Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Michaela Jacksona dodnes nikdo nenahradil. Ať už byl jakýkoliv. | foto: Profimedia.cz

Připravuje se nový film o Michaelu Jacksonovi. Zpěvákovo údajné zneužívání dětí v něm ale nebude

Režisér Antonie Fuqua se chystá natočit film o Michaelu Jacksonovi, který byl často rušný. Ve filmu se ale nechce věnovat četným obviněním ze zneužívání dětí, kterého se měl zpěvák údajně dopustit. To se nelíbí režisérovi dokumentu Leaving Neverland, ve kterém promluvily údajné oběti zneužívání. Podle něj tak film postrádá smysl.
  15:18

V roce 2025 má být do kin uvedený nový životopisný snímek Michael, který má popisovat život slavného popového zpěváka Michaela Jacksona. Jedná se o velmi očekávaný film a to především proto, že v roce 2019 vyšel čtyřhodinový dokumentární snímek Leaving Neverland, ve kterém promluvilo několik lidí, které měl v dětství zpěvák údajně sexuálně zneužívat. Právě proto nyní všechny zajímá, jak režisér chystaného filmu do příběhu zahrne také tato nechvalná tvrzení.

Dokument Leaving Neverland mezi lidmi vyvolal neuvěřitelný rozruch. Oběti údajného sexuálního zneužívání totiž velmi přesvědčivě popisovaly, jak je Jackson v dětství zneužíval a některé se o tom rozhodly mluvit až v dospělosti. Kvůli dokumentu na zpěváka mnoho lidí změnilo názor a po oznámení nového připravovaného filmu Michael všichni očekávají, že režisér četná obvinění ze zneužívání dětí do životopisného filmu zakomponuje. Jacksonova kariéra byla mimo toto podezření v podstatě neposkvrněná, ale obvinění ze zneužívání dětí se zkrátka nedá přehlížet. „To jenom lidé se špatnými myšlenkami přemýšlejí takhle, já ne. Já spím ve spacím pytli na zemi, děti v mé posteli. Spal jsem ale v posteli s bratry Culkinovi. A je to v pořádku! Je to prostě láska a tu nyní svět potřebuje,“ reagoval před lety Jackson na obvinění ze zneužívání dětí.

Zpěvák si v jednapadesáti letech vzal život a také o tom by měl být nový film. Má se jednat o nahlédnutí za oponu slávy a tajemství, která doprovázela Jacksonův život a podobně, jako v úspěšném filmu Bohemians Rhapsody, který popisuje život frontmana kapely Queen Freddieho Mercuryho, také o stinných stránkách zpěvákova života. Jackson byl známý po celém světě a díky ojedinělému stylu zpěvu a tance byl přezdívaný jako „král popu“. I tak jsou ale všichni zvědaví, do jaké míry bude ve filmu zpracované podezření ze zneužívání dětí. I když už se k tomu zpěvák nemá možnost vyjádřit, po filmu Leaving Neverland se o Jacksonovi začalo znovu mluvit a pochopitelně ne v příliš dobrém světle. Podle všeho se ale film tomuto tématu obloukem vyhne.

Byl to právě režisér dokumentu Leaving Neverland Dan Reed, kdo měl možnost si jako jeden z prvních přečíst scénář k chystanému filmu. Podle něj ale film bude neupřímný a ukazuje Jacksona pouze v dobrém. „Jde o jednorázový pokus zcela přepsat všechna obvinění a vyvrátit je. Nikdy ho ani neuvidíte samotného s žádnými kluky, když ve skutečnosti několik let sdílel postel s malými dětmi,“ řekl Reed pro deník The Times of London. Podle něj si autoři filmu zkrátka nemohou dovolit pochybovat o tom, jak to bylo s Jacksonem ve skutečnosti a to už pouze z toho důvodu, že ve filmu musí být použitá jeho hudba. K tomu pochopitelně musí mít autoři filmu svolení rodiny a bez ní by snímek Michael zkrátka neměl smysl. Roli slavného zpěváka má dokonce ztvárnit jeho synovec Jaafar Jackson.

Protože se má jednat o opravdu sledovaný film a rodina slavného zpěváka chce mít o všem přehled, mluví se o tom, že na každém natáčecím dni bude spolu se štábem přítomný alespoň jeden člen Jacksonovy rodiny. Nejen proto, že by mohl přiblížit některé věci ze zpěvákova osobního života, ale také proto, aby mohl včas zarazit věci, které by rodina nepovažovala za vhodné ke zveřejnění. Právě proto se ve filmu v podstatě nebude řešit obvinění ze zneužívání dětí a podle Reeda je tak film zcela zbytečný. Podle něj by se mělo mluvit také o věcech, které sice nejsou příjemné, ale i tak se o nich vždy veřejně diskutovalo. I když byl Jackson zproštěný všech obvinění, někteří lidé i přes to věří údajným obětem zneužívání. V připravovaném filmu Michael se ale očividně pravdu nedozvíme.