Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

Autorky podcastu Opravdové zločiny. | foto: instagram.com/opravdovezlociny

Opravdové zločiny opět pod palbou ostré kritiky. Na sítích vznikají anonymní účty vystupující proti nim

Autorky podcastu Opravdové zločiny za sebou mají už nejednu kontroverzní kauzu. Velikou kritiku schytaly za téměř doslovné okopírování příběhu z cizího webu. Nyní proti nim brojí uživatelé na sítích. Autorky jednoho z nejpopulárnějších podcastů v Česku se podle mnohých lidí vysmívají smrti cizích lidí.
  18:37

Žánr true crime je v posledních letech populárnější než kdy dříve. To si moc dobře uvědomuje mnoho tvůrců a vydávají se tak na vlnu podcastů a videí zaměřených na vraždy a různé jiné děsivé příběhy. Mezi ty nejznámější spadá bezpochyby Barbora Krčmová a Lucie Bechynková. Tyto dvě kamarádky se s jejich podcastem Opravdové zločiny (OZ) dostaly na vrchol. Pojí se s nimi však nejedna kontroverze a nenávist na sítích vůči nim se časem zvedá.

@bizarnioz Kdy se stalo normálním z vražd dělat senzaci?! Vrahům připisujete slávu! Toto je jen smítko z toho, co ty dvě dokážou vyplodit. Nefalšovaný smích nad strašlivým utrpením druhých 🤮🤬 #opravdovezlociny #podcastroku #podcast #krimipodcast #bizar #cz #stoppodcastuopravdovezlociny ♬ původní zvuk - BizarníOZ

Nenávist některých lidí vůči nim je zřejmě natolik veliká, že si zakládají dokonce i různé hate profily, na kterých se snaží poukázat na, podle nich, nekalé chování autorek podcastu. Jeden takový profil existuje na TikToku a nese název „BizarníOZ“. Ten často poukazuje na to, že se autorky podle něj vysmívají tragickým příběhům, a tak i obětem z nich. „Kdy se stalo normální z vražd dělat senzaci? Vrahům připisujete slávu! Toto je jen smítko z toho, co ty dvě dokážou vyplodit. Nefalšovaný smích nad strašlivým utrpením druhých,“ píše autor u jednoho z videí.

Tento účet není jediný, který na sítích poukazuje na zesměšňování tragických událostí. Mluví o tom i nemálo uživatelů na sítích, například ve facebookových diskuzích. „Já jsem extrémně proti OZ. Jak vesele vypráví tragické příběhy, smějí se u toho a vtipkují. To by žádný normální člověk neudělal. Poslechla jsem si jeden díl a stačilo. Protivné hlasy. Poslechnu si radši true crime od kteréhokoliv chlapa, jen ne od nich,“ píše jedna uživatelka na Facebooku.

Nejposlouchanější český true crime podcast Opravdové zločiny v jedinečném formátu podcastové show v pražské O2 areně! Lucie Bechynková a Bára Krčmová představí svým fanouškům unikátní show “Jsme Zločinožrouti” plnou zločinu, černého humoru a nečekaných hostů.

„Zůstaňte naživu, zůstaňte na svobodě.“

Zločinožrouti, věrná komunita fanoušků podcastu, vyprodávají živá vystoupení po celé České republice a hlavně pravidelně, každý týden, poslouchají a sledují vyprávění o zločinu i blbý kecy dvou holek. A právě jejich síly se spojí při jedinečné show v největší české aréně.

24/11/2024

20:00

O2 ARENA PRAHA

17. září 2023 v 22:33, příspěvek archivován: 3. ledna 2024 v 15:28

Nemálo dalších lidí mluví o tom, že vyprávění příběhů neberou seriózně. Děsivé povídky prokládají svými vlastními historkami, což jde některým posluchačům velice proti srsti. Je zřejmě důležité se zamyslet nad tím, co posluchač od takového podcastu očekává. Podle mnoha uživatelů na sítích jsou jejich díly založené převážně na podle nich stupidních poznámkách, která mají být humorné, ale nejsou. „Často říkají pouze nějaké své domněnky a neúplné příběhy, kde vynechávají podstatné informace. Jejich nevkusné poznámky jsou občas moc. Nemám pocit, že si zaslouží takový uznání za to, co dělají,“ komentuje jedna uživatelka na Facebooku.

Jejich zřejmě největší kauzou bylo zjištění, že jeden příběh měly slovo od slova okopírovat z jiného webu. Ten na to upozornil na svých sociálních sítích a vydal prohlášení. „Tento známý podcast před časem bez našeho vědomí, svolení a bez uvedení odkazu doslovně převzal minimálně jeden z našich článků a prezentoval jej jako výsledek své práce a přípravy,“ upozornil tehdy správce instagramového účtu serialkillers.cz.

Neměla podle nich od autorek podcastu přijít ani omluva a dle jejich vyjádření se zdá, že měl být postoj influencerek k věci velice laický a namyšlený. „Ozvaly se nám až když jim YouTube pohrozil. Ani pak z jejich strany nedošlo k sebereflexi a prachobyčejné omluvě,“ uvádí web. Tato kauza strhla obrovskou lavinu negativních komentářů na jejich adresu ze strany veřejnosti. Ačkoliv se negativních reakcí objevovalo nespočet, i přes to je má nadále veliké množství posluchačů v srdci. Zdá se, že Opravdové zločiny je typ podcastu, který se dá buď milovat, nebo nenávidět. Autorky podcastu se k otázkám redakce Antiyoutuber.cz do vydání článku nevyjádřily.