Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Kosmetika Kočendové: Měla by se vyrábět v místě, kde sídlí sběrný dvůr. Prý si tam pronajímá kanceláře

O kosmetice Natálie Kočendové se poslední dobou hodně mluví. Sice prý netvrdila, že se vyrábí v Česku, její produkty tvrdí opak. Výrobce kosmetiky sídlí v místě, kde s nachází technické služby a sběrný dvůr. Podle úřednice z obecního úřadu si tam má Kočendová pronajímat kanceláře.
  13:21

Jedním z nejprobíranějších témat na sociálních sítích je bezpochyby Natálie Kočendová a její kosmetika. Od té doby, co ji nařkla Nela Slováková z toho, že přeprodává kosmetiku z asijských e-shopů uplynul už více než měsíc. Kočendová o původu produktů, které prodává, dlouho mlčela. Nedávno však zveřejnila na Instagramu vyjádření, ve kterém tvrdila, že o tom, kde se produkty vyrábějí, nikdy nelhala. Na krabičkách obalů produktů je však uvedené, že produkty vyrábí v Česku.

Srovnávací fotky kosmetiky z e-shopu Alibaba a produktů Kočendové viděl pravděpodobně každý, kdo se aktivně pohybuje na sociálních sítích. Po dlouhém mlčení se lidé minulý týden konečně dočkali vyjádření. „Nikdy jsem netvrdila, že jsme česká výroba, že všechny produkty vyrábíme v České republice. Já bych se nikdy neomezila jenom na tento trh, všichni podnikatelé chtějí pro sebe jen to nejlepší. Bohužel naše země je omezena sortimentem,“ vysvětlila Kočendová na Instagramu. Jednoduše jí prý nepřišlo zásadní, že její kosmetika je vyrobená v Číně, vyrábí se tam totiž i oblečení a elektronika.

Ač se Kočendová obhajovala tím, že o původu kosmetiky nelhala, zdá se, že opak je pravdou. Ještě před tím, než zveřejnila omluvné video, u některých jejích instagramových příspěvků s kosmetickými produkty totiž uváděla, že se o českou kosmetiku jedná. Krátce po zveřejnění videa popisky u příspěvků změnila.

Po tom, co se video Kočendové začalo šířit na sociálních sítích, redakci Antiyoutuber.cz kontaktoval důvěryhodný zdroj, jehož identitu známe, nepřál si však být jmenován, s novou informací. Kočendová na produktech, které prodávala, uváděla adresu výrobce v jihomoravské obci Kobylí.

A co se na adrese, kde se údajně má vyrábět kosmetika Kočendové, nachází? Sídlo společnosti ByNK, tedy kosmetická firma Kočendové, sběrný dvůr a technické služby města Kobylí. Zároveň nemovitost patří městu, což znamená, že se jedná i o státní pozemek. Podle informací redakce se na dané adrese žádná kosmetika nevyrábí. „Ten pozemek patří městu, ale myslím, že tam žádná výroba není. Mají tam pronajaté kanceláře,“ vysvětlila redakci Antiyoutuber.cz úřednice z obecního úřadu v Kobylí. Bližší informace by měl údajně mít údajně starosta obce Pavel Kotík, ten však na opakované dotazy nereagoval.

Kosmetika Natálie Kočendové

Lze si také položit otázku, proč si Kočendová, která pochází z Karviné, pronajímá kanceláře v Kobylí. Za její firmou navíc stojí Kateřina Kosíková, která v Kobylí bydlí jenom sedm minut od sběrného dvora. Kosíková je navíc influencerka, kterou před půl rokem také nařkla Nela Slováková. Tehdy z toho, že ji kopíruje a také přeprodává zboží z asijských e-shopů. Tehdy se sice bránila a lidé jí věřili, že zboží na AliExpressu nenakupuje, teď se zdá, že se jejich názor mění.

Zdá se však, že kosmetická firma ByNK ani jedné z podnikatelek příliš nevynáší. Není totiž plátcem daně z přidané hodnoty, kterým se společnost stává automaticky po překročení obratu 2 miliony korun za dvanáct po sobě jdoucích měsíců. V praxi to zjednodušeně znamená, že společnost má příjmy nižší než 166 tisíc korun měsíčně za posledních dvanáct měsíců, čistý zisk společnosti se může pohybovat kolem 80 tisíc korun v případě, kdy uvažujeme, že tvoří zhruba polovinu obratu.