Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Eugenia Cooney | foto: instagram.com/eugeniacooney

Influencerka trpí anorexií více než deset let. Vidíme ji umírat v přímém přenosu, píšou sledující

Eugeniu Cooney proslavila porucha příjmu potravy. Už více než deset let tvoří na sociální sítě a diváci sledují, jak se její zdravotní stav zhoršuje. Často se totiž fotí a natáčí polonahá. V poslední době se také spekuluje, že jí do podobné tvorby nutí její matka. Její fanoušci teď zaplavili tísňovou linku telefonáty, ve kterých žádají o kontrolu jejího stavu. Prý se ale nic neděje.
  18:00

Poruchy příjmu potravy jsou téma, které se v posledních letech ve společnosti hojně probírá. Dostaly se také na sociální sítě a nejeden uživatel, který některou z nich trpí, se rozhodl sdílet svůj životní příběh se sledujícími. Mnozí i kvůli tomu, aby jejich příběh pomohl alespoň jednomu člověku, který bojuje v životě s něčím podobným.

Existují však i takoví influenceři, kteří nemoc popírají a jednoduše předstírají, že se nic neděje. Sledující však mohou v reálném čase sledovat, jak se jejich zdravotní stav zhoršuje. Mezi ně patří i američanka Eugenia Cooney, kterou mnozí označují za nejsledovanější anorektičku světa.

Cooney začala s tvorbou na sociální sítě před více než deseti lety. Natáčela tehdy trendová videa, tagy a různé vlogy. Už tehdy se mnohým sledujícím zdálo, že je hubenější, než většina jejích vrstevnic, a tak se pod jejími videi začalo objevovat mnoho komentářů, které odkazovaly na její postavu. Tehdy bodyshaming nikdo neřešil a tak ji mnozí titulovali jako „vychtrlou“ nebo podobnými výrazy. Ona si však z podobných komentářů nikdy nic nedělala, pokračovala v natáčení videí a v současné době její profil na YouTube odebírá přes 2 miliony uživatelů.

If you like it then you should have put a ring on it!

23. září 2023 v 19:39, příspěvek archivován: 25. října 2023 v 11:20

Postupem let se její fyzický stav ale rapidně zhoršoval a ona čím dál tím víc začala ukazovat odhalené tělo. V roce 2019 se dokonce objevily zprávy, že zemřela, na což ona reagovala tím, že je v naprostém pořádku a nic jí není. Její propadlý obličej a vystouplé kosti jsou ale pro mnohé šokující a už nikdo jim nevyvrátí, že influencerka trpí mentální anorexií. I přes to, že se o to ona velmi snaží.

Ve stejném roce se ale ze sociálních sítí stáhla. Jeden z jejích přátel totiž na ni upozornil kalifornské úřady a ona musela nastoupit do měsíčního léčebného. Teprve po návratu veřejně přiznala, že už více než deset let bojuje s mentální anorexií a chce se vyléčit. Boj však evidentně prohrává.

Cooney téměř od začátku jejího působení na sociálních sítích čelí velké kritice. Prý jejím chováním normalizuje a navíc adoruje poruchy příjmu potravy, což může mít velmi negativní vliv na její mladé publikum. Ze stejného důvodu se objevila také petice, která měla přes 18 tisíc podpisů, aby YouTube odstranil všechna její videa. S kritikou ona ale nesouhlasila. Tvrdila, že si nemyslí, že by měla být špatným vzorem pro mladé, protože jí nic není a jí úplně normálně.

To, že s mentální anorexií nebojuje, netvrdí jen ona, ale údajně i její matka. V poslední době totiž Cooney velmi často na Instagramu zveřejňuje videa, ve kterých polonahá pózuje nebo tancuje. Už několik let se ale na sítích spekuluje, že by ji do sdílení podobných videí měla nutit matka. Údajně všechny fotky a videa dělá právě ona a dceři tvrdí, že se nic neděje. Že je v naprostém pořádku a především, že žádnou poruchu příjmu potravy určitě nemá.

Nedávno také navštívila populárního influencera Jeffreeho Stara na jeho farmě ve Wyomingu. Dvojice se zná už mnoho let a Star sám po setkání tvrdil, že je Cooney v pořádku, má se skvěle a je šťastná, za což ho také mnozí kritizovali. „Vůbec nechápu, proč jí nějak nepomůžeš. Děláš, že jsi kamarád, ale v klidu se díváš, jak umírá,“ píše jeden ze sledujících.

Její fyzický stav se podle mnoha sledujících v poslední době zásadně zhoršil. Za poslední týden tak její sledující začali zaplavovat tísňovou linku 911 telefonáty, ve kterých vyjadřují o Cooney velké obavy. Nejen kvůli jejímu vzhledu, ale také kvůli její matce. Nejedná se jen o americké sledující, volali i lidé z Egypta nebo Nového Zélandu.

Jak mluvit s blízkým, který prochází ppp? Na to jsme se podívali v dnešním příspěvku. Buďte oporou bez souzení, nepřesvědčujte a zkuste spolu otevřeně mluvit

fotografie: @les_hod @lesanahodek.cz

#3pe

28. září 2023 v 8:03, příspěvek archivován: 25. října 2023 v 11:21

Jeden z tamních policistů ale podle serveru DailyMail tvrdí, že se u Cooney doma nic špatného neděje, zná ji i její matku přes deset let a mají mezi sebou velmi dobré vztahy. Prý on a influencerka měli smluvený kód signalizující, že potřebuje pomoc, který říkala ve videích. Prozradil také, že umisťovala do videí předem domluvený předmět, díky kterému viděl, že je vše v pořádku. Nutit víc jíst ji ale prý nemůže.

Pod jejími videa se tak dál množí nejen obavy o její zdravotní stav, ale také kritika za to, že propaguje poruchy příjmu potravy. V mnoha případech se ale jedná o kombinaci obojího. „Už deset let ji vidíme umírat v přímém přenosu a nic s tím nemůžeme udělat. Je to hrozné,“ povzdychl si jeden z komentujících.