Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Rapper Nik Tendo | foto: českej rap

Nik Tendo vydává nový projekt, má jen osm minut. Více není potřeba, po lyrické stránce ničím nepřekvapí

Rapper Nik Tendo vydává po delší době nový projekt. Jmenuje se 777, čímž Nik Tendo odkazuje na své šťastné číslo. Celkově má jen osm minut a jsou na něm čtyři skladby, tři nové, jedna je remix starší. Po hudební stránce je originální, po lyrické skoro vůbec.
  16:57

Nik Tendo, vlastním jménem Dominik Citta, patří v posledních letech mezi nejoblíbenější české rappery. Má velmi početnou a silnou fanouškovskou základnu, která se nemohla dočkat nové tvorby. Po delší době se teď Nik Tendo ozývá s novou hudbou. V pátek o půlnoci vydal v podstatě bez většího oznámení nový projekt.

Nik Tendo už minulý týden oznámil na platformě Threads, že je na čase začít vydávat novou hudbu. Někteří fanoušci spekulovali o tom, zda se bude jednat o pokračování úspěšného alba Goldkid, o kterém se mluví už několik let. Na prvním, které vyšlo už před sedmi lety, spolupracoval pardubický rapper s producentem Deckym, v případě pokračování by tomu mělo být stejně. Decky je všeobecně považovaný za, dá se říct, dvorního producenta pardubického labelu Milion+ a i proto je spojení obou umělců tolik oblíbené.

777 EP O PŮLNOCI

21. března 2024 v 18:43, příspěvek archivován: 22. března 2024 v 15:48

Goldkid je první větší projekt Nik Tenda a díky němu získal mnoho nových fanoušků. Vzhledem k tomu, že se jedná o nejzásadnější projekt v jeho tvorbě, se fanoušci nemohou dočkat pokračování. Nik Tendo se o pokračování příležitostně na sociálních sítích zmiňuje a proto nejeden posluchač očekával, že se ho konečně dočkají. Podobně tomu bylo loni i u alba Yzomandias II od Yzomandiase.

Nakonec se však ukázalo, že projekt má mnohem menší rozsah, než mohli fanoušci očekávat. Nejedná se o album ale o EP, které má celkem osm minut a jsou na něm čtyři skladby. Název je odvozený od jeho šťastného čísla sedm, o kterém se v hudbě velmi často zmiňuje. EP se proto jmenuje 777. Jedna z nich není nová, jedná se o remix skladby Randal, kterou vydal poslední den minulého roku. Další tři skladby jsou sice nové, všechny ale znějí podobně, jsou však poměrně odlišné od jeho zbylé tvorby. Hudební produkce se podobají těm nejpopulárnějších amerických rapperů a i on pracuje s hlasem podobně jako někteří z nich.

Zvukově se sice jedná o něco nového, po lyrické stránce však, stejně jako pokaždé v poslední době, nepřináší nic nového. Mluví o drogách, ženách, rychlém životním stylu a jednoduše o tom, že teď se má skvěle a nechce, aby mu někdy bylo hůř. Texty jsou zkrátka podobné těm, na které jsou posluchači zvyklí, což není na škodu, nová poloha hlasu mu jenom příliš nesedí.

O poznání lépe na tom byla jeho poslední deska Pattern, která vyšla v létě a o její produkce se postaral DJ Nobodylisten. Sice ani tehdy nebyly ve většině případů ničím nové, obecně ale je deska přinejmenším po hudební stránce zdařilá a alespoň částečně originální, což se nedá říct o novém EP.