Středa 8. května 2024, Den vítězství

Umělá inteligence OpenAI Sora dokáže vytvořit videa, která jdou jen těžko rozeznat od reality

Vstupujeme do nové kapitoly internetu? Nezisková organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI ukázala světu jejich nový model, který dokáže pouze na základě textového zadání vytvořit velice realistické video. Ačkoliv se jedná o pokrokovou a vskutku zajímavou věc, nemálo lidí na sítích a expertů vyjádřilo svou skepsi. Podle nich se to dá využít k tvorbě nebezpečných hoaxů.
  10:23

Nedávno bylo skrze umělou inteligenci (AI) možné vytvořit pouze nehezky vypadající fotku. Nyní dokáže generovat video, které téměř nelze rozeznat od reality. Nezisková organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI překvapila svět již několika svými projekty. Stojí například za populárním textovým chatem ChatGPT, který dokáže odpovědět téměř na cokoliv, vytvořit báseň či napsat seminární práci na jakékoliv téma. Nyní tato firma přišla s úplně novým a pokrokovým modelem nesoucím název Sora. Vytvořit téměř realistické fotky umělá inteligence už nějaký ten pátek dokáže. Nyní je však schopná generovat i dechberoucí videa.

@openai This video was generated by our text-to-video model, Sora. Prompt: “A litter of golden retriever puppies playing in the snow. Their heads pop out of the snow, covered in.” What should we make with Sora next? #madewithSora #Sora #openai ♬ Me and My Pet - Eitan Epstein Music

Firma OpenAI nedávno představila model Sora. Jedná se o nástroj text-to-video, který je schopný pouze z krátké věty vytvořit téměř jakékoliv video. Ačkoliv Sora zatím není dostupná pro veřejnost, na svých profilech firma už ukázala několik záběrů vytvořených skrze model. Lidé nemohou uvěřit, jak realistická a detailní videa jsou. K vytvoření videa stačí skutečně jen jedna krátká věta. „Mladý muž ve věku dvacet let sedí na kousku mraku na obloze a čte si knihu“ je příkaz, který tvůrci programu zadali. Výsledné video vytvořené pouze na základě této věty je neuvěřitelně realistické.

Ačkoliv se jedná o zajímavou, pokrokovou a nápomocnou věc, nemálo lidí doslova zděsila. Pokud by Sora byla dostupná veřejnosti, otevřelo by to zcela nové dveře tvorbě tzv. deep fakeů (pozn.red.: deep fake je označení pro realistickou úpravu videa). „Nástroje generativní umělé inteligence se vyvíjejí tak rychle. Máme sociální sítě, což vede k Achillově patě v naší demokracii a nemohlo se to stát v horší době,“ řekl CBS News expert na umělou inteligenci Oren Etzioni. Dnešní svět podle něj na takovou technologii ještě není připraven. „Snažíme se postavit letadlo, ve kterém právě letíme,“ doplnil.

Není jediný z řad expertů, který má obavy. „Sora ještě více usnadní zlomyslným aktérům generování vysoce kvalitních deep fake videí a poskytne jim větší flexibilitu při jejich vytváření, která by mohla být použita pro útočné účely,“ vysvětluje další expert Andrew Newell. Nejen nemálo odborníků na umělou inteligenci, ale i mnoho lidí na sítích se svěřilo, jak je tato nová věc nadchla, ale i zděsila. „Je potřeba na to upozornit, že se to takhle posunulo. Upřímně bych doporučil všem, co mají moderní prarodiče, aby je upozornili na tento pokrok, protože úplně vidím, jak by něco viděla moje babička a opravdu tomu věřila,“ komentuje jeden mladík na YouTube.

@openai Introducing Sora, our first AI model that creates videos from text captions. This video was generated from the following prompt: “the story of a robot's life in a cyberpunk setting”
What would you like to see Sora make next? Let us know in the comments. #madewithSora #Sora #OpenAI ♬ original sound - OpenAI

Nehledě na takové obavy se však bezpochyby podle většiny těch, kdo se s Sorou seznámili, jedná o velice zajímavý nástroj. Nejvíce se dá říct, že pomůže tvůrcům. Ačkoliv program zatím není dostupný pro veřejnost, firma ho zpřístupnila pár vybraným umělcům, aby získala zpětnou vazbu, jak dobře Sora funguje. Diskutuje se i o tom, že by právě do budoucna mohla Sora umělcům spíše uškodit než pomoci. Pro filmová studia bude zřejmě daleko jednodušší vytvářet filmy přes takový program než utrácet obrovské částky za herce a ostatní zaměstnance ve filmovém průmyslu. „Spočívejte v pokoji, všichni tvůrci CGI. Tohle je drsné,“ komentuje jeden muž na TikToku.