Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Petr Burda točí zábavná videa ze života vozíčkáře | foto: instagram.com

Tělo mu zkamenělo a musí být na vozíku. I tak Petr Burda baví statisíce lidí na TikToku

Petr Burda je vozíčkář, který trpí závažnou chorobou, kdy mu tuhne tělo. Ze svého handicapu si ale dokáže dělat legraci a na TikToku své fanoušky baví humornými scénkami ze života vozíčkáře. Fanoušci jeho tvorbu milují a velmi ho v ní podporují. Burda je také členem známé kapely The Tap Tap.
  9:26

Na TikToku se začíná stávat populárním tvůrcem Petr Burda, který vystupuje pod přezdívkou „Stounman“. Jeho tvorba je ale naprosto odlišná od klasických tiktokerů. Burda je totiž vozíčkář, ale ani to ho neodrazuje od tvorby zábavných videí. Naopak, ze svého handicapu dokázal udělat přednost a své fanoušky pravidelně zásobuje videy, ve kterých si často dělá ze svého handicapu legraci. Jeho příběh je ale opravdu zajímavý. Za svůj život toho totiž zvládl opravdu spoustu.

@stounman29 Odpovědět uživateli @romantefr Q&AStrážnej kámen #foryou #foryoupage #stounman29 #bus ♬ původní zvuk - Pedro Burda

Burda se narodil jako zcela zdravý chlapec. První problémy se objevily, když mu bylo sedm let. Začala mu tuhnout záda a postupně také ruce, nohy a krk. Burda totiž trpí velmi vzácným onemocněním, kdy jeho kosti uvolňují do kloubů a svalů vápník a ty poté tuhnou. Chorobě se přezdívá „nemoc zkamenělých lidí“, proto má Burda symbolickou přezdívku Stounman. Po velmi dlouhé lékařské proceduře doktoři odhadovali, že se dožije maximálně dvaceti let. To, jak se později ukázalo, byl velmi špatný odhad. Burda se každopádně kvůli svému onemocnění nakonec ocitl na vozíku a i když by spousta lidí takový život vzdala, Burda se snažil se svým handicapem neustále bojovat. Na TikToku si ze svého onemocnění dokonce dělá legraci.

Přidal například video, ve kterém popisuje výhody života na vozíku. „Parkování v Praze neřešíš. Jak Vémola říká, kriplové parkují první. Díky kriplkáře o*ebeš i klíště,“ vtipkuje ve videu Burda. I když je často vulgární, Burda také rád odpovídá na otázky od svých fanoušků. Ti se ho ptají na různé věci ohledně života na vozíku a nebojí se zeptat i na jeho sexuální život. Burda na otázky odpovídá formou videí. Fanoušci se ho třeba zeptali, jestli může jezdit na vozíku opilý. Burda na to odpověděl videem, ve kterém vede velmi zvláštní rozhovor se dvěma policisty a ptá se jich na totéž. Je sice jasné, že celá scénka je předem domluvená, video se ovšem stalo velmi oblíbeným, protože má přes 600 tisíc zhlédnutí.

@stounman29 Odpovědět uživateli @Jozef Kandrač Rollingstones #foryou #kamaradi #stounman29 #zavod #protebe #vysehrad ♬ původní zvuk - Pedro Burda

Burda je také členem známé hudební skupiny The Tap Tap, kterou tvoří muzikanti, kteří jsou většinou tělesně handicapovaní. Pravě s jedním členem kapely, zpěvákem Jiřím Holzmannem, často přidává na TikTok videa, ve kterých si ze sebe navzájem dělají legraci. Například se oba snaží dostat do výtahu, který jim nejde otevřít právě kvůli jejich handicapu. Také si dělají legraci z absurdních otázek uživatelů TikToku, kteří se ptají na naprosto nevhodné věci. Burda také zkouší napodobovat různé trendy, které jsou na sociálních sítích populární. Jedním z nich bylo video, ve kterém se Burda pokusil postavit na nohy a tancovat slavný tanec herečky Jenny Ortegy, která ztvárnila známou roli Wednesday Addamsové. Protože se ale skoro nemůže hýbat, působilo to komicky a na závěr Burda spadl zpět do vozíku.

@stounman29 Nesynchronizovaný epilepťák #foryou #trendy #stounman29 #handicap ♬ original sound - heyy

Burdovi fanoušci jeho tvorbu milují a dávají mu to také značně najevo. „Jsi borec! Dokážeš si sám ze sebe udělat srandu a to se v dnešní době cenní. Po zhlédnutí několika tvých videí jsem dala okamžitě follow, nechci si nechat uniknout ani jedno tvoje video,“ okomentovala Burdovu tvorbu jedna uživatelka na TikToku. Burdu očividně velmi udržuje v dobré náladě fakt, že jeho tvorba baví tolik lidí. „Proto mám TikTok. Mě postavil na nohy,“ píše Burda v jednom komentáři. Také se nechal slyšet, že se samozřejmě neustále bojí toho, co bude dál. Jeho zdravotní stav se totiž nelepší, onemocněl cukrovkou a tělo neustále tuhne. Díky jeho členství v kapele The Tap Tap a také tvorbě videí na TikToku, může alespoň na chvíli uniknout od reality, která není jednoduchá.