Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Kristal Shine, Anna Šulc a Dominique Alagia v hlavní roli filmu Cool Girl | foto: twitter.com

Komentář: Film Cool Girl! není tak hrozný, jak se zdálo. Je jen zmatený, nesourodý a plný reklamy

Film Cool Girl! s Kristal Shine, Annou Šulcovou a Dominique Alagiou pobouřil mnoho lidí ještě před vstupem do kin. Je ale opravdu tak hrozný? Není. Jeho příběh je však zmatený a slepený z nesourodých scén. Také je však plný product placementu. Největším hereckým překvapením je bezpochyby Alagia.
  10:50

Kristal Shine, Anna Šulcová a Dominique Alagia v hlavních rolích filmu. Cool Girl! je předmětem mnoha debat už v podstatě od té doby, co se dostalo na veřejnost, že by měl vzniknout. Herecké obsazení jak hlavních, tak vedlejších rolí, přinejmenším nepovedený plakát a nic neříkající trailer byly jedněmi z nejprobíranějších témat sociálních sítí. Většina uživatelů film odsoudila aniž by ho viděla. Je ale opravdu tak hrozný, jak všichni čekali?

Film je pro trojici influencerek první hereckou zkušeností vůbec. Všechny sice musely projít tříměsíčním hereckým kurzem, ne všem je jejich role uvěřitelná. Cílem filmu však pravděpodobně není ukázat bezchybné herecké výkony influencerek. Zdá se, že jednoduše chtějí do kin dostat co nejvíce diváků. Cílová skupina je však poměrně úzká - dospívající, respektive fanoušci a fanynky hlavních hrdinek.

Film chce diváka zaujmout silnými příběhy postav. Kristal Shine v roli začínající influencerky a v budoucnu snad herečky, které její otec nevěří, Šulcová především jako dcera, která se snaží pomoct matce s dluhy jejího otce a nakonec Alagia, jejíž matka má cukrovku, do toho se bojí, že si její otec našel milenku. Příběhy tří čerstvě dospělých žen, které se navzájem prolínají a nakonec se prolnou v soutěži Cool Girl, ve které vlastně nikdo ještě dvacet minut před koncem filmu neví, o co jde a za co si soutěžící zaslouží výhru.

Do soutěže se všechny tři přihlásí z odlišných důvodů. Výhrou v soutěži je milion korun, které potřebuje Šulcová na splacení dluhů, role v seriálu, po které touží Kristal a zájezd na Kanáry, po kterém netouží nikdo, a rozhodně ne Alagia. Ji totiž vybrali do soutěže až později a náhodně, její role je totiž až moc cool na to být v soutěži Cool Girl. Ač by se mohlo zdát, že tím pádem je jasné, jak film dopadne a že Alagia se stane první vítězkou, protože do soutěže vlastně nechtěla, není tomu tak.

Film má zároveň mnoho vedlejších dějových linek a tak je plný na sebe nenavazujících scén. Diváci jsou tak svědky záchvatu Sabiny Laurinové, matky Alagiy, po kterém si téměř okamžitě Alagia uvědomí svou homosexuální orientaci při tom, co políbí nejlepší kamarádku Šulcovou. Kristal nechápe, že je do ní nejlepší kamarád zamilovaný. Celý film podivně doplňuje naprosto zbytečná linka zamilovaného bratrance z Mexika, jehož roli si zahrál scénárista a režisér filmu Jeremy Tichý.

Co se týče obsahu filmu, příběh je přinejmenším nekonzistentní. Dějové linky se neustále střídají a není v mnoha případech jasné, o co ve filmu vlastně jde. V jednu chvíli se film snaží působit jako romantická komedie pro teenagery, ve které se řeší nahé fotky partnera a za moment film působí jako rodinné drama, ve kterém se řeší nevěra a následně exekuce. Dá se říct, že je film slepený z různých nesourodých scén a scénáři by rozhodně prospělo, kdyby se tolik nezaměřoval na zbytečné zápletky vedlejších postav, které vyznívají v mnoha momentech přinejmenším směšně.

Také je nutné zmínit v podstatě nemizející product placement ve filmu. Je jasné, že někdo film zaplatit musí, mnoho scén ale působilo velmi neuvěřitelně. Napůl zmačkaný pytlík z rychlého občerstvení nebo všude přítomná loga kosmetických značek na každém stole a v každé koupelně hlavních hrdinů sice nepůsobily na první pohled rušivě, každý si jich po chvíli začne všímat.

Ač jsme všichni očekávali tragické herecké výkony všech tří influencerek, v kontextu naprosto zmateného a nesourodého děje nebyly tím nejhorším na filmu. Nejuvěřitelnější výkon předvedla pravděpodobně Alagia, jejíž role působí zároveň nejvíce autenticky. Alagia je tak pravděpodobně největším hereckým překvapením celého filmu. Od Šulcové se čekal daleko horší výkon, než který doopravdy předvedla. Shine je zklamáním, určitě ale ne nečekaným.

Film svou cílovou skupinu bezpochyby má čím zaujmout. Zároveň rozhodně neaspiruje na žádné filmové ocenění a snaží se jednoduše do kin přivést co nejvíce mladých, což se mu pravděpodobně povede. Je zároveň proložený i vtipnými, nebo přinejmenším úsměvnými, scénami. Zároveň po vizuální stránce je třeba vyzdvihnout kameru.

Odpověď na otázku, zda je film doopravdy tak hrozný, jak se na první pohled zdá, je jednoduchá. Není. Rozhodně se po pár minutách nebudete chtít zvednout z kina a odejít. Nutno dodat, že je česká kinematografie s podobnými filmy pro teenagery teprve na začátku a tvůrci se tak vydali do poměrně neprozkoumané oblasti českého filmu.