Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Olejováním pupíku k hubnutí? Na TikToku se šíří nový trend, podle expertů při redukci váhy pomoct nemůže

TikTokem se šíří nový bizarní trend, který nese název olejování pupíku a prý pomáhá při hubnutí. Princip je jednoduchý, do pupíku si nalijete olej a po pár minutách ho vmasírujete do pokožky. Uživatelé tvrdí, že pomáhá s hubnutím, experti se však shodují, že takový efekt mít nemůže.
  10:32

Díky TikToku se dá rychle rozšířit jakákoli myšlenka. Mnoho z nich sice může pomáhat, stále se objevují i bizarní trendy, které zkoušejí tisíce uživatelů. Mezi ně patří i takzvaný navel oiling, tedy v překladu olejování pupíku. Mělo by pomáhat při hubnutí, experti jsou však skeptičtí.

Podle nespočtu uživatelů je při hubnutí olejování pupíku naprostým zázrakem. Jak to vlastně funguje? Princip je jednoduchý, do pupíku si nalijete různé oleje, necháte je několik minut působit a pak je vmasírujete do pokožky. Oleje mohou být téměř jakékoli, oblíbené jsou například ty ze zázvoru, máty nebo skořice.

Označení #naveloiling získalo na TikToku přes 25 milionů zobrazení a denně přibývají další. Mnozí si sice nalévají oleje do pupíku při hubnutí a tvrdí, že zhubli desítky kilogramů za rekordně nízký čas, existují i tací, kteří si trend oblíbili z jiných důvodů. Nalévání oleje do pupíku může údajně pomoct i s menstruačními bolestmi nebo růstem vlasů.

V praxi nejde o nic nového. Navel oiling totiž vychází z ájurvédských metod, historické lékařské praxe z Indie. Jde o proces, kdy se přes pupík vstřebávají oleje pro uvolnění napětí a úlevu od bolesti. Tradičně se oleje nechávají působit přes noc.

Jenže spolu s popularitou trendu roste i počet obtíží, od kterých může olej pomoct. Zdá se však, že jde jen o spekulace. Mnozí totiž začali tvrdit, že olej v pupíku může léčit endometriózu, myomy, cysty nebo například i kýlu. Experti se však shodují, že taková tvrzení jsou přinejmenším přehnaná. „Naznačovat, že olej může tyto problémy vyléčit, je nezodpovědné a škodí lidem, kteří jimi trpí. Neexistují žádné vědecké důkazy, které by to potvrzovaly,“ vysvětluje Sarah Jenkins, praktická lékařka a odbornice na ženské zdraví.

Jedním z důvodů, proč je podle mnohých olejování pupíku zázračné je to, že je v něm více než 70 tisíc žil, které se táhnou celým tělem. Lékařka Gabrielle McCauley tvrdí, že to jednoduše není pravda. „Pupík je v podstatě jizva, která zůstala po přestřižení pupeční šňůry, která plodu dodávala kyslík a živiny,“ vysvětluje. „Obsahuje krevní cévy, přičemž pupečník se obvykle skládá z jedné žíly a dvou tepen. To však neodpovídá uváděným 70 tisícům žilám,“ dodává.

@alisonistoxinfree Replying to @amaya5238 Look up the pechoti method for yourself, and give it a try! Oiling your navel is an old Ayurvedic technique that really works! #naveloil #naveloiling #pechoti #naturalhealing #plantbasedmedicine #bellybutton #healthnut #naturalhealth #healthyliving ♬ original sound - 🎧

A může olejování pupíku opravdu pomoct? Jenkins tvrdí, že se na nic podobného nelze spoléhat. „Hubnutí je především o příjmu a výdeji energie,“ upozorňuje Jenkins a dodává, že záleží také na kvalitě kalorií. Neexistují žádné studie, které by potvrzovaly souvislost mezi oleji v pupíku a hubnutím.

Nicméně pokud je někdo chronicky ve stresu, je možné, že se mu v důsledku uvolňování stresového hormonu kortizolu rozladí regulace hladiny cukru v krvi. To může vést ke zvýšenému ukládání tuku v těle, zejména v oblasti břicha. Teoreticky, pokud je stres faktorem, který přispívá k přibývání na váze a olejování pupíku je pro člověka významným prostředkem ke zmírnění stresu, mohl by mu nový trend pomoci zhubnout. V jiných případech však žádný efekt nemá.