Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidé přirovnávají kontrast Met Galy a pásma Gazy k Hunger Games | foto: TheUBJ.com

Zloba na celebrity za to, že ignorují dění v pásmu Gazy sílí. Na listu blokovaných je i Taylor Swift

Konflikt v pásmu Gazy se postupně z politického tématu stal i kulturním a přesah má i na sociální sítě. A v posledních dnech více než kdy jindy. Lidé totiž vytvářejí hashtagy a celé příspěvky proti celebritám, které o celém konfliktu mlčí. Rozbouření sledující tak burcují sociální sítě a myslí si, že celebrity by neměly dostávat pozornost, kterou dostávají a že by jim jejich nezájem na humanitární krizi neměl být prominut. Největší skandál vyvolaly dvě velké kulturní akce posledních dní – Met Gala a Eurovize.
  14:30

Met Gala odstartovalo nový trend sociálních sítí, který je postaven na blokování celebrit, které se nevyjadřují k právě probíhajícímu konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás v pásmu Gazy. Po sociálních sítích se šíří hashtag #blockout2024 a seznam jmen známých osobností na tomto listě se nepřestává rozšiřovat. Ani pěvecká soutěž Eurovize, která proběhla minulý týden se neobešla bez skandálů napojených na tuto situaci. Jak ve švédském Malmö, kde se soutěž konala, tak na sociálních sítích, se tisíce fanoušků bouřily proti účasti izraelské zástupkyně Eden Golan.

Met Gala je jednou z největších kulturních a módních událostí celého roku. Koná se každé první květnové pondělí v americkém New Yorku a většinou se řeší hlavně kontroverzní a extravagantní modely, které jednotlivé celebrity vynesli. Tento rok je ale všechno jinak. Pozornost sice dostala například Kim Kardashian, která měla pas úzký tak, až to vypadalo, že nemá žebra, většina lidí se však soustředí spíše na souvislost s izraelským konfliktem. Fanoušci poukazují na to, že zatímco si celebrity v New Yorku užívali záře reflektorů a řešili kdo má co na sobě, na druhé straně světa umírají a trpí desetitisíce lidí a dětí. A to hlavně v pásmu Gazy, kde už od října zuří válečný konflikt.

Fanoušci na Instagramu, X, ale hlavně TikToku tuto situaci přirovnávají k známým knihám a filmům ze série Hunger Games. Světové celebrity a influencery v USA či v Evropě přirovnávají k obyvatelům Kapitolu. Oběti konfliktu v Gaze naopak k lidem z takzvaného dvanáctého kraje. Ten byl ve zmiňovaných filmech a knihách nejchudším krajem, kde prakticky všichni trpěli hladem a žili v bídě a chudobě. Na TikToku se tak začínají objevovat videa, kde jsou podobnosti mezi Met Gala a Kapitolem vyzdvihovány a často se v komentářích najdou i poznámky typu „zdravím z Kraje 12,“ či další obdobná kritika. Lístek na Met Gala totiž stojí přibližně sedmdesát pět tisíc dolarů. K tomu je pak potřeba připočíst i nákladné šaty, šperky a další doplňky.

Ani soutěž Eurovize se neobešla bez skandálů s Izraelem spojených. Zúčastnit se totiž mohla i umělkyně Eden Golan, soutěžící pod vlajkou Izraele, s čímž řada sledujících vyjádřila nesouhlas. I při samotném představení byla zpěvačka publikem vypískána, což se organizátoři snažili zakrýt tím, že zvýšili hlasitost hudby v sále a doufali, že si pískotu nikdo nepovšimne. Fanouškům soutěže se nelíbí, že Izrael v Gaze páchá genocidu a i přes to je mu dovoleno být součástí Eurovize. Demonstrující pak měli být rozzuřeni i tím, že Palestinské vlajky byly v okolí konání soutěže strhávány a zabavovány. Jeden z protestujících situaci okomentoval následovně: „Tady v Malmö je hodně lidí z Palestiny a mnoho jejich rodin je zraněno [v Gaze a Palestině] a cítí se prostě rozzlobeni situací a tím, jak švédská vláda a město tuto situaci řeší.“

Na základě nejenom těchto dvou světových událostí se po sociálních sítích začal šířit blockout list. Ten obsahuje jména celebrit, které dle mnohých neberou situaci v pásmu Gazy dostatečně vážně a autoři obdobných videí, hashtagů a seznamů usilují o to, aby fanoušci viděli pravdu. Hashtag #blockout2024 se tak stává čim dál tím populárnějším a videa a příspěvky ním označené dosahují milionů zhlédnutí. Na onom seznamu se nachází jména jako Taylor Swift Camila Cabello, Kylie a Kendall Jenner, Shakira, Cara Delevigne, Lana Del Rey či Jennifer Lopez.