Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Harry Styles | foto: Profimedia.cz

Vzniká film inspirovaný fanfikcí o Harrym Stylesovi. Příběhy o celebritách jsou velmi populární, píšou je i Češi

Vzniká nový film The Idea Of You, který je inspirovaný fanfikcí o Harrym Stylesovi. V knižním a audiovizuálním průmyslu nejde o nic neobvyklého, z fanfikce vznikla i série Padesát odstínů šedi. Fanfikce jsou populární i v Česku. Autoři je nejčastěji píšou o rapperech. Mnohdy například o Yzomandiasovi.
  9:44

Pravděpodobně každý měl v životě období, kdy naprosto zbožňoval nějakou celebritu, umělce nebo třeba sportovce a neustále prohlížel sociální sítě. Někteří občas i přemýšleli, jaké by to bylo, kdyby se s daným idolem seznámili a vznikl mezi nimi romantický vztah. Někteří se ale fantazie rozhodli sepsat a sdílet je s ostatními. Vznikl tak fenomén fanfikcí. V poslední době se stávají čím dál tím populárnější, podle jedné teď vznikl i film.

Prime Video, streamovací platforma společnosti Amazon, uvedla trailer k filmu „The Idea Of You“. Děj je relativně jednoduchý. Svobodná čtyřicetiletá matka Solène, kterou hraje Anne Hathaway, se v zákulisí festivalu Coachella setká s čtyřiadvacetiletým Hayesem, kterého ztvárnil Nicholas Galitzine. Solène brzy zjistí, že Hayes je zpěvákem jedné z nejpopulárnějších chlapeckých hudebních skupin August Moon.

Ve filmu se hlavní postavy musí vypořádat s velkým mediálním nátlakem a řeší také otázku, jak moc je zásadní jejich věkový rozdíl. Samozřejmě, že pro něj její věk není důležitý, protože ji bezmezně miluje a chce být v životě jenom s ní. Žánrově se jedná o typickou romantickou komedii pro mladé. Na Prime Video by měl být film od 2. května letošního roku.

A Harry Styles Fan-Fic starting Anne Hathaway and Nicholas Galitzine was NOT on my 2024 bingo card...�� #harrystyles #hshq #theideaofyoumovie #annehathaway #nicholasgalitzine #newmovie #moviereview

7. března 2024 v 15:18, příspěvek archivován: 7. března 2024 v 15:18

Mnohem zajímavější než samotný film a jeho děj je ale pozadí jeho vzniku. Je natočený podle stejnojmenné knihy autorky Robinne Lee a hlavní postava by měla být inspirovaná Harrym Stylesem, tedy bývalým členem dnes již rozpadlé hudební skupiny One Direction a jedním z nejpopulárnějších zpěváků současnosti. Autorka tvrdí, že „inspirace“ je silné slovo, ale nápad na knihu dostala v moment, kdy si v roce 2017 zjišťovala bližší informace o členech One Direction a zjistila, že Styles často randí se staršími ženami.

V knižním a audiovizuálním průmyslu nejde ale o nic neobvyklého. Pravděpodobně každý slyšel o knize, respektive filmu, Padesát odstínů šedi. Není ale na veřejnosti tolik známé, že autorka Erika Mitchell, známá pod pseudonymem E. L. James, nejdříve psala fanfikce o Stmívání. Fanfikci pojmenovala „Master of the Universe“, publikovala ji po částech na internetu a postavy byly pojmenované podle těch ze Stmívání. Později se fanfikci rozhodla přetvořit na dnešní podobu Padesát odstínů šedi.

Fanfikce jsou populární po celém světě. Na internetu existují tisíce příběhů o celebritách, umělcích, sportovcích a vlastně jakékoli veřejně známé osobnosti. Nejčastěji se po částech sdílejí na platformě Wattpad a obsahují mnohdy velmi dopodrobna popsané sexuální scény. Příběhy jsou různé, v některých se partneři vezmou, někdy se podle potřeb mění sexuální orientace daného idola, v jiných někdo zemře nebo například ten veřejně neznámý z partnerů uteče s jinou celebritou. Ve fanfikcích se opravdu představivosti meze nekladou.

Některé fanfikce jsou kvalitní více, některé méně, ale čtenáři hltají každou novou část. Někteří i natolik, že jsou ochotní zaplatit, aby si ji mohli přečíst dříve. Některé platformy sice nabízejí autorům možnost jednotlivá díla i zpeněžit, nejpopulárnější je placení za fanfikce na TikToku. Autoři je sice sdílejí veřejně, za drobný poplatek ale videa zveřejní o pár dní dříve.

Fanfikce jsou oblíbené i v Česku a na Slovensku. Na už zmiňované platformě Wattpad jsou stovky příběhů o českých a slovenských umělcích. Velmi populární jsou ty o rapperech. Nejčastěji se skloňuje jméno Yzomandiase, Nik Tenda, Calina nebo Steina27. V Česku však nejsou fanfikce rozšířené tolik jako v zahraničí a tak je většina příběhů na velmi amatérské úrovni. Ve většině případů příběhy píšou děti nebo dospívající a tak jsou příběhy velmi nereálné a plné chyb. I přes to existují i kvalitnější díla.