Mnozí však spekulují o tom, co se tam vlastně mohlo stát. Perry byl totiž známý nejen rolí v Přátelích, ale také problémy se závislostmi. V roce 1997 měl nehodu a tak mu lékař předepsal lék na bolest Vicodin, na kterém se jednoduše buduje závislost. Šlo přibližně o dobu mezi natáčením třetí a šesté série Přátel. Později se k němu přidal alkohol a jiné léky, jako například Xanax nebo OxyContin.

Patnáctkrát na odvykačce

O několik let později musel podstoupit operaci kvůli zánětu slinivky břišní, kterou způsobila kombinace léků a alkoholu a později také absolvoval odvykací léčbu. Netrvalo dlouho a musel být s bolestmi břicha hospitalizovaný znova, tentokrát i kvůli závislosti na drogách. Následně opět musel podstoupit odvykací léčbu.

Ze stejných důvodů byl v nemocnici hospitalizovaný několikrát, jednou byl kvůli závislosti na opioidech i v kómatu. Doslova mu totiž explodovalo tlusté střevo. Odvykací léčbu absolvoval patnáctkrát. Následně se všechny své zkušenosti rozhodl využít pro pomoc lidem, kteří trpěli různými závislostmi. On sám totiž později tvrdil, že ho léčba stála zhruba sedm miliard korun.

Právě jeho nešťastný osud byl podle mnohých důvodem, proč by chtěl ukončit svůj život sám. Nejzásadnějším a v posledních dnech také nejdiskutovanějším je totiž jeho Instagram, kde poslední měsíce sdílel poměrně neobvyklé příspěvky. Jeho profil byl v podstatě reklamní plochou, kam zveřejňoval příspěvky, které se týkaly v podstatě jenom jeho kariéry. To se však změnilo.

Posledních devět fotek na Perryho Instagramu zásadně vybočuje z jeho standardu. V jednom z nich například natáčí pokoj, ve kterém jsou tři televizní obrazovky a na všech z nich je Batman. „Nikdo se nemusíte bát, dneska hlídám ulice já,“ píše k videu. Později přiblíží objektiv ke stropu a jde na něm vidět takzvaný bat signal, tedy všeobecně známý znak netopýra spojovaný s Batmanem. Objevuje se na nebi, když je někdo v nouzi a Batman tak ví, že mu má jít pomoct.

Další příspěvek je opět se znakem netopýra s podobným popiskem. Prý dneska hlídá město on a nakonec se i podepsal, tentokrát ale jako Mattman. Třetí příspěvek v pořadí opět ukazuje stejný znak, tentokrát s nápisem, že Batman hraje Pickleball, tedy hru, kterou hrál i Perry v den, kdy zemřel. Do komentářů později napsal „Rest easy. I'm on a tall building,“ tedy v překladu odpočívejte klidně, jsem na vysoké budově. Pravděpodobně kvůli zmíněnému komentáři se začaly objevovat vyděšené reakce. Rest easy totiž jde pochopit i jako odpočívejte v pokoji a to, že je na vysoké budově si mnozí vyložili tak, že podobným způsobem mnozí páchají sebevraždu.

Sleep well everybody, I've got the city tonight -Mattman

19. října 2023 v 9:37, příspěvek archivován: 6. listopadu 2023 v 17:26

V následujících příspěvcích se v podstatě neustále přirovnává k Batmanovi a sdílí jeho znak. Protože je v komiksech chápané jako volání o pomoc, mnozí si začali myslet, že jde i o jeho volání o pomoc. „Potřebuješ od nás nějakou pomoc? Je tohle tvoje znamení,“ ptala se jedna z komentujících pod příspěvkem s do dýně vyřezaným znakem Batmana. Na žádný z komentářů však nereagoval. Nejpodivnější je podle mnohých poslední fotka, kterou zveřejnil. Je na ní Perry ve vířivce, ve které zemřel.

Právě kvůli jeho Instagramu se začaly objevovat nejrůznější konspirační teorie o tom, jak zemřel. Nutno dodat, že poslední kapitola v knize, kterou napsal, se jmenuje Batman. Uživatelé na sítích si proto také myslí, že jeho příspěvky s Batmanem souvisí i s jeho poslední životní kapitolou, ne jen tou knižní. Prý tímto způsobem volal o pomoc a doufal, že ho někdo pochopí.

Předmětem konspiračních teorií je také to, že oblíbený seriál Přátelé také předpověděl jeho smrt. V jedné epizodě totiž tvrdil, že on je ten, kdo zemře jako první z nich. V další ho Courteney Cox, tedy jeho seriálová manželka Monica, označí za topícího se blbce.

Právě kvůli všem už zmíněným skutečnostem jsou fanoušci přesvědčení o tom, že spáchal sebevraždu. Druhou teorií je to, že za jeho smrt mohou drogy nebo léky. Nemusel mít totiž v plánu spáchat sebevraždu, ale jednoduše to jeho tělo po tolika letech nezvládlo.

Další konspirační teorií je ta, že se jednalo o vraždu. Před smrtí se totiž setkal s ženou, která nejdříve chtěla zůstat v anonymitě, nakonec však svou identitu odhalila. Proto si mnozí mysleli, že by ho mohla zabít právě ona. Pro tuto teorii však neexistují žádné důkazy a jedná se o čistou spekulaci.

Nejpravděpodobnější však je přirozená smrt. Sice je podle nejednoho fanouška zvláštní, že by relativně zdravý a mladý člověk dostal například infarkt nebo mrtvici, i přes to verzi s přirozenou smrtí začínají věřit. Jeho tělo totiž nebylo tak zdravé, jak si mnozí namlouvali a jednoduše už horkou vodu v kombinaci s únavou nemuselo zvládnout. I přes to jeho smrt neustále obklopuje spousta nezodpovězených otázek a není jisté, jestli se široká veřejnost dočká odpovědí.