Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Influencerka Sugar Denny. | foto: Instagram.com

Sugar Denny vydělává na předplatném statisíce. Není ale jediná, Češi jsou na placený obsah už zvyklí

Placení za bonusový obsah nejen influencerů se stalo v Česku poslední dobou zvykem. Sugar Denny je podcastový magnát s tisíci předplatiteli a vydělává statisíce. Není ale jediná. Předplatitelé díky měsíčnímu poplatku získávají pocit důležitosti a přístup k bonusovému obsahu. Důležité je je umět přilákat.
  20:00,  aktualizováno  21. září 18:26

V poslední době je v Česku téměř pravidlem, že si influencer nebo jiný tvůrce krátce po tom, co začne s novým projektem, založí profil na nějaké z platforem pro monetizaci obsahu a také je téměř pravidlem, že se brzy stane úspěšným. Někteří si jsou schopní vydělávat i statisíce, dříve to však nebylo obvyklé.

Pravděpodobně nejoblíbenější platformou mezi českými tvůrci se stala tuzemská platforma Herohero.co. Zhruba před dvěma týdny se na sociálních sítích začal šířit žebříček nejodebíranějších tvůrců, první místo dlouho držel Čestmír Strakatý s více než osmi tisíci odběrateli, ale to už neplatí, v pondělí pokořil rekord profil The Mag, který za jedno odpoledne začalo odebírat deset tisíc uživatelů a jejich počet neustále roste. Může za to jeden ze speciálních dílů jejich pravidelného pořadu, konkrétně ten s Nikosem Macholaosem a jeho bývalou přítelkyní Carrie Kirsten.

Bezpochyby podcastové impérium si vytvořila influencerka Denisa Kouřílková alias Sugar Denny. Její podcast Kontroverzní, který moderuje spolu s Tadeášem Kuběnkou, tehdy odebíralo za šestieurový poplatek téměř pět a půl tisíce uživatelů. Další profil je její osobní, který odebíralo přes dva tisíce uživatelů a nedávno navíc začala moderovat nový podcast s Ladislavem Sinaiem, za který platí téměř 350 uživatelů. Díky všem třem profilům vydělává statisíce.

Ač je Kouřílková podcastový magnát, je důležité zmínit vysokou fluktuaci odběratelů. Žebříček nejodebíranějších tvůrců se objevil zhruba před dvěma týdny, od té dobu na všech kanálech ubylo téměř patnáct set odběratelů.

Vysoká fluktuace se týká mnoha tvůrců. Jednoduše pokud na profilu někdo z nich zveřejní nějaký kontroverzní nebo přinejmenším zajímavý obsah, téměř okamžitě přibudou stovky nových odběratelů, v případě The Mag i tisíce. Je však těžké si nově příchozí odběratele udržet.

Placený obsah nebyl ještě zhruba před pěti lety v Česku nic obvyklého. V zahraničí už tehdy byla oblíbená například platforma Patreon, která vznikla před deseti lety. Jedním z nejodebíranějších profilů na platformě je podcast True Crime Obsessed, který moderují Patrick Hinds a Gillian Pensavalle. „Trávili jsme celý pracovní týden přípravou podcastu zadarmo a věděli jsme, že to není udržitelné. Buď jsme museli najít způsob, jak alespoň pokrýt náklady a možná trochu vydělat, nebo bylo naším snem najít způsob, jak se tím uživit,“ vysvětlil Hinds pro Insider.

I bezplatný obsah je důležitý

Hinds a Pensvalle se shodují, že za roky působení na Patreonu se naučili několik způsobů, jak přilákat nové diváky. „Když máme nějakou novou sérii, která má více dílů, dáme první díl zdarma. Aby mohli fanoušci vidět víc, musí si náš profil předplatit,“ vysvětlují. Zároveň je ale podle nich důležité dávat stejnou energii jak bezplatnému, tak placenému obsahu. Posluchači by to totiž poznali a profil by si nepředplatili.

Výhody pro tvůrce jsou sice zřejmé, podle webu influencermarketinghub.com i předplatitelé mají mnoho důvodů, proč tvůrce podpořit. Většinou za měsíční poplatek jim totiž tvůrci nabídnou určité výhody, mezi které patří například dřívější vydávání epizod nebo bonusový obsah. Předplatitelé navíc mohou získat pocit důležitosti nebo alespoň minimální kontakt s jejich oblíbencem, který je pro mnohé zásadní.

Mnoho předplatitelů zároveň neplatí předplatné jen jednomu tvůrci, ale hned několika, bonusový obsah jim zkrátka za průměrně šestieurový poplatek stojí. Zároveň nutno dodat, že už dříve zmíněná Sugar Denny má profily na Herohero.co hned tři a nejeden fanoušek platí za přístup k obsahu každého z nich.

Nejrozšířenějším formátem jsou sice podcasty a různá videa, za platební bránou se dá tvořit v podstatě cokoli. V zahraničí se objevují i takoví tvůrci, kteří píšou na podobné platformy povídky, zveřejňují nové obrazy nebo nové nahrané skladby. Zároveň je nutné zmínit také platformu OnlyFans, kde jde především o explicitní obsah pro dospělé.

Témata: Sugar Denny