Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Raketa Dragon dovezla na mezinárodní kosmickou stanici dárky pro astronauty. | foto: Profimedia.cz

NASA hledá dobrovolníky, kteří vyzkoušejí přežít podmínky na Marsu. Zároveň se plánuje let na Měsíc

Agentura NASA vyhlásila konkurz a vybraní lidé budou rok žít v simulovaných podmínkách Marsu. Zájemci ale musí splňovat řadu kritérií, jako například bohaté zkušenosti s pilotováním letadel. Soukromá společnost Intuitive Machine také vyslala na Měsíc vlastní modul, který úspěšně přistál a jedním z jeho účelu je také usnadnění přistání lidské posádky.
  6:00

Vesmírná agentura NASA hledá zájemce, kteří by si chtěli vyzkoušet roční pobyt v simulovaných podmínkách připomínajících ty na Marsu. Nemůže se ale přihlásit každý. Vedení agentury totiž hledá lidi s dobrým zdravotním stavem, kteří mají magisterský titul v oblasti přírodních věd, technologií a matematiky a pilotovali letadlo alespoň tisíc hodin.

Mars je už dlouhou dobu označovan jako místo, kde by lidé mohli za jistých podmínek přežít. Právě proto planetu neustále vědci zkoumají a na Marsu přistálo hned několik sond. Neustále se ale mluví o tom, kdy se k Marsu konečně vydá lidská posádka. Nyní vše nasvědčuje tomu, že je to otázka pouhých několika let. Americká vesmírná agentura NASA chce totiž po lidech, kteří by prošli jejich výběrovým řízením a splnili všechny podmínky, aby vyzkoušeli v simulovaném prostředí, které by co nejvíce připomínalo prostředí na Marsu, vydržet celý rok. Tato mise dostala název CHAPEA 2 a cílem vybraných lidí je simulovat různé úkony, které by později prováděla posádka na Marsu. Budou například zkoušet pěstovat různé rostliny a plodiny, jíst a provádět různé pokusy.

„Pro získání co nejpřesnějších dat během analogového vysílání bude analogová mise tak realistická, jak jen to bude možné, což může zahrnovat environmentální stresory, jako třeba omezení zdrojů, izolace, selhání zařízení a výrazné pracovní zatížení,“ uvádí agentura NASA na svých webových stránkách. Mise má být zahájená v roce 2025 a vybraní lidé pochopitelně dostanou zaplaceno. Vedení agentury ale nechce předem prozradit, o jakou částku se jedná. Vybraní lidé budou celý rok přečkávat v umělém prostoru o velikosti 158 metrů čtverečních, kterému se říká Mars Dune Alpha. Prostředí bylo vytvořené za pomoci 3D tiskárny a jeho budoucí obyvatelé si tak mají zvyknout na stísněné prostory, ve kterých by museli vydržet v případě, že by se skutečně vydali na Mars. Aby jejich těla neochabla, NASA má pro ně také připravená různá kondiční cvičení.

Mars ale není jediná planeta, která přitahuje pozornost lidí. Nyní se totiž po dlouhé době vydala sonda na Měsíc, kde také úspěšně přistála. Sondu ale nevyslala žádná národní agentura, ale texaská soukromá společnost Intuitive Machine. Modul Nova-C Odysseus se tak zapsal do historie, protože se jedná o první úspěšné přistání soukromého modulu na Měsíci. Mise dostala označení IM-1 a pochopitelně ji také využila NASA, která po domluvě se společností Intuitive Machine do modulu vložila svůj náklad. Program Apollo, kdy se na Měsíc vypravovaly lidské posádky, byl ukončený v roce 1972. Od té doby nikdo z USA žádnou raketu ani sondu na Měsíc nevyslal. Až po dlouhých dvaapadesáti letech má opět USA kontakt s povrchem Měsíce a podle informací šlo vše podle plánu.

O úspěšném přistání informovala také agentura Nasa na platformě X, kde se objevil příspěvek s názvem „Vaše objednávka byla doručená... na Měsíc“. K přistání došlo v pátek 23. února v ranních hodinách a nikdo zatím nehlásí, že by byl modul poškozený. Po přistání modulu Nova-C Odysseus sice řídící středisko ztratilo na 15 minut s modulem spojení, ale to bylo poté znovu obnovené. Kromě nákladu společnosti NASA, která za dopravu zaplatila v přepočtu 2,8 miliardy korun, ale modul obsahuje také zařízení, která by měla usnadnit přistávání lidské posádky. Člověk se tedy nejspíš opravdu vrátí na Měsíc, ovšem není vůbec jisté, kdy k tomu dojde. Mise, která nese název Artemis III, má totiž na povrch Měsíce bezpečně dopravit dva astronauty. Plánovaný start mise je ale nejdříve v roce 2026 a je možné, že k němu dojde ještě mnohem později.